powinno być – smacznie i prosto. Ciasto robi się przepięknie brązowe, do tego jest zdrowe, bez glutenu, zbóż, cukru. A jagody możecie zastąpić malinami, jeżynami, borówkami, itp. Składniki: 2 ½ szklanki jagód łyżka mąki z tapioki Ciasto: ½ szklanki mąki kasztanowej ½ szklanki orzechów ziemnych 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki komosy ½ łyżeczki sody łyżeczka soku z cytryny ⅓ szklanki oleju kokosowego ¼ szklanki miodu
PaleoLifebazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska. Składniki na 12 sztuk: - 270g mąki orkiszowej(...)zawartość miski z płynami przelewamy do miski z produktami sypkimi i całość mieszamy, energicznie i niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto rozkładamy do papilotek do muffinek (najlepiej użyć łyżki do nakładania lodów). W każdą muffinkę wcisnąć lekko maliny i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.18-20 minut, do lekkiego zarumienienia, (z termoobiegiem
Smaczne ZdroweSernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U
Passions hobbies lifeskusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny, ja zrobiłam swoje z borówkami, porzeczkami, agrestem i poziomkami (tak naprawdę były to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam – jest pysznie! Pełnoziarniste ciasto
Fitkotskusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec :) U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny, ja zrobiłam swoje z borówkami, porzeczkami, agrestem i poziomkami (tak naprawdę były to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam - jest pysznie! :) Pełnoziarniste ciasto
FitKotSezon na maliny w pełni więc korzystając z niego nie zapomnijmy przygotować chociażby kilku słoiczków na zimę. Ja maliny w syropie własnym uwielbiam do deserów jak i ciast i tortów. Właściwie to torty z owocami w syropie własnym uwielbiam i z myślą o nich zawsze mam w spiżarce malutki zapas. Dzisiaj prosty ale sprawdzony przepis pochodzący z zeszytu mojej mamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKilka osób pytało mnie już jak powstają moje soki malinowe i stąd dzisiejszy wpis. Co prawda ja zatowarowałam swoją spiżarkę już w lipcu, ale teraz przepis
RelaxtimeCiasto Oreo z bananami Pyszne i efektowne ciasto, które będzie prawdziwą ozdobą stołu. Mega czekoladowy biszkopt, przełożony kremową masą o smaku znanych ciasteczek Oreo i bananami. Świetne połączenie smakowe, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich łasuchów. Polecam! Przepis jest na małą blaszkę, moja ma wymiary 21 x 21 cm , jeżeli chcemy zrobić ciasto w dużej, standardowej foremce, należy podwoić ilość(...)ciasteczek Oreo 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 bananów 4-5 łyżek dżemu lub konfitury z wiśni lub malin 2-3 łyżki soku z cytryny *** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę *** *** Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** W misce miksera
Blog z Apetytemroku to ciasto podbiło nasze kubki smakowe. Lekkie, delikatne z malinami, kremem kokosowym i chrupiącą bezą. Tak, wiem trochę późno wstawiam przepis bo świeże maliny już się kończą ale można użyć również mrożonych. Mówię wam coś pysznego. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany(...)stężenia. Krem kokosowy: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzątku i odłożyć do ostudzenia i lekkiego stężenia. Maliny opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym lub na sitku. Jeśli mrożone maliny to wcześniej nie rozmrażamy. Zimną kremówkę razem z zimnym mascarpone ubić na sztywno. Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder wlać likier kokosowy, czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej( nie gorące
Ala piecze i gotujeczas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe ciasta podawać z sezonowymi drobnymi owocami jagodowymi – truskawkami, malinami, borówkami. Delikatnie kwaskowe świeże owoce świetnie przełamią słodycz kremu. SKŁADNIKI 750ml mleka – dowolnego, może być bez laktozy 130g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)prawdziwą wanilią 5 całych jajek rozmiaru M 75g mąki pszennej typ 500-550 75g skrobi ziemniaczanej 50g masła 82% tłuszczu opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, po 250-300g każde cukier puder do posypania
Karo in the Kitchen200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier(...)krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków
Mała CukierenkaWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego
Moja Delicjagorny arkusz. Ciasto odwrócić nad formą drugim papierem do góry, zdjąć go. Ciasto lekko docisnąć do formy, schłodzić w lodówce min. przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciażyć kulkami ceramicznymi lub grochem, ryżem, fasolą, itp. Piec ok.10-12 minut. Usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut, aż tarta(...)Ważne: mleko i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone - min. 24 godziny w lodówce 350 g mascarpone 240 g skondensowanego słodzonego mleka Dodatkowo duuużo rożnych owoców np. miks truskawek, malin, jagód, borówek, jeżyn, porzeczek, czereśni, moreli Mascarpone przełożyć do misy miksera, dolać mleko. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Krem przełożyć na wystudzony spód, schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny
Pełny talerzSezon na rabarbar = sezon na ciasta z rabarbarem Sezon na rabarbar w pełni, nie mogło zatem zabraknąć keto ciasta z nim w roli głównej. Tym razem nie jest to ciasto na zimno tak, jak w przypadku sernika kokosowo – rabarbarowego , lecz prawdziwy wypiek. Zacznijmy od krótkich wyjaśnień – co to jest dokładnie galette i frangipane? Nie są to bowiem pojęcia wszem(...)wyczuwalny posmak kokosa , przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W słodkich deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Tuta jest to podstawowy składnik ciasta kruchego , jak i kremu frangipane. Keto galette z rabarbarem Rabarbar Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych
Modern Cave Girlłyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml kefiru 5 łyżek oleju na krem: 1/2 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone dodatkowo: 6 łyżek kremu typu Nutella 6 łyżek wiórek czekoladowych Suche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości(...)misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. Z malin odłożyć sześć sztuk do dekoracji. Resztę zasypać cukrem i zagotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Mascarpone utrzeć z przecierem malinowym. Kremem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia