sypkimi składnikami. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa: 4 jaja; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 kg sera białego; 125 g śmietany 30%; 1 budyń waniliowy w proszku; Dodatkowo: 450 g malin świeżych lub mrożonych; 100 g wiórków kokosowych; Całe(...)bułką lub mąką. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj na pas o szerokości 4 cm i wyłóż nim brzeg tortownicy, dociśnij. Spód kilkakrotnie nakłuj widelcem. Na nim rozłóż maliny (te mrożone dobrze jest rozmrozić i odlać z nich trochę soku). Wyłożone maliny posyp wiórkami kokosowymi. Na to wyłóż
In my kitchenzrobienia i nawet monotonne obierania migdałów nie jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam... Żródło "Moje wypieki" Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym. Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła, zimnego Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm. wyłożyć(...)łatwiej go było rozsmarować, następnie rozsmarować go na kruchym podpieczonym spodzie. Na warstwę dżemu poukładać maliny. Na maliny wylać pastę migdałową, wyrównać. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (po 35 minutach sprawdzić). Gotowe ciasto jest delikatnie wyrośnięte i złote. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić
Kubki smakupudru Składniki na piankę 2 łyżeczki herbaty Matcha 4 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany 30% zimna 500 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny Dodatkowo 2 szklanki malin świeże lub mrożone 1 słoiczek dżemu malinowego Składniki na poncz ¾ szklanki wody ⅓ szklanki likieru kokosowego lub cytryny Składniki na czekoladę Matcha 200 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka(...)całej powierzchni, a następnie nałożyć piankę–krem, wyrównać, a w krem wcisnąć maliny (mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać). Całość przykryć wcześniej nasączonym biszkoptem, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać herbatę (proszek) wymieszać, na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Polewą polać wierzch przygotowanego ciasta, na koniec zetrzeć odrobinę czekolady, można zrobić to przy pomocy tarki
KUCHNIA POLSKABardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniam składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)cytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 125 g malin 125 g borówek lub jagód 300 g truskawek 25 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kardamon parę listków posiekanej mięty 3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie) drobno posiekane migdały do posypania przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić
Stare Garyorzechowego cukru tu nie dałam bo placuszki będą polewane miodem. Ale jak ktoś lubi słodkie placuszki to cukru można dodać .jeżeli chcemy dać np jagody czy maliny wtedy dajemy mniej grysiku ,a jak ciasto za rzadkie to dodać grysik Z porcji wyszło 15 placuszków
Moje Wyrobyprzepis na ciasto francuskie z którym postanowiłam się zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić ciasto francuskie dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z ciasta francuskiego zrobiłam pyszne ciasteczka francuskie z malinami do kawy i herbaty, które wyszły pyszne delikatne
Kulinarne pyszności MolkiJeśli jesteście miłośnikami czekolady to zapraszam. Nie miałam czasu na upieczenie ciasta, ale zrobiłam bardzo czekoladowy deser z malinami. Oczywiście można wykorzystać dowolne owoce np. truskawki, kiwi, pomarańcze .... No cóż, takie smakołyki zawsze szybko znikają i jutro pewnie upiekę jakieś ciacho. A może czekoladowe :) Hi hi Składniki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 80 g cukru
O kuchni z uczuciemszklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 1 banan łyżka oleju do smaku maliny, kiwi Wszystkie składniki zmiksować. Patelnię rozgrzać, ciasto nakładać łyżką na patelnię, smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem lub jak ja musem malinowym i kiwi. Smacznego
Kuchcikowoasi...Kawałek mniebudyniowym kremem oraz świeżymi owocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy
MyCookBook.plkremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20 cm) 165 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna wariacja na temat sernika. Dziś jako dodatek główny biała czekolada. Sernik jest bardzo delikatny dzięki śmietanie kremówce. Nutka pomarańczy dodatkowo wzbogaca smak i dzięki temu ciasto nie jest mdłe. Polewa śmietanowa z maliną idealnie komponuje się z pozostałymi smakami. Nowy post Sernik biała czekolada z nutą pomarańczy pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcesłonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak! Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki kakao 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% olej do smażenia 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki słodkiej śmietanki dowolne owoce, u mnie borówki i maliny cukier puder do posypania Przygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka po to aby serek nieco
Monia miesza i gotujeteż nie upadnie po wystudzeniu. Mimo, że jego przygotowanie nie jest czasochłonne, warto zarezerwować sobie więcej czasu na pieczenie i chłodzenie. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki(...)Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowy sernik możemy udekorować świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Prosty sernik pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercy