naszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może wyjść zakalec. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownicę o średnicy(...)lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki :) Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane
moj przepis nanaszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może wyjść zakalec. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownicę o średnicy(...)lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki :) Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane
moj przepis naokoło 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki :) Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
moj przepis naCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne
Kuchnia MagdaLenyCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne
Kuchnia MagdaLenyokoło 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki
moj przepis naszpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g 1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego(...)mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Skórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soku z limonki DODATKOWO: 1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce) WYKONANIE: CIASTO: Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzalam
Słodko-Słony Świat IlonyPamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja
Poezja smakunich potrafiłam zrobić najlepszą zabawkę... W naszym ogrodzie rosło mnóstwo kwiatów i owoców, było kilka drzew, w tym śliwka, czereśnia i ogromny orzech... Były tez krzaczki z malinami i maleńkie grządki z poziomkami, o które często się z Bratem kłóciliśmy 😉 Rosły pięknie irysy i tulipany, ale to, co szczególnie utkwiło mi w pamięci to stokrotki... Było ich setki(...)najlepszych, jakie robiło się w czasach PRL-u. Uwielbiałam wylizywać ten krem prosto z miski! Mama przekładała blaty ciasta domowej roboty dżemami z owoców, które zbieraliśmy w ogrodzie: malin, agrestu, śliwek, czereśni... albo jagód, zbieranych w lesie.. Połączenie kremu maślanego i kwaskowych owoców to było coś obłędnego! Do tego pyszne
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu
Tradycyjna Kuchnianadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 20 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Niczym nie smarujemy. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe blaty. Pomimo że biszkopt był dość wysoki wycięłam 2 grube(...)Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy pozostałą kawą. I nakładamy kolejną warstwę mamy, wyrównujemy. Wykładamy zmiksowane maliny, świetnie kwaśna malina przełamuje smak słodkiego kremu tiramisu. Na maliny nakładamy jeszcze trochę kremu, wyrównujemy. Kremem smarujemy również boki ciasta. Wstawiamy do lodówki, na około godzinkę. Chyba że mamy dużo czasu to dłużej albo najlepiej na całą noc, masa lubi długo tężeć. Przed podaniem oprószamy
Życie zaczyna się w kuchniCzekoladowe tartaletki z malinami. Nic nie jest tak urocze jak mini tarty ! Tartaletki czekoladowe z malinami to dekadenckie, bogate w składniki odżywcze mini tarty i tak dobre, że nie możemy przestać jeść. Czasami mamy ochotę na coś bogatego, treściwego, z dodatkiem malin więc te tarty są znakomitym rozwiązaniem. Delektujmy się smakiem daktyli , orzechów laskowych, kakao , bitej śmietany , mali , masła orzechowego(...)kawałków gorzkiej czekolady . Idealne mini tarty na Walentynki . Pyszne mini tarty bez pieczenia i bez glutenu . Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ
Zdrowy Styl JoannyCiasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami to słodka przekąska dla całej rodziny. Ciasteczka są bardzo delikatne i wyjątkowo kruche dlatego zaraz po upieczeniu należy pozostawić je, aż lekko przestygną. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek Składniki (na około 34 ciastka) : 2 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru(...)miękkiego masła 70 g białej czekolady 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli maliny Przygotowanie: Do miseczki wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać. Dodać miękkie masło, jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zostawiając odstępy układać na blaszce wyłożonej
Oryginalny smakZapewne w wielu domach będą to święta inne niż zawsze, ale na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego domowego ciasta. Ja jak co roku o tej porze chcę przyjść Wam z pomocą w tym niełatwym zadaniu i zainspirować, do znalezienia ciasta idealnego. Tradycyjnie przygotowałam dla Was galerię świątecznych pyszności, wystarczy, że klikniecie w zdjęcie, a zostaniecie przekierowani do przepisu. Także(...)Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Monte Pyszny michałek Czekoladowo truskawkowe Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Jabłecznik cappuccino Snikers Chałwowiec Marysieńka Biedronka Kostka malinowa Ciasto św Jakuba Murzynek królewski Ciasto imprezowe Makowa pokusa Orzechowiec Makowa panienka Krrówka Podwójnie kremowa kostka orzechowa Zośka Cytrynowiec Stefanka Cytrynka Boutny Placek iłowiecki Brzoskwiniowa polana Czekoladowe z malinami i nutellą Bananowa chmurka Grysikowy
Cynamonowe szczęściepuree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie kuchni wyszli z ukrycia
W kuchni Karmel-itki