udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu(...)koniec wlej mleko oraz 7 dag rozpuszczonego i schłodzonego masła. Z przygotowanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut
dom-agi.plRozpoczęłam dziesięciomiesięczną walkę z budzikiem, który o 5 rano krzyczy wniebogłosy.Próbuje mnie obudzić, w bardzo brutalny sposób. W oczach piasek. Jednak nie zaobserwowałam
W kuchni Karmel-itkiJogurtowo malinowe serca walentynkowe Jogurtowy deser możemy przygotować z różnych owoców. Użyłyśmy soku z malin, które latem zasypałyśmy cukrem w słoikach, a następnie poddałyśmy pasteryzacji. Można
Tajemnice Smakumalin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny (+2 łyżki wody) 300 ml śmietanki 30% 100 g mascarpone Tynk milky-way (wierzchnia warstwa): 400 g masła w temp. pokojowej (2 kostki) 100 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 160 g mleka w proszku Pracę nad tortem rozpoczynamy 3 dni wcześniej od rozpuszczenia czekolad w śmietance, przygotowania malin i na końcu upieczenia(...)Wystudzony biszkopt można zostawić przykryty na noc w temp. pokojowej lub w lodówce (schłodzony się lepiej kroi). Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant zostawiamy biszkopt w blaszce
Poezja smakubazie śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik . Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki(...)zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem 400 ml kremówki 200 g białej czekolady dżem malinowy maliny Przygotowanie: Wszystkie składniki na cisto włożyć do misy z miksera i zmiksować. Wyjąć ciasto uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do mini tart
Ala piecze i gotujeżytniej 1/3 szklanki cukru 2 łyżki rumu Na masę: 150g pianek Marshmallow Pół szklanki mleka 150g śmietany kremówki Dodatkowo:100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny) Łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Pianki podgrzać na malutkiej
Pyry na Gaz( Recipe in English ) Jestem zadowolona :). Moja czekoladowa tarta okazała się hitem wśród moich gości. Delikatny czekoladowy mus zaskakiwał, kiedy nagle wybuchała w buzi ostrość chilli. Chilli
Przepisy AleksandrySłodkie domowe drożdżóweczki z obłędnym nadzieniem kokosowym i przełamującymi słodycz malinami...poezja! Przepis miał być za kilka dni, ale za prośbą pewnej instagramowej Pani publikuję go już dzisiaj. Zapraszam! Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/2 szkl ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżka stopionego masła(...)szkl wiórków kokosowych 2 szkl mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 g masła Dodatkowo: 100 g malin 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka z 1 łyżką cukru oraz kilkoma łyżkami mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut
Nastoletnie Wypiekanieszkl. cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 500 g zmiksowanych na puree malin Bita śmietana: 500 ml śmietany 30-36% ½ łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem malinowy 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć(...)się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei) 3. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. 4.Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch
Nastoletnie Wypiekanieznajduje. Idąc tym tropem postanowiłam upiec moim małym Rozbójnikom ciasteczka z ich ulubionymi owocami- truskawkami, jagodami i malinami (te okazały się dla mnie najsmaczniejsze i aż żałowałam,że nijak nie zaznaczyłam ich przed pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła, a margaryny Optima Omega 3, która na co dzień dba o zdrowe serce(...)moje. Wyrosły, były niezwykle chrupiące i ta porcja okazała się stanowczo za mała! Składniki na ok 16 sztuk Ciasto: 1½ szklanki mąki 1 żółtko ½ szklanki śmietany 18% 100g margaryny Optima Omega 3 Dodatkowo: Owoce sezonowe- maliny, truskawki, jagody Białko jaja Cukier kryształ Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Przesianą mąkę, śmietanę, margarynę oraz żółtko umieszczamy w misie. Uruchamiamy
Kuchnia w czekoladziepyszną, lekką szarlotkę :) Nadzienie jabłkowe z dodatkiem malinowego kisielu, który zagęszcza i nadaje pięknego koloru i świetnego smaku. Udekorowana świeżymi malinami i odrobiną bitej śmietany. Bardzo ładnie się prezentuje, jest delikatna, należy do tych ciast, które szybko się zjada ;) Idealne na takie upały, które teraz mamy, aż chciałoby się zawitać nad morze, najlepiej samolotem. Szybko i w miarę tanio(...)przełożyć na biszkopt, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dekoracja: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru maliny Maliny powykładać na masę jabłkową. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Smacznego
Domowa cukiernia Ewytakie ciasto drożdżowe pochodzi stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie
Moje domowe kucharzenierobię to ciasto jak tylko pojawiają się świeże owoce. Bo wszystkie owoce do niego pasują, a najbardziej te "lekkie" typu porzeczki, jagody czy maliny (bo nie opadają tak szybko na dno). Dlatego nazywam je ciastem sezonowym. Dzisiejsza wersja zawiera rabarbar, który znalazłam u mamy w ogródku. W zasadzie to już ostatnie łodygi rabarbaru w tym roku. Rabarbar świetnie smakuje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemożna zaskoczyć swoją rodzinkę czy samego solenizanta. Szczerze polecamy bo od dłuższego czasu jest to nasz numer jeden z wypieków 😍 Składniki (18-19 cm): Kruche kakaowe ciasto -90g skrobi ziemniaczanej -90g mąki ryżowej -50g mąki kukurydzianej -130g mąki owsianej bezglutenowej -70-100g zmielonych orzechów (dowolnych) -25g ciemnego kakao -2 łyżeczki proszku(...)jajowatej Budyń waniliowy -500ml mleka kokosowego -200ml wody -180-200g ksylitolu -2 budynie z mieloną wanilią np. Amylon Dodatkowo -owoce typu maliny, porzeczki, wiśnie, truskawki np. mrożone KRUCHE KAKAOWE CIASTO 1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć
Candy Pandasciasto na gofrach, to z pewnością godna uwagi propozycja na pyszny deser do kawy. Ciasto na gofrach to wyjątkowy wdzięczny w przygotowaniu deser. Spód ciasta wykonuje się ekspresowo. Poza tym gofry są miękkie i przejmują smak owocowej galaretki. Całe ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie. Naszym zdaniem deser idealnie sprawdzi się na nadchodzący sezon na truskawki. Warto jeszcze dodać, ze ciasto(...)gofrach z truskawkami jest propozycją, którą oczywiście możesz zmienić według swojego uznania. Świetnie sprawdzą się również inne owoce. Zamiast truskawek, doskonale będą pasować również maliny, borówki czy też jabłka. Szczególnie w tej ostatniej wersji ciasto z goframi i galaretką prezentuje się znakomicie. Zapraszamy na przepis na ciasto na gofrach bez pieczenia i mamy nadzieję, że jest to deser, do którego
Kuchnia Na WypasieJeszcze w ogródku mam swoje malinki, więc postanowiłam zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto możemy przygotować również z innymi owocami(...)serowej, odstawić do lodówki do stężenia. Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusi