doda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach! Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki: 2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich 150 g masła 1/2 szklanki(...)nią masę, wygładź łyżką. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki, wstaw do lodówki. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią
Gotowanie to kochanieTort Bananowy Dziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się
Gotuj Z Muzykąminuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone
Symfonia SmakówSą przepisy, które zaraz po przeczytaniu składników, wiemy już, że to musi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy
Świat CiastaDzisiaj przepis na mazurek, który robiłam w przerwie między sprzątaniem i robieniem ozdób wielkanocnych, oczywiście źle przeczytałam w przepisie i zamiast dwóch czekolad kupiłam jedną no i krem trochę mi wyszedł za rzadki, wylał się w połowie na mazurku, ale jakoś udało mi się go uratować i czekolada stężała, oczywiście dla was przepis poprawny :):) WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH(...)Przygotowanie : Przesiać mąkę i cukier puder dodać jajko i zimne pokrojone masło, zagnieść kulkę włożyć na ok 20-30 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki, ciasto rozwałkować wyciąć jajko a z pozostałej masy zrobić brzegi (najlepiej trochę wyższe ciasto trochę opadnie) pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej
zdrowa vege kuchniamój). Babeczki smakują rewelacyjnie i kuszą swym kokosowym aromatem. Posiadają mięciutkie wnętrze i nawet na drugi dzień - nadal pozostają świeże. Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany. Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść. (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny(...)wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu. (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować dekoracje z masy
Di gotujecałe lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki: 5 jajek(...)wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć do sernika a 1/3 porcji do kremu. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie, olej, cukier waniliowy, 2/3 rozdrobnionych malin i krótko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą
Na słodko lub wytrawnieByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej(...)przeczytać, jak to zrobić ), nie potrafię się bez niego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki - jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony . Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu
peanutbuttermonsterCake with sweet potato. Torcik nie potrzebuje żadnego kremu. Jest mięciutki, prawie kremowy , jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast jagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl(...)jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę
Kulinarny karnet ChristopheraEton Mess to tradycyjny angielski deser z truskawkami, bezami i bitą śmietaną. Dla mnie jest to deser doskonały, łączący w sobie słodkie i kwaśne smaki. Nic
niecodziennikparySkładniki: z bloga Kwestia Smaku 4 białka 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier. Na koniec
Moja Galeria SmakuPrawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie
W kuchni Karmel-itkiNie ma chyba łatwiejszych bułeczek do wykonania. Wszytko trzeba po prostu wymieszać i upiec no i pilnować pomocnika, żeby składników nie podjadał. Składniki: 250 g mąki
greenscarfTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&Puderowoce Masło roztopić w rondelku i wystudzić powinno jednak zostać płynne. Herbatniki zmiksować w blenderze lub włożyć do woreczka i rozgniatać za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta. Herbatniki powinny mieć konsystencję piasku. Do rozkruszonych ciastek dodać roztopione masło i opcjonalnie łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy w której będziemy przygotowywać deser wyłożonej folią(...)Każdą dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia ale nie powinny zgęstnieć. Śmietankę ubijać z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodawać stopniowo serek mascarpone ubijać do momentu aż powstanie gęsty krem. Następnie ciągle ubijając na mniejszych obrotach wlać wolnym strumieniem pierwszą galaretkę (250 ml) miksować aż powstanie gładka puszysta masa truskawkowa. Powstałą masę wyłożyć na spód z herbatników wierzch
Andzia Pichci