pieczywa z lokalnych piekarni. I, co dla mnie, miłośniczki słodkich śniadań ważne – gofry. Pieczone na miejscu, jeszcze ciepłe trafiają na talerz. Wybór dodatków do owych gofrów niesamowity – krem orzechowy i karmel również robiony na miejscu, nic kupnego o niewiadomym składzie. I jak tu się nie zakochać? Do tego świeżo wyciskane soki, jogurt z owocami, smoothie. Jajko sadzone(...)mało nie zapomniałam! Lody! Och, lody i koniecznie, bardzo, bardzo trzeba spróbować fondant. Nie za słodki, nie za gorzki, idelanie wypływająca czekolada z miękkiego, delikatnie chrupiącego z wierzchu ciasta. No poezja, której słowa nie oddadzą, trzeba samemu poczuć ten smak. Na deser. Po śniadaniu. Mówię to ja, klasyczna lodożerczyni, zaglądająca zazdrośnie w talerz koleżanki. Restaurację 5. Piętro odwiedziłam w ramach
KucharzycaJajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście
Słodki sentymentJajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście
Słodki sentymentTort Bezowy z Malinami i Kawą – W Małej Cukierence kolejny tort bezowy , tym razem z kawą i malinami. Jest pyszny, kwaskowaty od malin i wygląda pięknie
Mała CukierenkaWitajcie, w sumie to do końca nie wiedziałam jak nazwać mój dzisiejszy deser - czy to bardziej wafle czy ciastka? Ale chyba bliżej im do wafli:) Przekładane kokosowym kremem przypominają wafelki Princessa- idealne dla wielbicieli kokosa. To co gotowi na nowy przepis? :) jeśli tak to zapraszam poniżej:) Wartości odżywcze na 100 g: 311 kcal(...)równomiernie rozprowadzamy (dość cienko). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut i następnie około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia. Lekko ciepłe ciasto kroimy na kawałki wielkości wafli. Masa W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe z słodzikiem praz masłem orzechowym. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Chowamy do lodówki
Health-Fit-Lifetiramisu jest po prostu obłędne ale dodatek jajek, sprawia, że ciasto daje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :) Składniki (na małą kwadratową(...)mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty i na wierzch krem, odstawiamy do lodówki na ok 3 h lub najlepiej na całą noc 7. Posyp kawą lub kakao przed podaniem. Smacznego
zdrowa vege kuchniaokazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)ponad 3 godziny, ustawiłam piekarnik na ten czas i... poszłam spać. Nazajutrz, kiedy tylko wstałam, mama zaczęła chwalić mój wypiek. :D Beza wyglądała wspaniale! Pozostało mi tylko zrobić krem i udekorować tort truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. ;) I co najważniejsze - mama była przeszczęśliwa z prezentu! :) Składniki: przepis na bezę z niezawodnej Kwestii Smaku (cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a ocet
Kuchnia ElliePieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest to bezglutenowy produkt bez smaku i zapachu. Idealnie(...)zabezpieczona, więc - nic tylko chwalić i podsyłać dalej, tym bardziej, że w swojej ofercie mają: - bezglutenowe , - nieskobiałkowe , - organic , (BIO od komosy, soczewicy, chia, po mydła i kremy) - mąki (w tym kokosowa, migdałowa, karob, gryczana, owsiana, kukurydziana, jaglana) - produkty odchudzające , - oleje (cała paleta - winogronowe, kokosowe, z pestek dyni, z pestek moreli, migdałowe
Wypisz Wymalujdeserze. Deser Tiramisu polecam na wszelkie rodzinne imprezy, szczególnie że deser ten można przygotować do dwóch dni wcześniej. Po prostu z każdym dniem staje się lepszy :) Składniki ciasta: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy 100 ml amaretto 7 żółtek 500 g serka mascarpone 150 g cukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw Przygotowanie: Kawę zalać gorącą(...)się. Moje biszkopty, dość twarde, namaczam licząc do 10 z każdej strony. ) Namoczonymi biszkoptami wyłożyć formę (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm). Wyłożyć połowę kremu. Posypać warstwą kakao. Położyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu. Posypać kakaem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Nam najlepiej smakuje Tiramisu
Moja Delicjaopisać... Mieszają się smaki orzechów laskowych, czekolady i mleka w proszku. Ciasto jest wilgotne, odpowiednio słodkie, autorka przepisu twierdzi, że smakiem przypomina batoniki Kinder Bueno. Mój mąż podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g(...)Schłodzić. Masa serowa: 1,3 kg twarogu, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, 2 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki śmietanki 30%, 3 jajka, szklanka cukru, 2/3 szklanki kremu czekoladowego. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać jogurt naturalny oraz mleko w proszku i krem czekoladowy. Dokładnie utrzeć. Mieszając, powoli wlewać śmietankę. Dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościPowoli w mojej kuchni zaczynają pojawiać się świąteczne klimaty. A to za sprawą tego, że szykuję już dla Was pachnące świętami przepisy :) Jeśli mi się uda
My simple kitchenSernik z dużą ilością czekolady gorzkiej i orzeszkami w słonym karmelu. Jak smakuje przekonajcie się sami i podejmijcie wyzwanie. Zapewniam was że sernik jest grzechu wart
wesoła kuchniaTiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i
Kuchcik gotujeTradycyjne, domowe, puszyste pączki z delikatnym budyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości
Słodka StronaTen tort to rodzinny przepis mojej przyszywanej cioci, po kilku małych modyfikacjach. Pamiętam jego smak z dzieciństwa… Od małego lubiłam bezy, ale kawa i alkohol były
Karo in the Kitchen