mały, uroczy deser do kawy lub herbaty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kruche babeczki. Przygotowuje je na najróżniejsze spotkania i uroczystości. Takie kruche spody można nadziać dowolnym kremem lub porcją świeżych owoców. Małe, proste kruche babeczki u nas zawsze cieszą się powodzeniem. Dziś szybka i prosta wersja – kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną. Pysznie, łatwo(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy
Słodkie okruszkisolą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego(...)gorącej wodzie i pozostawiamy do zastygnięcia (ja pozostawiłam w garnku o średnicy tortownicy w której piekłam biszkopty). Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Zastygniętą galaretkę również kroimy w kostkę. składniki na krem do przełożenia: 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa 70 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do przestudzenia (gdyby galaretka nie chciała się całkowicie rozpuścić
Domowy Smak Jedzeniapozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy(...)Delikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 - 50 minut. Mój piekł się te 50. Sprawdzamy czy upieczony patyczkiem. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 blaty. Składniki krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 36 % 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, ja nie dałam) 1. Do rondelka przelewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małym ogniu (nie możemy
kruche babeczkiKilka dni temu mój mąż obchodził swoje "18" urodziny ;) Na tę okazję przygotowałam tort... czekoladowy biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam maki pszennej tortowej typ 450 od Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek(...)pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać, ale teraz już delikatnie, drewnianą łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 35 minut. Moja rada: * do pieczenia biszkoptu nigdy nie smaruje boku blachy
Zrób to smaczniegadżet i nigdy go nie użyć? Mnie niestety czasami się zdarza. Tak było np. z formą na cakepopsy , którą wykorzystałam raz – i to wcale nie do lizaków z ciasta ;) Ostatnio natknęłam się na sylikonową foremkę z łyżeczkami – jestem prawie pewna, że kupiłam ją w Tesco – naprawdę można znaleźć tam czasem świetne rzeczy na dziale cukierniczym! Przyszła więc(...)przechowywać w lodówce. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Czekoladowe łyżeczki będą Waszymi zwycięskimi słodyczami ;) Potrzebne będą: ulubiona polewa czekoladowa lub czekolada dowolne koraliki cukrowe/pianki marshmallow, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeśli używamy czekolady można rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wypełniamy formę i uderzamy nią kilka razy w blat
Ciastkozercymokre ze sobą (żółtka utrzyj z cukrem waniliowy, dodaj mleko oraz jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec delikatnie połącz ciasto z białkami. Placki smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Tuż przed podaniem posypujemy bliny cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we separate the protein from the yolks and stiffen them with(...)proteins, gently. Fry the pancakes until golden brown in a hot pan. Just before serving, we sprinkle a powder sugar bliny, enjoy your meal! Polecam / Recommend : owoce / fruits Krem cytrynowy / Lemon cream Mus malinowy / Raspberry mousse Mus truskawkowy / Strawberry mouss
Projekty ze smakiemcukier i olej palmowy to aż 3/4 zawartości całego słoika!) Niestety nieświadomość żywieniowa w społeczeństwie była i będzie, dlatego ten produkt nadal znika ze sklepowych półek. Cóż, z pewnością krem jest smaczny, ale wolę go unikać, więc dlatego postanowiłam upiec ciasteczka, które przypominają zdrowszą wersję Nutelli. Ciastka nie zawierają cukru, ani jajek. Są naprawdę smaczne, z posmakiem orzechów laskowych(...)końcu wsypać mąkę przesianą z sodą oraz kakao. Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni na jednolitą masę. (Masa powinna być miękka, plastyczna oraz nie przylegająca do dłoni.) Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek
Di gotujeTiramisu znaczy... uniesienie. A ja dziś uniosłem się i odszedłem od standardów w przygotowaniu tego pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem
kulinarnyJadrożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne Łasuchowanie Potrójnie szampańskie babeczki Babka snickersowa Kuchenne zapiski Edyty Zrolowana babka drożdżowa Babka piaskowa z ajerkoniakiem Babka z kremem orzechowym
Moje domowe kucharzenieciasta i dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość z kremem waniliowym
Mia Cucina Sofietamuszę przyznać, że za każdym razem ciasto wychodziło mi nieco inne w smaku – tzn inna konsystencja masy. Używałam też rurek różnych producentów. Najważniejsze, że za każdym razem smakowało! Ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce, aż zmiękną rurki. Składniki na formę 24x24 cm Masa: 25 sztuk kakaowych herbatników 1,5 opakowania rurek 3 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżki(...)cały czas mieszając i gotować, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wyłożyć na herbatniki. Na masę wyłożyć rurki na całej powierzchni. Następnie na rurki z kremem wyłożyć drugą część masy. A następnie całą powierzchnię przykryć warstwą herbatników. Polewa
Mojewlasne.plPrzykryj papierem do pieczenia, na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 min. Zdejmij papier z fasolką i piecz ciasto jeszcze przez około 10-15 minut, aż nabierze lekko złotego koloru. Pozostaw do ostudzenia. Rabarbar odcedź na sitku, przełóż do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając, przez około(...)ubijając, aż do ostygnie do temperatury pokojowej, dzięki temu beza będzie sztywna i lśniąca. Wyłóż rabarbar na spód tarty, udekoruj bezą włoską (przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu). Wstaw tartę na chwilę do piekarnika (pod rozgrzaną górną grzałką piekarnika), aż beza się zezłoci. (lub przyrumień bezę palnikiem do crème brûlée). Podawaj tartę schłodzoną lub lekko przestudzoną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskababeczki z truskawkową słodyczą. Na pewno sprawią radość każdemu kto ich spróbuje U nas znikły w kilka chwil. Może przygotujecie je na Walentynki? Polecam Wam wówczas np. przyozdobić je kremem lub bitą śmietaną. A co na prezent? Tu odsyłam Was na stronę LumaGift, gdzie znajdziecie wiele ciekawych inspiracji. Ja osobiście polecam bambusową deskę z grawerem i kubki(...)Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Łączymy obie miski i mieszamy razem składniki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy je do około 1/2 wysokości ciastem, następnie nakładamy dżem (1 czubata łyżeczka na każdą foremkę) i uzupełniamy masą (do 3/4 wysokości babeczek). Babeczki pieczemy w 180 stopniach grzanie góra-dół około 20-25 minut (czas pieczenia
Słodkie okruszkiPierwszy dzień wiosny postanowiłam przywitać na słodko Dzisiaj upiekłam szybkie, czekoladowe babeczki z kremem orzechowym… Są łatwe w przygotowaniu z pewnością wyjdą każdemu! SKŁADNIKI : ( na około 12 babeczek ) mąka pszenna – 1½ szklanki – 300 g cukier – 120 g olej – ¾ szklanki – 150 ml jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki mleko – ½ szklanki – 100 ml kakao – 2 łyżki olejek(...)pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i zakryć kolejną porcją ciasta. Można też użyć specjalnych papilotek do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik rozgrzać do 180º i piec babeczki
kuchniabellissima.wordpress.comJeśli jesteście miłośnikami czekolady to zapraszam. Nie miałam czasu na upieczenie ciasta, ale zrobiłam bardzo czekoladowy deser z malinami. Oczywiście można wykorzystać dowolne owoce np. truskawki, kiwi, pomarańcze .... No cóż, takie smakołyki zawsze szybko znikają i jutro pewnie upiekę jakieś ciacho. A może czekoladowe :) Hi hi Składniki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 80 g cukru(...)połączą zagotować stale mieszając, aż powstanie nam gęsty budyń. Odstawić z ognia i dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Wlać śmietanę i podgrzać mieszając aż powstanie jednolity krem. Wlać do pucharków i podawać z malinami lub dowolnymi owocami. czekoladowy deser z malinami
O kuchni z uczuciemUwielbiam bezy więc tym razem proponuję bezę Pavlovą z frużeliną wiśniową. Smak obłędny, prezentuje się pięknie, nie jest też trudna do zrobienia, wystarczy dobrze
To co lubię - gotuję i polecamSmoothie z batatów , soku pomarańczowego, świeżego imbiru i soku z limonki. Pyszne, pożywne i ma piękny pomarańczowy kolor. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia, to… DO
Oryginalny smak[Głosów:5 Średnia:4.8/5] składniki: 500 g serka mscarpone 5 żółtek (użyłam wiejskich, prosto od kury ) ok. 70 g cukru (lub do smaku
Domowy Smak Jedzeniamaślance, niemniej równie udanie chleb wyrośnie także z dodatkiem przecieru pomidorowego, zyskując przy tym na smaku i wyrazistości. To niezwykle prosty wypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej masłem albo pesto bazyliowym również trudno odmówić Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + odrobina do podsypania 25 g płatków owsianych 25 suszonych(...)pomidory drobno pokroić, dodać do suchych składników wraz z pestkami dyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką
Even Better FoodDziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu(...)sobą mieszamy za pomocą trzepaczki ( żeby napowietrzyć ), odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie mieszamy i smażymy na rumiano niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Przed każdym smżeniem mieszamy ciasto! Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Ostra na Słodkodomowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy! Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI : ( tortownica 16 cm ) BISZKOPT : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna(...)deserowa – 50 g * ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkosię" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem
bastalena