miłością do bezy, proponuję dzisiaj przymierzcie się do przygotowania na niedzielny deser pavlovej. Jakoś z lekkim lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych w przygotowaniu ciast-nieciast. Pavlova jest przedmiotem sporu między Australijczykami a Nowozelandczykami. Każdy z nich twierdzi, że wywodzi się właśnie z ich kraju. Podobno pierwszy raz tak wypieczoną(...)250g kremowego serka np. Mój Ulubiony z Wielunia - 4 łyżki cukru pudru (można pominąć) - 300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć do zdobienia) - gałązka mięty lub melisy do zdobienia na krem. Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijam je na wysokich obrotach robota na białą, błyszczącą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję do piany cukier i wciąż ubijam. Kiedy już beza
I tu będę miała takie temodyfikacje na http://www.mojewypieki.com/ , jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego(...)łyżeczka sody oczyszczonej · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1/2łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła
Mania GotowaniaTen przepis jest połączeniem przepisu ze starej szafy z odrobiną szaleństwa Na kolejnym wyszukanym skrawku gazety z lat 90-tych napisane jest „Przepisy tiny. Wytnij i
Słodki sentymentbabki wielkanocne . Za tydzień Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie babeczek, bab i babek wielkanocnych. Na świątecznym stole oprócz jajek przygotowanych na różne sposoby i pasztetów , nie może zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurki, serniki i pyszne baby, babeczki i babki wielkanocne. Nieudana babka wielkanocna to wedle tradycji kompromitacja gospodyni i dowód jej lichych zdolności kulinarnych(...)majonezowa Babka majonezowa Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki owsiane babeczki z żurawiną Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Makowe babeczki z kremem Piegusek białkowy The post Przepisy na babki wielkanocne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupiec biszkopt! To pytanie często zadają sobie osoby, które pragną upiec smaczny tort przełożony kremem i owocami. Tak, dla początkujących w kuchni może to się wydać nie lada wyzwaniem, a przecież pieczenie biszkoptu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko zastosować się do wskazówek poniżej i biszkopt na pewno się uda! Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika… Czy proszek(...)Jeśli mamy zamiar zrobić biszkopt kakaowy odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy taką samą ilość kakao. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasto, bo po prostu opadnie. Dopiero pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Biszkopt należy piec w stosownej temperaturze i bez termoobiegu. Inaczej wierzch ciasta może
codojedzeniakiedyś muszę go zrobić sama, ale oczywiście nie zjeść sama. Aż takiego szaleństwa nie popełnię bo bym nigdy nie wyszła z siłowni, albo musiałabym pożegnać ulubione spodnie ;) Każde ciasto jest wykonalne w zaciszu domowym, niektóre wymagają po prostu więcej pracy. Zatem moi drodzy słowo się rzekło, w moim domu powstał mój debiutancki Tort Dacquoise. Na dużej blaszce do pieczenia kładziemy(...)120ºC i uruchomić termoobieg. Po upływie wskazanego czasu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy, aż beza wystygnie. Blaty powinny być zarumienione i chrupkie z zewnątrz, a piankowe w środku. Krem: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 g serka mascarpone schłodzonego 150 g kajmaku 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka amaretto 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki drobno
Emskie Smakinuta alkoholu fajnie komponuje się z czekoladą i serową podstawą. Zapraszam... Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam(...)uważając, by masa całkowicie nie zgęstniała). Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier puder, wlać likier i ubić (końcówki do ubijania białek) do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze. Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao- ja tego nie zrobiłam. Kroić ostrym długim nożem, maczanym
Kubki smakuCiasto, które jest jednym z ulubionych mojego Męża. Wielu ich nie ma, a jeśli już jakieś są, to na pewno nie te "swoje", przygotowywane w domu. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że to lubi i je bez jakiegokolwiek zająknięcia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 22x32cm Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 4 żółtka ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Krem śmietankowy: 500ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki
Kuchnia w czekoladziebyło dostać dyniowego zawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe(...)soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dynia p uści sok, ale NIE WYLEWAJ GO! Do dyni dosyp tyle mąki , aby powstało ciasto na placki. Placki smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż
SzczyptaSmaQUśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej
W kuchni Karmel-itkiPiękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare złotych, aby osiągnąć to wszytko. Naturalna
IzaGotujepszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci(...)syropu daktylowego (można pominąć), 2 łyżeczki sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki kakao lub karobu (jeśli dodajecie karob, możecie pominąć syrop; karob sam w sobie jest słodki). Krem: 250 g wiórek kokosowych, 200 ml wody lub mleka roślinnego, 100 ml syropu klonowego lub daktylowego, 4 łyżki kakao lub karobu. Dodatkowo do posmarowania biszkoptu: 150 ml dżemu malinowego, wiśniowego
Jeść, by żyć w zdrowiuPyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę 22-23 cm) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej(...)szkl. cukru pół laski wanilii. Mleko i śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Wanilię przekrawam y wzdł uż na pół i wyskrobujemy ziarenka. Żółtka , cukier i wanilię ucieramy na puszysty krem. Dodajemy połowę mleka i miksujemy. Mleko z żółtkami przelewamy z powrotem do pozostałego mleka i podgrzewamy na małym ogniu , cały czas mieszając , aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy
WYSPA SZCZĘSLIWAAromatyczne, mało słodkie od środka, bardziej słodkie z zewnątrz. Słodyczy nadałam im obtaczając w trzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym nadaje złocistą barwę i delikatny trzcinowy posmak. Dzięki zawartości tapioki, lukier przygotowany na bazie cukru pudru trzcinowego jest błyszczący i ma elastyczną konsystencję". Jak widać po moich(...)długo. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a z ciasta zroluj kuleczki (mogą się przydać lekko naolejowane ręce). Piecz ok. 20 min. Ostudź kuleczki i obtocz w cukrze pudrze. *U mnie mąka pszenna pełnoziarnista
Corner With RecipesW ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych. Dla 4
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska