Brownie brownie brownie … Chodziło za mną już od kilkunastu dni , aż wkońcu mu ulegałam. I to tak uległam bezgranicznie , bo całą blachę ja opędzlowałam nie
Ostra na SłodkoDla niektórych nie ma świąt bez jajka, dla innych bez szynki czy żurku, a ja odkąd spróbowałam to cudo twierdzę, że nie ma świąt bez
Jadło i czytadłobardzo umiem piec ciasta, ale słodkości lubię, owszem. Uczę się, próbuję, ale jednak pieczenie wymaga często dużej precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość przepisów z przeróżnymi(...)malin 2 galaretki truskawkowe, słodzone żelatynę cukier i cukier puder 100 g masła Ponieważ do wykonania spodu sernika użyłam ciastek czekoladowych, a niestety znalazłam tylko takie przełożone kremem, to rozpoczęłam od oddzielenia ciastek od śmietankowej masy i dokładnego rozdrobnienia ich w malakserze. W garnuszku, na małym ogniu rozpuściłam masło i gdy leciutko przestygło, dodałam do ciastek. Po wymieszaniu masa była
Pichceniomanianieba. W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie. Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych(...)się. Biszkopty, po jednym, na moment (dosłownie kilka sekund) zanurzać w zimnej kawie, lekko osączyć i układać w przygotowanej formie. Oprószyć biszkopty lekko kakao, rozsmarować na nich połowę kremu, znów posypać kakao. Następnie położyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, posypać je kakao i nałożyć pozostałą część kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą
maniapieczeniaPrzypuszczam, że raczej nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego;) Ja sama szukam przepisów szybkich w wykonaniu. Tak właśnie trafiłam na ten przepis
Z miłości do słodkościjednym żółtku i ubijamy, aż do uzyskania pęcherzyków powietrza. Na koniec dodajemy łyżkę wody różanej, po czym wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę(...)miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak. Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu Krem do przełożenia: - 200ml śmietanki kremówki 30% - 250g kremowego serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały
Sajkofanka smakuPrzepyszne ciasto bez pieczenia. Chrupki czekoladowy spód dużo galaretki i truskawek, całość dopełniona lekkim musem z białej czekolady. Bardzo łatwe do zrobienia ciasto lecz potrzebuje trochę czasu na chłodzenie. FOREMKA O ŚREDNICY 18 CM. Spód 120 gramów sucharków 3 kopiaste łyżki nutelli Galaretka 2 galaretki truskawkowe 400 gramów truskawek Mus z białej czekolady 300 ml. śmietanki kremówki 100 gramów białej(...)łyżki mleka i lekko podgrzewać aż czekolada będzie płynna, zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Czekolada powinna być płynna ale zimna. Śmietankę ubijamy wraz z śmietanfixem na gęsty krem, następnie dodajemy 2-3 łyżki do zimnej rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do reszty ubitej śmietany i krótko miksujemy do połączenia składników. Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą
Andzia Pichciskładniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaBezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u
Kuchnia bezglutenowaNadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś tak
Be Fit Be StrongPrzed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z
wcinaj toSezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście w pełni rozwiną swój aromat. Do sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki(...)podsmażamy. Zalewamy około 300 ml wody, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, świeży tymianek i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miksera lub blendujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietanką. Gotujemy makaron spaghetti al dente, czas gotowania wynosi 8-10 w zależności od marki makaronu jaki użyjecie. Zamarynowaną polędwiczkę podsmażamy na oliwie
Życie zaczyna się w kuchniUwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji słoikowej. Niewątpliwą zaletą takiej wersji deseru jest nie tylko łatwość przygotowania, ale i brak problemów z wyjmowaniem ciasta z formy, gdy trafi się zbyt rzadkie mascarpone... Dodatkowym plusem deseru zamkniętego w słoiku jest dłuższa przydatność do spożycia, normalnie to 1-2 dni, a taki słoikowy może być dłużej. W oryginale biszkopty nasączamy(...)misie miksera ubijamy lekko mascarpone (moje było mega gęste, miałam duże opakowanie mascarpone z Piątnicy). W drugim naczyniu ubijamy żółtka (jajka wcześniej wyparzamy wrzątkiem) z cukrem na puszysty, jasny krem (cukier musi być całkowicie rozpuszczony). W kolejnej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do mascarpone dodajemy ubite żółtka, lekko ubijamy razem. Następnie dodajemy ubite białko i delikatnie
Smaczne Zdrowemalinowa. Ciasto jest bez dodatku rafinowanego cukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis :) PRZEPIS SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut plus 50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm CZĘŚĆ BANANOWA Duży dojrzały banan 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 40g mąki owsianej (zmielone płatki(...)minut w 180 stopniach, po tym czasie zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze około 10-15 minut Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia Po ostygnięciu górę posmarować kremem przygotowanym ze zblendowanych malin, mascarpone i miodu
HealthyCreations