ostygnięcia. Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki). Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami. ... zaparzyć aromatyczną kawę i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;) Smacznego
potrawyregionalneciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi
Ciasteczkowy Potwórktórą nie widziałam się już ponad miesiąc. Ja byłam na urlopie, później ją odwiedziła rodzina. W końcu jednak znalazłyśmy dogodny termin - była kawa, plotki i pyszne ciacho. Czego chcieć więcej...? Tuż przed wyjściem z domu, gdy już ciasto pakowałam, C. stanowczo zażądał kawałka. Powiedziałam, że nie ma mowy - jak ja pójdę w gości z takim nadgryzionym ciachem...? On się jednak(...)patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Następnie zdjąć obręcz, ciasto odwrócić na talerz do góry spodem. Odkleić papier, zostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Teraz się zastanawiam, co upiec na drogę. Podróż pociągiem do Kopenhagi to dwie i pół do trzech godzin, zależnie od pociągu. I choć można kupić kawę i kanapki, to myślę sobie, że jednak jakieś ciasteczko
Pożeraczka, czyli raz adobrzetowarzystwie swojej ukochanej pociechy. A potem wspólne zjadanie kolejnego kawałeczka domowego wypieku, aż do ostatniego okruszka... Zapraszam Was na, to niezwykle szybkie i niezawodne ciasto jabłkowo-cynamonowe. Sprawdzi się idealnie do niedzielnej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31x12) 4 jajka 5 małych jabłek 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy(...)posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem. Mieszamy, aby cynamon pokrył dokładnie każdy kawałek jabłka. Odstawiamy na bok czas przygotowania ciasta. Do miski wbijamy 4 całe jajka, dodajemy cukier wanilinowy oraz szklankę cukru kryształ, miksujemy. Następnie wlewamy olej, znów dokładni miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników, miksując
Słodkie okruszkimiksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec(...)placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam wszystko co cynamonowe, musiałam upiec i...jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach cynamonu i drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z kubkiem gorącej kawy z mlekiem. 'cynamonowa korona' Składniki: - 2 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki letniego mleka - 1 opakowanie suchych drożdży - 200g masła - 1 żółtko(...)mąki. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać. 100g masła rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, uformować kulkę i wsadzić do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztopić pozostałe 100g masła. Stół/stolnicę obficie obsypać mąką
CookYourselfostatnią sobotę byłam na VII Sweet Targach w Katowicach. Było wspaniale, pełno pyszności, deserów, lodów i ciasta. Można było również napić się bardzo dobrej kawy, porozmawiać z mistrzami cukiernictwa i podpytać sympatycznych dostawców o różne słodkie ciekawostki. Odbywały się także konkursy: „Mistrzostwa Śląska Cukierników” i eliminacje do mistrzostw Polski Barista 2016. Na niektórych stanowiskach odbywały się pokazy z masą cukrową
Mała CukierenkaCzekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Bo nie ma nic lepszego niż połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajagodami i czekoladową słodyczą 4. Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie Podium: 3. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty. 1. Zapiekane płatki ryżowe z cynamonowym jabłuszkiem - szybki i prosty przepis Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości na fanpage. Dziękuję
Słodkie okruszkiKolejna dyniowa babka na odmianę z marcepanem i pistacjami. Lubię piec babki. Jest tyle rodzai foremek do babek… chciałabym mieć wszystkie! Muszę zdradzić Wam tajemnicę
codojedzeniamargarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę. Rozkładam owoce, posypuję kruszonką. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Ciasto jest lekkie, delikatne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy bądź herbaty :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoWczoraj mieliśmy gości, więc upiekłam tartę ze śliwkami i marcepanem. Lubię tartę z marcepanowym nadzieniem. Migdały pasują niemalże do wszystkich owoców , więc tym razem skusiłam się
codojedzeniaoraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszne ciasto z trzech składników wypatrzyłam na youtube . Ciasto bije tam rekordy popularności. Ale czy to jest #Sernik ? Raczej jest to #ciasto sernikowe z 3 składników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiksować. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i jajko, zmiksować. Do masy dodawać mąkę na zmianę z jogurtem, cały czas miksując. Dodać kakao i kawę, połączyć. Na końcu dodać cukinię i wymieszać. Ciasto wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości, na wierzch każdej babeczki powykładać maliny, lekko dociskając. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut
Domowa cukiernia EwyDzisiejszy przepis na Sernik bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe Almette Fruit aby zachęcić Was
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki mięty zajmują nam pół szklanki, to musimy je zalać jedną
Domowa Cookierenka Agimoże moje przepisy kogoś by zainteresowały ;) 2. Ulubiona kuchnia świata? nie mam jakiejś konkretnej, jednak często jem potrawy kuchni włoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlekkimi modyfikacjami. Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę nie żałuje, syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia tortów czy innych ciast ale także wybornie smakuje jako dodatek do kawy (sprawdziłam). Serdecznie polecam bo nie jest to skomplikowany przepis a na pewno wart odrobinki wysiłku włożonego do jego przygotowania;) Składniki: szklanka wiórek kokosowych 4 łyżeczki domowego cukru
Krakowskie smaki Aniśmietaną i sokiem z cytryny - dać tyle, aby lukier był rzadki i posmarować lukrem babę na mokry lukier posypać posypką kolorową i odstawić do zastygnięcia ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne podane z kawą posypaną czekoladą startą......POLECAM.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię