ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:69/223)

Babka makowo-kawowa 105

odstawiamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
TIRAMISU 152

Można je w niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment...  ...trzeba czekać niestety z parę godzin. Ale uwierzcie warto czekać

potrawyregionalne
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 173

nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka(...)Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka (u mnie około godziny

My simple kitchen
Kawa...zielona 157

będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z  Najlepszymi przyprawami świata ..Oprócz kawy dostałam również sporo przypraw, ale o nich w następnych postach.. Najlepsze

Moje domowe kucharzenie
Sernik na czekoladowym spodzie. 163

spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać,  ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn) 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka octu Masa twarogowa(...)zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek, tylko dokładnie mieszamy i to wystarczy, można się brać za ciasto. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki i cukier. Mieszamy chwilę aby się rozpuścił, a później  partiami dodajemy suche składniki, pamiętając o tym aby zbyt długo nie mieszać. Tyle

Dieta moja pasja
Strucla z powidłami 181

Warto poczekać, a odwdzięczy nam się puszystością i smakiem. Nie można mu się oprzeć. W duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego

Smakowity Blog Kulinarny
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 167

gatunkowo) - 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego) Przygotowanie:  Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik latte macchiato bez pieczenia 72850

smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczenia Składniki: spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem kawowym i bananami 6732

krem kawowy 500 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz  3 duże banany 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 6 kostek gorzkiej czekolady śmietan fix Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć(...)Odstawić aby przestygła. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną. Jeszcze chwile ubijać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wystudzonym biszkopcie. Na banany wyłożyć krem kawowy. Ciasto wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. W tym czasie ubić

Monia miesza i gotuje
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 175

kiedyś z mężem na koncert,  zostawiliśmy Chłopakom ten jabłecznik z pozwoleniem na konsumpcję, ale tego, że po powrocie zastaniemy ledwie dwa małe trójkąciki ciasta to się nie spodziewałam! Aż się prosi o towarzystwo kawy lub szklanki mleka dla dzieci. Smacznego! #szarlotka #jabłecznik #ciastoorkiszowe #szybkieciasto #itbmtt

I tu będę miała takie te
ciasteczka kawowe 134

zimnego masła 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać kawę i masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny żeby ciasto się schłodziło. Następnie ręce oprószyć mąką i lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka jesienne róże 307

wstępna obróbka jabłek. W międzyczasie okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową. 160

zbrązowienia ciasta . Około 5 minut przed koncem ciasto wyjac i posmarować wierzch konfiturą ( tylko wystające jabłka).Podawać na ciepło lub zimno. Ciasto smakuje naprawdę świetnie! idealne do popołudniowej herbaty czy też kawy! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka 236

kilka chwil a ślicznie wyglądają i pachną tak, że ho ho:) Do kubka herbaty na jesienne, długie wieczory czy filiżanki kawy na dobry poranek:) Składniki na ok. 35 ciasteczek:   Na ciasto: 35 dkg mąki pszennej 12 dkg świeżych drożdży 120 ml kwaśniej śmietany 18% 20dkg zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli łyżka cukru

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania