Kawa. Co tu dużo pisać - uwielbiam kawę. Zwyczajną, mrożoną i z dodatkami. I zawsze z mlekiem. I oczywiście wszelkie ciasta i desery o kawowej nucie. Ten aromat mnie urzekł na dobre. Kiedy mam wolny poranek lub trochę więcej czasu mielę sobie małą porcyjkę kawy w młynku. Zapach tej świeżo zmielonej jest nie do porównania z niczym innym
My simple kitchenjest łatwe do zrobienia. Poniżej składniki 500 g mąki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 4 jaja 3 łyżki Śmietanki do kawy 20 g drożdży 125 ml ciepłego mleka słoik powideł Wykonanie: Mąkę na ciasto wsypać do miski, zrobić mały dołeczek, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, wymieszać z częścią mąki. W ten sposób powstały rozczyn
SMYKWKUCHNIwykorzystałam do pieczonej dyni na ostro. A potem zaczęłam szukać pomysłu w internecie na przerobienie kolejnego kawałka .. i tak trafiłam na ciasto na blogu I love bake , zmieniłam je minimalnie czyli zamieniłam cukinię na dynię :) i usunęłam kawę której nie pijam, dodałam też esencję waniliową a usunęłam ekstrakt migdałowy. Nie dałam też polewy. Jakie wyszło ciasto? -Przepyszne wilgotne
Kuchnia na wzgórzu24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych herbatników 50g płatków migdałów (może być więcej) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 łyżek likieru kawowego 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania(...)wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać herbatniki. Zapraszam do sieci sklepów Lidl- włoski tydzień trwa nadal
Kuchnia w czekoladziecukru pudru 400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej migdały, skórka pomarańczy do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około(...)nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kawę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką
My Culinary Artprzepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki : 520 g mąki(...)soli 45 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 175 g masła 1 duże jajko (L) 80 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao 230 g miodu akacjowego 2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki) 10 ml ekstraktu pomarańczowego z tego przepisu lub innego likieru pomarańczowego ewentualnie kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy
vaniliowoczekoladowaprzyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie, bo i goście się pojawili:) Ocenialiśmy wszyscy i z przyjemnością Wam napiszę, że wszystkim ciacho smakowało:) Winne, nie za słodkie no i łasuch(...)proszkiem do pieczenia i wbić 2 całe jaja. Masę ucierać, aż będzie puszysta. Dobrze utartą masę wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w "szesnastki" jabłka wyłożyć na ciasto i delikatnie docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami. Piec dalej jeszcze
In my kitchenUwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy. Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm. Krem daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym(...)Bites z oferty Deluxe z Lidla (widocznych na ostatnim zdjęciu) Piernik ten pysznie smakuje z filiżanką kawki - ja podałam swoją z posypką do kawy, którą wraz ze składnikami uży tymi do przygotowania ciasta otrzymałam od sieci sklepów Lidl. A to cała paczuszka, taka moja prywatna dawka luksusu ;) Serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z ofertą Deluxe i oczywiście na zakupy
Kto ugości moich gości?przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt: 3 jajka, 150g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 5 łyżek(...)przestudzonej masy budyniowej. Następnie bardzo powoli wlewać likier. Poncz: 3 łyżeczki kawy, 2 łyżeczki cukru, okrągłe biszkopty, 2 łyżki kakao. Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao. Biszkopty maczać w reszcie ponczu i układać na cieście. Przykryć resztą masy. Schłodzić. Śmietanka: 500ml
Z miłości do słodkościNowy weekend więc nowa propozycja czegoś słodkiego do kawy. Tym razem na odmianę nie będzie niedzielnego deseru, gdyż nie będę miała go czasu zrobić. Obowiązki rodzino- towarzyskie wzywają, niestety. Obiecuje jednak, ze za tydzień zaskoczę was porcją smacznych niedzielnych deserów:) W tym tygodniu wróciłam do mojego sernikowego uzależnienia ale tym razem z powodu taty. Potrafię, a przynajmniej staram się zrozumieć(...)cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało długo gdy dostałam sms`a "sernik
ciastkarnia na kruchym spodzieszybsze w przygotowaniu, więc na dzisiejszą brzydko-deszczową pogodę będą w sam raz. Za oknem znowu pada,to na poprawę nastroju kawa i ciacho ;) I dla Was smacznego! Poduszeczki z borówkami Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich) łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich
Lawendowe NieboTaki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki
Pyry na Gazopakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru kryształu 2 i 1/2 kostki masła extra 2 opakowania delicji o dowolnym smaku 2 galaretki 1 szklanka kawy rozpuszczalnej 25 ml alkoholu- wg gustu ( u mnie brak, gdyż ciasto jadły również dzieciaki) Wykonanie: Na mleku ugotować budynie wymieszane z mąka i cukrem waniliowym i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem kryształem, dodając
Ciasteczkowy Potwórczego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast, między innymi jest to bardzo dobre i puszyste ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym kakao lub kawą, do tego świeże i prawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje
SMYKWKUCHNIbędzie szybki hit mojej jesieni. Ciasto pyszne, pełne słodkich gruszek, choć ciasto samo w sobie za słodkie nie jest. Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy! Składniki : * 4 szklanki mąki * szklanka cukru pudru * kostka masła bądź Kasi * 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtka * szczypta soli * 4 dojrzałe gruszki * 4 łyżki bułki tartej * 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło i żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem
Magiczne Życie Marty