połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki
Smakołyki BerenikiBardzo smaczne ciasto, puszyste, miękkie i delikatne. Jedliśmy je jeszcze cieple ;) Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z morelami czy innymi owocami. Polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g twarogu 1 jajko
Domowa cukiernia EwyDodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie wymieszać. Tortownicę ,28 cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną. Ciasto wykładać na środek formy naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego i kawowego. Na wierzchu ciasta
Kulinarny karnet Christopheraoknem pogoda mocno się popsuła.Postanowiłam więc upiec jakieś ciasto,które postawi mnie na nogi. Bardzo dobrze się złożyło,bo do moich drzwi zapukał kurier z wielką paczką kaw Prima . Od razu zabrałam się za pieczenie.Zobaczcie sami co z tego wyszło: Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mleka 2 łyżki kakao pół szklanki mocnej,aromatycznej kawy ( u mnie Prima Excellent) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszysta masę.Stopniowo dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy mleko i olej i delikatnie łączymy składniki. Dzielimy ciasto na pół.Do jednej części dodajemy zaparzoną kawkę i kakao. Ciasto piekłam w formie silikonowej.Na spód wlałam ciasto
Wielki apetytkawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić
Z miłości do słodkościupiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka
Ala piecze i gotujeUpały, upałami ale co zrobić jak ciasta się chce :p Piekarnik zawsze można włączyć z samego rana, a ciepło sprzyja wyrośnięciu ciasta. Pyszne i puszyste, jeszcze ciepłe do niedzielnej kawy idealne. SKŁADNIKI : 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 60 g masła (roztopić) dodatkowo na nadzienie(...)rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, trzema łyżkami letniego mleka i trzema łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm. Wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem. Na środkową część wysypać połowę
Kuchnia w opałachmnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą. Składniki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). Masę przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie. Przekroić wzdłuż na 2 części. Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć
Moje pyszne gotowaniesię okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy w 70 ml wrzątku i odmierzam(...)polewę) Przygotowanie czekoladowej rolady: Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Zaparzyć kawę, ostudzić. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając
Moja Delicjawykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :) Składniki: 100 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 2 gruszki 200 g masła 150 g brązowego cukru 3 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ; Obrane orzechy i czekoladę posiekać(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksować Kawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masą Przygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całości Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać
Proste PotrawyLubicie ciasta Siostry Anastazji? Wolicie bardziej słodkie, czy raczej nie? Jeżeli jesteście fanami jej ciast, a przy tym wolicie coś mniej słodkiego, to dzisiejszy przepis na pewno trafi w Wasze gusta. Pyszny tort na bazie kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort. U mnie(...)litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol wg uznania Wykonanie: Na ciasto ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z wodą, a na końcu dodajemy wszystkie sypkie składniki, wcześniej wymieszane ze sobą
Ciasteczkowy PotwórMiękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam. Jabłecznik z żurawiną Drukuj przepis Składniki ciasto ucierane 250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl
CoolinarniePLlubiane. Delicje zastąpiłam biszkoptem z galaretką , który imituje te popularne ciasteczka. Ciasto wygląda dość ciekawie w przekroju. Polecam w tej wersji lub podstawowej, czyli z delicjami w środku :) Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów mielonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym Wkładka: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki(...)ubijam na sztywną pianę dodając po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam z kawą cappuccino. Delikatnie łącze z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty
Ciasteczkowy Potwórzimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest taka jeszcze trochę ciepła. Najszybciej znika w towarzystwie kawy lub przy kubku ciepłego mleka. Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a potem zabieram się za resztę ciasta:)) SKŁADNIKI : 1 szklankę mleka
Basia w kuchniOstatni raz robiłam faworki z mamą, kiedy miałam mniej więcej 15 lat. Oczywiście pisząc "robiłam" mam na myśli, że przekładałam ciasto przez naciętą w nim dziurkę. Smażyć mi ich mama nie pozwalała, bo zawsze mówiła, że tłuszcz za mocno pryska. A tłuszcz nie pryskał wcale. Dziś tak sobie myślę, że ona najzwyczajniej w świecie się o mnie obawiała(...)zupą pomidorową. Dziś jestem bardziej ostrożna, ale niektóre przypadki ciągle się mnie imają. Potrafię bezprzewodowy czajnik z rozpędu postawić na rozgrzanym palniku, sięgając po kawę, rozsypać cały cukier, a przy wyciąganiu gorącego ciasta zapomnieć, że zwykle używam do tego kuchennych rękawic. Czytaj więcej
bistro mama