lodów waniliowych i aromatyczną, mocną kawą :). Żelazna pozycja w menu większości kawiarni i restauracji. Bazując na podobnym zestawieniu zabieram was w podróż kulinarną w nieco inne rejony, gdzie odkryjecie nowe oblicze starej "szarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone
SzczyptaSmaQprzepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji
The Sweet DamselDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie studzimy i dodajemy: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze
Salonik smakówmąkę, najlepiej młynkiem do kawy lub ręcznie w moździerzu. Powinien sobie poradzić także blender. Do mąki sezamowej dodawać po łyżce miodu i mieszać. Należy to robić stopniowo, ponieważ zależnie od rodzaju miodu może być go potrzebne mniej lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kidy masa będzie miała konsystencję plasteliny, dosypać ulubione dodatki, zagnieść ciasto, uformować w pożądany kształt
Piąty grzech głównymałych.Podane do popołudniowej kawy smakują wybornie , można je przygotować w błyskawicznym tempie. składniki na 30 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 1/2 szklanki maślanki naturalnej 3/4 szklanki marmolady przepis Przesianą mąkę wsypujemy do miski , dodajemy schłodzoną i startą na tarce o dużych oczkach margarynę oraz wlewamy maślankę . Dłonią wyrabiamy ciasto . Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy
Smakowite Daniawłaśnie po to, żeby wypić kawę i zjeść w spokoju śniadanie, bo później wiadomo jak to jest, człowiek zabiegany, a tak, gdy wszyscy jeszcze śpią mogę coś spokojnie poczytać, pomyśleć, coś sobie zaplanować. Tosty są jednym z ulubionych śniadań dzieci, pięknie pachnie wanilią i pomarańczą, wydaje się, że w domu od rana piecze się ciasto. Pycha Składniki: - 3 jajka; - kilka
dom-agi.plblenderze lub młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z mąką, solą i sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem
Pyry na Gazgęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku do kawy lub przystosowanym do tego celu
Food Squarepianka. Niebo w gębie. Ozdoby czekoladowe do dekoracji otrzymałam od SŁODKI ŚWIAT . Wszystkich fanów wypiekania zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych gotowych dekoracji. Torcik idealnie pasuje do kawy czy herbaty, ja podałam go na zestawie EVOLUTION GINA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: kostka masła 3,5 szkl pokruszonych herbatników cukier puder do smaku 2 duże kubki śmietany(...)ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchnipuszki, ale dzielnie ją obroniłam i znalazła się w cieście. Idealnie skomponowała się z bitą śmietaną, lekkim czekoladowym biszkoptem i mocno pijanymi, kawowymi biszkopcikami. Bardzo eleganckie lekkie, delikatne ciasto ale z charakterem, doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany) Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek wódki 1/2 l wody Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania. Dodatkowo: paczka biszkoptów puszka masy krówkowej
Cynamonowe szczęścieUfinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już(...)opis doznań smakowych głównego bohatera powieści Marcela Prousta, W poszukiwaniu straconego czasu tom I, W stronę Swanna. Maczał on te ciasteczka w herbacie. Ja maczałam je w herbacie, kawie oraz winie i zawsze smakowały cudownie. Dodatkowe informacje na ich temat ale inny przepis można znaleźć tutaj . Magdalenki troszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut
sierotka maRysia w kuchniwanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad(...)ździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki z mielonego ziela angielskiego Go ździk i, kolendrę i anyż zmielić w młynku do kaw y bardzo drobno. Wszystkie przyprawy razem wymieszać i zamknąć w sz czelnym s łoiku. Proporcje p oszczególnych przypraw można zmodyfikowa ć dopasowując do własnego gustu. Kandyzowana skórka pomarańczowa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapojawiać się pragnienie porannej kawy i myśl o śniadaniu; poranne słońce już nie jest tak wesołe. Hmpf... a może to strach? Zwłaszcza, kiedy sny lubią się spełniać... a czasami lubią. Z kulinarnej strony dawno nie gościły u mnie muffinki, a przecież są tak szybkie i banalne w wykonaniu. Miska, parę ruchów łyżką, piekarnik i ciasto praktycznie samo gotowe
My simple kitchenalbo w rękawiczce – ciasto się klei). Wsypać zmielone orzechy, całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciastka, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut. Upieczone ostudzić na kratce. Ciasteczka robi się ekspresowo. Można je przygotować na drugie śniadanie, czy też do kawy dla niespodziewanych gości. Mają
mojewypiekiinietylkomłynku do mielenia kawy. Kiedyś kupiłam taki specjalnie do mielenia cukru trzcinowego, teraz służy mi do mielenia ksylitolu i kaszy jaglanej. Możemy dodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku
Smaczne Zdrowe