Jedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W
Kuchnia PROzdrowotnaPozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :). Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też
Przepisy AleksandryGdy zostaną nam białka, warto zaszaleć I zrobić przepyszne I proste w wykonaniu - kokosanki. Największą zaletą tych pysznych ciasteczek jest to że są niemal w
Smaki Edytysięgnąć po kolejny kawałek Następnym razem na pewno upiekę go z podwójnej porcji. Polecam Wam serdecznie mój szybki piernik borówkowy zarówno na zbliżające się Święta, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Składniki: (na blaszkę 20×20 cm) 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 słoiczka konfitury(...)piernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej i konfiturę z borówki, wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie 20×20 cm). Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Piernik piekę około
Słodkie okruszkipopołudniowej kawy :) Składniki : 60 g masła 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka nasion słonecznika Masło roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce
Chocolate Muffin Blogmarzę o kawie i pączku, ostatnim jaki się ostał z Tłustego Czwartku! Dzisiejszy post będzie takim właśnie tłustoczwartkowym wspomnieniem. Co roku staram się smażyć/piec pączki z innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki
Dzieje kuchennej Wiewiórymłynku do kawy na drobny proszek lub rozcieramy w moździerzu - semolinę mieszamy wraz z jajkami, oliwą, solą i naszymi zmielonymi grzybami - wyrabiamy na jednolitą masę, gotową kulę wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć ok 30 min. -po tym czasie odcinamy kawałek, resztę nadal trzymamy w woreczku, aby nie wyschło, Wykonanie maszynką do makaronu - kawałek ciasta zaczynamy wałkować
Basia w kuchnicieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie. Goździki, ponieważ nie udało mi się kupić sproszkowanych, zmieliłam w całości w młynku do kawy. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaciasta: - 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki tortowej - 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było 250g ) - 250ml mleka - 125g masła - 2 łyżki miodu - 2 łyżki powideł - 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżeczki sody - 1-2 łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy
Smaczne Zdrowenieco do kawy.. 50 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo szczypta soli dowolne nadzienie -np. jabłka W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę
Moje domowe kucharzenieresztki kawy rozpuszczalnej..ale i tak ciasteczka wyszły bardzo smaczne...takie kruche..pycha.. 30 dkg mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne
Moje domowe kucharzeniekawy rozpuszczalnej (proszku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 jako 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce , dodać jajko , jogurt i wystudzona masę . Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto
Malinowa Kawiarenkaplotkowałyśmy o tym co się wydarzyło u każdej z nas tego dnia. Dlatego gdy już przyjeżdża to zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia i jakąś słodycz do kawy. Tym razem przygotowałam ten torcik i był obłędny!!! Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków(...)spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe
Rozpustne gotowanieznaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce. Składniki na 30-40 sztuk: 400 g mąki pszennej z czego 100 to może być pełnoziarnista 1 dojrzały banan 2 łyżki(...)łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne
greenscarfdużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. 'oszukane tiramisu na serku homogenizowanym' Składniki (na kwadratową blachę 24x24 cm): * biszkopt: - 4 jajka -1/2 -2/3 szklanki cukru(...)masa: - 400g serków homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao
CookYourself