ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:131/223)

Szybkie ciasta urodzinowe - Cappuccino for You 232

Mój małżonek wkroczył w 2014(prawie) straszy o kolejny rok. Prawie bo jak ktoś nie pamięta urodziny miał wczoraj. Z braku czasu i prawdę mówiąc braku

Farmażony
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 187

sięga jedynie 5 stopni i jak tu się przestawić? Jedynie co mi zostaje to się zahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można je zrobić i są bardzo smaczne. Na przepis trafiłam jakiś czas temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba(...)cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły.  Rozbełtać jajka i dodać je do mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnice i rozwałkowujemy na okręg o średnicy 28 cm, dzielimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chlebek cynamonowy. 133

chlebek. Pachnący, średnio słodki za to o bogatym smaku. Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam! Składniki na chlebek cynamonowy: 120 g roztopionego, letniego masła 1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły) 1 jajko(...)miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 232

grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI: * jajka – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielamy(...)dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę. Robimy to pewnie! Studzimy w uchylonym piekarniku. Gotowe

Ostra na Słodko
Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 193

postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami. Mój sernik jest delikatny i prosty w wykonaniu. Nadaje się znakomicie do kawy lub herbaty, a nawet(...)zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby galaretka była gęstsza i szybciej stężała. Wystudzoną galaretkę (lekko już tężejącą) wylewamy ostrożnie na nasz sernik. Znów wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje ciasto można podawać. Smacznego

Słodkie okruszki
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 161

nazwie - hanım göbeği czyli kobiece pępki (ang. lady's navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej(...)sułtana (vezir parmağı)... Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:)  Słodkości stanowią ważną część również współczesnej kuchni tureckiej, każdy turecki posiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne dziedzictwo tureckiej kuchni.  Takie pączki podaje się w Turcji w czasie świąt religijnych i dla specjalnych gości. Czytałam, że przygotowuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 409

Zastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę

Cukiernia Pychotki
Domek Baby Jagi z piernika 207

najważniejsze jest świetnym prezentem :)  Składniki: 1 kg miodu 1/4 l wody 1250 g maki pszennej  1 przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji   ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty lukier do sklejenia i śniegu Przygotować(...)mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.  Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik na 200 C. Z ciasta uformować wałeczki o długości 40 cm i średnicy 1,5 cm. Układać je na blaszce

Niezły Młynek
Szybki piernik żydowski z bakaliami 352

piernika) 1. Podgrzać kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum. 2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy. 3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe racuchy z jabłkami 116

osób, które jabłek nie jedzą! Moją babcię wręcz trzeba namawiać do jedzenia innych owoców, bo poza jabłkami świata nie widzi. Ma swoje nawyki i zawsze po śniadaniu idzie z kawą do dużego pokoju i zjada jabłko. Z drugą babcią było podobnie - owszem zjadła inne owoce u kogoś, ale sama nie kupowała nic poza jabłkami. No jeszcze zjadałyśmy(...)względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom.  Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie smakują obsypane cukrem pudrem! Składniki

Plate of Joy
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 177

się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około 1/3 szklanki mąki pszennej(...)natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIERNIK LAST MINUTE 532

jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :)   SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g) 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 szklanka mleka 3 jajka

Słodko-Słony Świat Ilony
Francuskie ciasteczka 171

kruche idealnie komponują się z filiżanką pysznej kawy. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 żółtko 1 szklanka śmietany (18%) 1 białko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania:  Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć

Kuchnia w czekoladzie
Muffiny z borówkami i czekoladą 199

jednolitej masy. Dodajemy borówki i czekoladę, mieszamy delikatnie Ciasto wkładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych) Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach I gotowe :) Zamiast mieszać ręcznie możemy składniki połączyć mikserem, ale po wsypaniu owoców trzeba już robić to ręcznie. Jest to świetna opcja na szybkie weekendowe słodkości do kawy :) U mnie wszystkie zniknęły w ekspresowym tempie

Ptasia Kuchnia
Ciasteczka kocie języczki 114

kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do kawy lub herbaty

Tradycyjna Kuchnia