ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:140/223)

Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 125

cieście i odstawiamy do całkowitego stężenia. Pianka : galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (ja dodaję dodatkowo jeszcze 2 łyżeczki żelatyny). Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Wlewamy tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na masę wiśniową. Odstawiamy do zastygnięcia. W ramach nawiązanej ostatnio współpracy ze sklepem 1000 smaków świata dzisiaj prezentuję kolejną testowaną przeze mnie kawę - tym razem o smaku Delicji

My simple kitchen
Chleb mieszany-pszenno-orkiszowo-owsiany 171

żeby ciasto wyraźnie podwoiło objętość - wtedy jest gotowe do pieczenia. Piekłam najpierw 10 minut w temperaturze 210, kolejne 45 minut w 200 stopniach  Chleb utrzymuje świeżość do 3 dni  * chleb z użyciem mąk zawierających mniej glutenu nie należy zbyt długo wyrabiać, bo chleb wyjdzie gliniasty i niesmaczny **Jeśli masz w domu młynek do mielenia np. kawy możesz

apetytnapieczenie
Tiramisu 193

lubi takich ciast z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie. składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru 500 g serka mascarpone ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 opakowania

Monia miesza i gotuje
Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu 190

łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy

Kuchenne aromaty
Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym 156

poczęstunek do kawy lub herbaty. składniki na 10 rogalików 50 dag mąki szklanka mleka 1 jajko 1 białko 10 dag drożdży 5 dag masła 2 łyżki cukru dżem brzoskwiniowy cukier puder do posypania przepis Z mleka , 2 łyżeczek cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn. Gdy urośnie , dodajemy do niego mąkę , jajko , stopione masło i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy

Smakowite Dania
Owoce z kremem mascarpone 144

Truskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki

pink envelope
TORT CZEKOLADOWY - FOTORELACJA Z FESTYNU NIEPODLGŁOŚCIOWEGO 130

masłem i kawą. Odstawiamy do przestudzenia. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier i szczyptę soli. W drugiej misce za pomocą trzepaczki rozkłócamy jajka z maślanką. Następnie do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy

Kuchnia w opałach
Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane 192

młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier waniliowy)) 2 średnie jaja 2 szklanki mleka 1,5% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Mieszamy. Pieczemy

CoolinarniePL
Kruche ciasteczka 174

kawy jak i herbaty. Nie jeden łasuch potrafi zjeść całą miskę tych kruchych łakoci.  Składniki: 300g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru pudru  1 łyżeczka cukru  z wanilią Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkem razem z masłem siekamy. Wszystko razem zagniatamy. Na godzinę chłodzimy w lodówce. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy

Wypieki Uli
Jesienne chałki z dynią 188

mnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 407

dobra, niektórzy nie "czasem", ale "dość często" ;) Dla wszystkich łasuchów mam dziś sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz do zimnej kawy :)  Składniki: 400 g twarogu , 5 jajek , 50 g masła , 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,  1 łyżka mąki pszennej , 1/4 szklanki cukru , puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki). Spód(...)piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można

Codzienna kuchnia niecodzienna
LIEBSTER BLOG AWARD 122

mieszkaniu :) 6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Podjęłabym się raczej każdego, natomiast po jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci?  Pierwsza myśl to Francja(...)Jakie masz hobby poza gotowaniem? Szydełkowanie i czytanie książek 10. Jaki specjał ugotowałabyś dla ukochanej osoby? Taki, do którego trzeba serce włożyć choćby cały dzień miało to zająć 11. Kawa czy herbata?  Kawa ... oraz moje odpowiedzi na pytania zadane przez Ale Ciastko:) 1. Bez czego nie możesz żyć?  Miłości... również tej do gotowania 2. Jakie jest Twoje życiowe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 261

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego

W kuchni Karmel-itki
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I CYNAMONEM 122

Jeśli zapełnisz ciasto do pełna foremki, wtedy wyjdą większe babeczki. Muffinki posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 ºC przez ok. 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zamiast migdałów, można posypać zdrowszą formą kruszonki z płatków owsianych, naprawdę polecam ;) PRZEPIS NA KRUSZONKĘ * 100 g mąki owsianej ( można samemu zmielić w młynku do kawy

Calzonella.com
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 160

kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr na słoiku (butelce), ponieważ cukier z nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów

Walijskie Pichcenie