ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:147/223)

Rogaliki z ziemniaków 172

Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy(...)dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem i mamy wspaniały dodatek do kawy lub herbatki. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pizza z tuńczykiem i rukolą 188

Wiosna nadeszła, za oknem piękna pogoda, dzięki której człowiekowi od razu chce się żyć. To wtedy mam więcej energii i nie marzę o rozpoczęciu dnia od kawy. Natomiast dzień 21 marca nastraja mnie zawsze jakoś tak pozytywnie, może dlatego, że nie znoszę zimy i bardzo oczekuję ciepłych dni, więc na przywitanie Pani Wiosny proponuję Wam pizzę z zielonym akcentem(...)wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami będą tuńczyk i rukola, tak więc plany ziściłam i dzisiaj przedstawiam Wam przepis na to cudeńko. Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej (u mnie chlebowa Melvit) Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody

Fabryka pomysłów
Ciasteczka kakaowe 240

Ciasteczka, ach ciasteczka! Do kawy i do herbaty;)  I nawet do dobrego wina pasują - ciasteczka kakaowe. Rozpływają się w ustach i są tak kruche, że małe łapki nie mogą ich dotykać ;) Zanim trafią do małej buzi zdążą odwiedzić podłogę ;)  Na jeden kęs, ale za to jaki... Ciasteczka kakaowe   Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny(...)cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciastoCiasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka

Lawendowe Niebo
Orzechowe racuchy ze smażonymi śliwkami. 170

kiedy zajadacie się  racuchami? Składniki; 1 szkl. mleka 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek 3 łyżki cukru orzechy do dekoracji Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze(...)łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Cynamonowy jabłecznik cappuccino 357

„Jabłko, symbol drzewa rajskiego i nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Dawniej wieszane na choince, miało zapewnić zdrowie do późnej starości. Wyhodowano nawet specjalną odmianę ozdobnych małych

Wiem co jem
Razowe ciasteczka z cynamonem i kardamonem 156

Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy :) Jak wspominałam wcześniej, dysponuję ostatnio dużą ilością mąki orkiszowej, dlatego postanowiłam przygotować nieco zdrowsze słodkości. Dzisiejsze cookies intensywnie pachną kardamonem i cynamonem, a także cudownie chrupią. Są bardzo smaczne, jedne z moich ulubionych :) Składniki : 125 g masła 100 g cukru trzcinowego, zmielonego na puder 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 jajko 2 łyżki mleka(...)mąki orkiszowej Masło utrzeć z cukrem na jasna masę, dodać jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, mleko i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę i spłaszczyć ręką, Ułożyć na blaszce do pieczenia. Można wykonać stempel np. dnem kieliszka

Chocolate Muffin Blog
Sernik z orzechami i masa kajmakową 359

Kiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik

Kuchnia Pełna Pasji
Chleb tygrysi 226

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie ponownie zmiksować (3-4 obroty) mikserem w celu odgazowania ciasta i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu ciasto wyjąć z misy na podsypany mąką blat, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut do wyrastania. W tym czasie przygotować polewę na skorupkę(...)stopni.Piec około 50 minut. Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący. Mąkę ryżową przygotowałam domowym sposobem. Zmieliłam ryż w młynku do kawy.  W wspólnym pieczeniu brali udział:    Alina z  Ala piecze i gotuje Dorota z  Moje Małe Czarowanie Lidia z  Facebooka Małgosia ze  Smaki Alzacji Paweł

Ala piecze i gotuje
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 337

wpadce z sernikiem jagodowym (który dosłownie rozpłynął się na boki po zdjęciu formy) wolę nie ryzykować ;) Tarta grzecznie przeleżała całą noc i zagościła na porannym stole jako dodatek do kawy :) Do przygotowania tarty użyłam mąki pszennej i mąki owsianej (bardzo mi ostatnio posmakowała) w proporcjach 1:1. W oryginalnym przepisie użyto jedynie mąki pszennej. Śliwki wybrałam nie za bardzo dojrzałe(...)skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo masła), formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i przekładamy

My Culinary Art
Sernik z mirabelkowym musem 186

pieczemy jeszcze 20-30 minut. Pilnujemy, żeby nie piec zbyt długo, bo skończy się zbyt suchym sernikiem, a tego byśmy nie chcieli. Jeśli na wbitym dźgulcu zostają pojedyncze okruszki, ciasto jest gotowe. Studzimy je, obserwując jak opada (smutne, lecz nieuniknione), żeby wystudzone schować do lodówki- najlepiej na całą noc. Jemy następnego dnia.  Nie da się ukryć- to całkiem rasowy(...)rodzynki i zażerać klasykę. W końcu i ja umiem zrobić bezstresowy sernik! Ponieważ zdjęcia wydają się jakoś tak bardziej jesienne niż wiosenne, na koniec zdjęcie kwiatka. Wprawdzie tylko na kawie, ale zawsze coś. Copyright konQbek

les mirabelles
Orzechowiec ciasto idealne na święta 250

płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową(...)miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo kwaśny dżem Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , a następnie dodawać

Cynamonowe szczęście
Migdałowe muffiny z truskawkami kakaowym marcepanem i truskawkową bitą śmietaną. 272

Bąbel nasz wymyślił sobie, że zjadłby muffina; spełniłem jego zachciankę. Jakie składniki będą potrzebne na 10 muffinów? -10 truskawek na połówki przekrojone -1 i 3/4 kubka (tradycyjny do kawy) mąki TYP420 -180 gram jogurtu naturalnego -90 gram oleju rzepakowego -łyżeczka likieru migdałowego -5 jaj -kubek cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżeczka sody -szczypta soli -kawałki marcepanu z kakaem(...)oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół na 20 minut. Studzimy.   Śmietanę ubijamy

BaRepas
Muffinki dyniowo-kakaowe 189

dodałam trochę cynamonu, imbiru i mielonych goździków. Jeśli chodzi natomiast o muffinki to inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony tutaj ( klik ). Zmieniłam go tylko nieznacznie, dodając od siebie kawę i zmniejsząc ilość kakao. Muffinky wyszły pyszne. Z miękką skorupką na zewnąrz, pulchnym wnętrzem i pięknym marmurkowym wzorem. Idealny sposób na zużycie resztkowego puree z dyni, które zalegało mi w lodówce(...)zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu.   Zupa waniliowo-dyniowa     Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem   Ciasto dyniowe ze skorupką   Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice

My simple kitchen
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 234

podsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą(...)soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej. Na taratelki nakładamy porcję jabłek, a na jabłka – bezę. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut. Do kawy, czy herbaty – na podwieczorek – tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, będą pysznym zwieńczeniem dnia. Bardzo kruche, delikatne, z cytrynową pianką niczym chmurka. Nie tylko dla łasuchów, bo smak

mojewypiekiinietylko
SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE 284

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu  TUTAJ . Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru).  Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do

Walijskie Pichcenie