Ciasto powstało spontanicznie, to połączenie smaku czekoladowego i kawowego otoczone polewą czekoladową i wiórkami, całość jest mocno sycąca i bardzo smaczna. Kawy w cieście nie czuć, więc z powodzeniem mogą zajadać się nią dzieci. Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 czubate łyżki śmietany 18% 20 dag mąki tortowej 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag cukru brązowego trzcinowego(...)wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy masę czekoladową, zmniejszając obroty miksera do minimum wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i sodą. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23 cm i pieczemy około 30 minut
Wanilia i Kardamonmąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 35 minut. Ostudzić i przekroić na dwie części. Ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem. Dodać kokos i proszek do pieczenia. Piec na złoty(...)smaku waniliowym Mleko, cukier, budyń ,mąkę cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając. Przełożenie: Ciasto kakaowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto kakaowe-polewa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę
Ratunku obiadsobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto ze śliwkami. Jest łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 3,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tradycyjna kuchnia Kasimielonej. Krem: 2 jaja; 100 g cukru pudru; 200 g masła; 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej. Sposób przygotowania: Ciastka: Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije(...)chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, dodając do niego po łyżeczce masy jajecznej. Po dodaniu całej masy jajecznej, dodawać zimną kawę, miksując, aż do całkowitego połączenia składników. Ciastka przełożyć kremem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 20 złożonych ciastek. Ciasto można wyrobić ręcznie lub miksrem z hakami do ciasta drożdżowego. Przy składaniu ciastek, górne ciastka należy nakładać bardzo delikatnie
Gospodyni Miejskakogo: dla lubiących ciasta typu brownies dla chcących poczuć zniewalający czekolady zapach unoszący się w całym domu dla fanów czekolady Składniki: 180g gorzkiej czekolady 235g masła 320g cukru 5 dużych lub 6 małych jajek 55g mąki ziemniaczanej 55g kakao 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce) cukier puder + kakao do dekoracji Wykonanie: Czekoladę(...)wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do dużej miski i dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kawę i kakao. Miksujemy (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. UWAGA
Mania Wypiekaniaśmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy. Po prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto! Ciasto: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej(...)cukier i połowę Śnieżki. Miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane kakao i miksujemy Nasączenie: ½ szklanki wody łyżeczka kawy rozpuszczalnej łyżeczka cukru Z podanych składników przygotowujemy kawę. Studzimy. Przełożenie ciasta: Ciemny blat nasączamy kawą. Wykładamy masę z chrupiącym słonecznikiem. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Smarujemy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać resztą chrupiącego słonecznika lub posypką z prażonych orzeszków ziemnych
Czerwona Porzeczkaformy ok. 2 cm od brzegu (tak aby powstało nam w środku kółko. Ok. 4 łyżki pozostałej masy łączymy z kawą velvet i wlewamy w miejsce powstałego "kółka". Całość zalewamy resztą masy cappuccino. Chłodzimy do momentu całkowitego zastygnięcia. Boki ciasta możemy posypać kakao. Moje posty
Słodka StronaEkspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu (klik) 0,5 szklanki cukru pudru
VioletoweKucharzenieZapach kawy unoszący się w kuchni... a to wszystko dochodzi do nosa wprost z piekarnika ;) Zawdzięczam to nowej, odkrytej przeze mnie czekoladzie o smaku mocnego espresso
Lawendowe Nieboprzygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie
OstryKęsCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką... Puszyste, słodkie ciasto. Kawałki kwaśnego rabarbaru. Lekka pianka. I razowa kruszonka. Pyszny dodatek do kawy! Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru
Gospodyni Miejskaprzygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie
OstryKęspołączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć(...)się kroi następnego dnia po przełożeniu. Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne ciasto z kawą na deser Kawuś Składniki BISZKOPT I mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl jajka -4 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II kakao -2 łyżki jajka -4 szt mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKOWY margaryna -1 kost masa krówkowa -1 puszka kawa rozpuszczalna- 1 czubata(...)Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka, ucierać. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i spirytus, dokładnie utrzeć mikserem. KREM TWAROŻKOWY Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy, dokładnie utrzeć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem, dokładnie utrzeć mikserem. SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt ciemny, dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem twarożkowy. Następnie przykryć białym biszkoptem
Kuchnia Danusi