dokładnie mieszamy i dodajemy mleko, olej, pastę waniliową, gorącą kawę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i znów dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby się ciasto nie przypaliło. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem. Studzimy(...)ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy czekoladę z żelatyną i dokładnie ubijamy. Ewentualnie dosładzamy cukrem. DO NASĄCZENIA: 125 ml ugotowanego, słodkiego kakao lub kawy Ciasto czekoladowe dzielimy na trzy blaty. Na paterę przekładamy jeden blat, zakładamy obręcz z tortownicy. Mus z gorzkiej czekolady wyjmujemy z lodówki i mieszamy bądź miksujemy. Następnie spód ciasta nasączamy
Rozpustne gotowanielubimy, jednak śmiało mogę stwierdzić, że to jest naszym ulubionym ciastem! Zawsze przygotowuję je na wszelkie imieniny czy urodziny oraz inne ważne rodzinne uroczystości. Wspaniale komponuje się z filiżanką kawy..Ciasto to doskonale pasuje na uroczystość Pierwszej Komunii... Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno
Z miłości do słodkościDziś jeszcze jeden przepis na ciasto z rabarbarem, bardzo proste, delikatnie kruche z kwaskowatą nutką rabarbaru i aksamitną pianką budyniową idealnie nada się do popołudniowej kawy. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę
Cynamonowe szczęścieself raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 500 ml kremówki(...)cukru pudru Wykonanie: Ubijamy mascarpone, w drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Łączymy z mascarpone. Miksujemy- ubijamy wszystko na puszysta masę. Kroimy ciasto na 3 krążki. Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego
Smaki Edytyjednokolorową – będzie również pyszna. Ciasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą. Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro
Mieszam w Garnkupieczenia wyciągamy ciasto i wylewamy na nie wcześniej ubite białka (3 białka i 1/2 szklanki cukru). Wkładamy ponownie na jeszcze 15 min. Wyciągamy, studzimy i podajemy np. do popołudniowej kawy :) Ciasto na pewno będzie Wam smakować :P Pozdrawiamy
vegetanieprzypomnieć. Z pomocą przyszedł internet, znalazłam szukany przepis na stronie tej i zmodyfikowałam trochę do naszych potrzeb. Tak powstało nasze dwukolorowe Oczy Carycy. Pyszne, słodkie, o delikatnym posmaku kawy. Ciasto białe 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegoszczą u mnie nie tylko w upalne lato. Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy. Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem! Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które
Ostra na Słodkoczasie więc i ja korzystam z jej obfitości. Tort nie jest wymagający technicznie, ale trochę czasu musicie mu poświęcić jeśli macie ochotę po delektować się jego smakiem do porannej kawy. Ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm: 25 dag mąki 25 dag musu z dyni 20 dag masła 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Apetyczna babeczkaśliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego Mąkę połączyć z cukrem i ekstraktem z wanilii
maniapieczenianastępnie odcedzić na gęstym sitku. Odciśnięte wiórki przełożyć z powrotem do blendera, zalać resztą ciepłej wody i ponownie miksować. Następnie wiórki odcedzić. Gotowe mleko można użyć do deserów, ciast, kawy, można je przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 dni. Po jakimś czasie mleko się rozwarstwia, ale wystarczy zamieszać łyżeczką, aby znów miało jednolitą konsystencję
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieniedzielę przygotowałam do kawy ciasto warstwowe z możliwością wyboru: albo z rabarbarem, albo z dżemem z owoców jagodowych. W zależności od upodobań smakowych można wybrać, co się chce ;) Składniki : Ciasto 2,5 szklanki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej typu 750 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki ciepłego masła ok. 3 + 1 łyżki jogurtu greckiego 3 żółtka
Weekendy w domu i ogrodzieprosty i szybki. Sposobów na jego wykorzystanie jest niemało, ale to pozostawiam już do Waszej inwencji. Jako podpowiedź dodam – dodatek do rożnego rodzaju napojów i potraw, szczególnie do kawy, ciast lodów, różnego typu deserów. Ostatecznie zawsze można wziąć łyżkę i… jak w dzieciństwie, po prostu zajadać. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Słodzone mleko skondensowane appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoZbliża się sobota I przydałoby się ciasto do kawy :) Samo ciasto robimy 5-10 min. Więc szybko I bez żadnych trudności. Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr drobnego cukru 225 gr self raising mąki* 4-5 jaj 100 gr wiórek kokosowych puszka czereśni bez pestek cukier puder *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde
Smaki Edytyseromak :) Wszystkim bardzo smakowało. Spróbujcie i Wy. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: 140 g drobno mielonych orzechów laskowych 60 g drobno mielonych migdałów 3 łyżki ksylitolu (lub miodu/innego słodzika/cukru) 5 jajek Krem: 350 ml kremówki 36% 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Crema Gold) 1 opakowanie bezcukrowego fixu do usztywniania śmietany (można zastąpić(...)minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. Po wystudzeniu ciasta ubić z ksylitolem schłodzoną kremówkę, pod koniec ubijania dodać fix do usztywniania i kawę rozpuszczalną. Krem równomiernie wyłożyć na ciasto, wierzch posypać kawą rozpuszczalną i mielonymi orzechami. Ciasto włożyć do lodówki, po kilku godzinach można je kroić. Masa pozostanie delikatna i kremowa, jeśli ma być sztywna należy dodać jeszcze jeden
Ze smakiem i z pasją