ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:12/223)

Ciastka owsiane domowe do kawy 227

najlepsze ciastka owsiane domowe jakie jadłam do kawy. Do ciastek można dodawać przeróżne dodatki, to na co mamy ochotę i to co lubimy. Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka zwykłych płatków owsianych 3 żółtka Dodatki: czekolady mlecznej pokrojonej na kawałki wiórków kokosowych prażonych migdałów Przygotowanie(...)płatkami owsianymi. W następnej misce ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy żółtka. W trakcie miksowania, powoli dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę mąki z płatkami.Ciasto powinno zacząć łączyć się w niewielkie kulki. Wtedy należy wmieszać dodatki mikserem lub łyżką. Z ciasta formujemy kulki pożądanej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy

Smaczne Potrawy
Owocowa pianka 460

szklanka jagód 400 g truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej ) 1/2 l śmietanki 30 %  2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej    Sposób wykonania: Ciasto: Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem. Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 C. Po wystudzeniu nasączyć przygotowaną wcześniej kawą. Nie należy wyjmować ciasta z foremki. Pianka: Arbuza umyć , pokroić w kostkę. Truskawki umyć i przekroić na pół. Galaretki przygotować w 450 ml gorącej wody , dobrze wymieszać , aby galaretka dobrze się rozpuściła

Słodkości i nie tylko
Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym 183

ciast czekoladowych, to z pewnością zasmakuje Wam to ciasto:) Baza, czyli ciasto, jest jednocześnie wilgotne, ale także idealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto: 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru do wypieków, 200g mąki pszennej, łyżeczka(...)Stale mieszając, gotować 1 minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 205

otrzymałam do przetestowania od firmy Wieluń.  Sernik składa się z kruchego ciasta i dwóch warstw serowych. Jest puszysty, nie za słodki idealnie komponuje się z filiżanką kawy Jacobs Crema Gold. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej,  łyżka kakao,  szczypta proszku do pieczenia,  150g brązowego cukru,  łyżka cukru waniliowego,  jajko,  200g masła lub margaryny(...)rozpuszczalnej jacobs Crema Gold,  100ml śmietany 18%,  50 g wiórków czekoladowych. Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc

Z miłości do słodkości
Jagodowa kubanka 164

herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego(...)herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami

Nie tylko w kuchni
Ciasto czekoladowe 193

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy. Składniki Ciasto ( 25×40 ) 5 jajek 2 szkl mąki … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto daktylowo-bananowe bez cukru i mąki 114

ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych migdałów 90g kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej i jeszcze raz zmiksować. Na końcu dodać kakao wymieszane z migdałami i proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni. Blacha: tortownica o średnicy 24cm  Przepis znalazłam

Mania Wypiekania
Babka caffee latte i życzenia świąteczne 155

cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielć na 3 części. Jedną wymieszać z kawą, drugą z kakao; trzecią pozostawić bez dodatków. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na dno wylać najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto kawowe a na końcu(...)ciasto "białe". Wymieszać widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam w czasopiśmie Pyszne ciasta domowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt? Mi na szczęście pozostało już niewiele obowiązków :) A jakie

My simple kitchen
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 191

buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej . Ciasto cappuccino Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 140 g ciasteczek oreo (z kremem) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) 25 g masła krem kawowy: 250 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) 55 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 268

ciasto;  (foremka 25/35 cm) 6 jajek pół szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyzki oleju 2 łyzki wody pół łyżeczki proszku do pieczenia   Krem; 20 dag miękkiego masła pół szkl. cukru pudru 2 szkl. mleka w proszku (nie granulowanego) 40 dag waniliowego serka homogenizowanego     poncz; kawa czarna około(...)Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy w której piekło się ciasto. Możemy wyłozyc ją folią aluminiową. Ciasto ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem) a następnie wykładamy połowe masy i rozsmarowujemy. Na masie układamy naponczowane  biszkopty i lekko dociskamy i opruszamy delikatnie kakao. Biszkopty nakrywamy drugim blatem nasmarowanym

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 143

Ostatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny apetyt na kawowe ciasto, że nie mogłam go niczym zwalczyć. Zresztą, wcale nie chciałam - kawowe słodycze bowiem cieszą się u nas dużym powodzeniem i znikają zawsze zadziwiająco szybko. Szukałam odpowiedniego przepisu, ale jakoś(...)Wlać ekstrakt, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników. Do drugiej dodać kawę i mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę wysmarować masłem i wyspać mąką. Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę jeżyn

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kubanka 246

formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz:   1/2 szklanki kawy,  3 łyżki rumu. Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem:   2 szklanki mleka,  2 żółtka,  3 łyżki cukru,  3 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli

Z miłości do słodkości
Tort cappuccino 132

Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ostrożnie wymieszać z masłem czekoladowym i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia. Przygotować  polewę. Śmietankę podgrzać do 50 °C. Zestawić(...)zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą polową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować  kremem mascarpne.  Nanieść na tort polewę. Rozprowadzić łyżką tak , aby się przelała po bokach. Zostawić do zastygnięcia

Wiem co jem
Babka kawowa 161

łyżkę kawy, potem dodawać stopniowo mleko, śmietanę i olejek i wszystko miksować. 1 i 1/4 szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą kawą. 5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem na babki. Na wierzch wyłożyć ciasto kawowe, lekko zamieszać. 6. Piec w 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka

Kuchnia domowa Ani
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 169

łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin

Cynamonowe szczęście
Elegancki murzynek z jabłkami 342

Nasze niedzielne ciasto do kawy, co ważne nie za słodkie, bo takich nie lubimy!. Spora ilość jabłek i masa budyniowa bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem.  Wykonanie bardzo proste i szybkie, więc nie szukajcie sobie wymówek :). Składniki na ciasto na dużą formę 25x40 cm: 8 jaj 5 łyżek kakao 5 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki  cukru

Apetyczna babeczka
Ciasto słonecznikowo- bananowe z kokosem 199

mnie w domu ciasto zawsze okazuje się drugim śniadaniem (oczywiście, gdy mam akurat wolne lub w weekend), nigdy przenigdy kulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe. Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej) 250 g mąki pszennej 150 ml mleka roślinnego 100 g cukru

greenscarf
Kruche ciasto - baza 185

podpiekacie starte ciasto, wykładacie "resztki" i posypujecie serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa. Tak samo, kiedy niespodziewanie wpadnie ktoś na kawę. Zetrzeć ciasto, podpiec, wyłożyć jakieś owoce (choćby dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania