obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki pszennej(...)pieczenia 1. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia. 2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały
Apetyczna babeczkacóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że takie połączenie kawy i czekolady jest po prostu idealne, a przygotowanie tego ciasta nie zajmie nawet 30 minut. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g masła 0,5 szklanki mleka 3 łyżki(...)kakao 20 g kawy w proszku 2 szklanki cukru (jeżeli lubimy ciasta mniej słodkie, to dajemy jedną szklankę) 4 jaja 340 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat migdałowy Przygotowanie: W rondelku topimy masło, dodajemy kakao
Kuchnia Łukaszaproszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie ciasto w trakcie mieszania wlewać olej rzepakowyi utrzeć na gładkie ciasto ciasto podzielić na 2 części i do jednej wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać z ciastem forma silkonowa z kominkiem 24cm - na przemian do formy dodawać ciasto jasne i na nie ciasto kawowe piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka(...)ciasto wyjąć z formy wystudzone zebra kawowa jest delikatna i ma wyśmienity smak kawy.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnajlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt: 3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń o smaku karmelowym, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodka kawa do nasączenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać(...)wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 175st. Ostudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 3 łyżki pełnego mleka w proszku, 1/2 laski wanilii, łyżka żelatyny
Z miłości do słodkościWlewamy powoli rozpuszczoną margarynę, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3 / 4 ciasta wlewamy do blaszki, a do pozostałego ciasto wlewamy esencję z kawy, mieszamy i wlewamy na środek ciasta, które znajduje się w blaszce. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościchlupnąć nimi w ciasto. To ciasto zrobiłam przez nazwę- tarte aux mirabelles . Jak można przejść obok niej obojętnie? Dla mnie brzmi jednocześnie retro i z klasą. Takie ciasto, do którego kawę pije się w filiżance, a nie jakimś plebejskim kubku. Ciasto, które afirmuje się na porcelanowym talerzyku, oddzielając srebrną łyżeczką małe kęsy. Choć przyznać muszę, że późnym wieczorem pomyślałam
les mirabellesobjadamy :) zrobimy kruche ciacho z świetną kompozycją owoców: brzoskwinia, borówka amerykańska i banan. Wszystko przykryjemy białkowym puchem i zapieczemy :) Zaskoczycie się rewelacyjnym połączeniem smakowym tych 3 owoców!. Polecam ciasto do aromatycznej kawy ! Na blaszkę: 30/40cm Czas przygotowania: ok. 1 godzina Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać... Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko(...)maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPisałam wcześniej, że zachciało mi się jakiegoś ciasta.. upiekłam ciasto biszkoptowe z dodatkiem margaryny w ciapki z dodatkiem kawy...a potem ...nie wiedziałam co dalej..ale pomału coś już zaczęło się składać w całość..ale jak to u mnie kiepsko bywa z czasem..i nie czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam(...)Margarynę utrzeć z cukrami,dodawać stopniowo jajka.Wlać mleko i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksować wszystko razem.Podzielić na połowę, do jednej części dodać kawę i wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki .Ciasto wykładać w dowolny sposób, można tak jak ja łyżką dowolnie lub tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian.Piec w temperaturze 200 przez
Moje domowe kucharzeniesłodkości, a więc dzisiaj zapraszam na by 4HD" href="#33174133"> pyszne ciasto makowo-orzechowe z masą kawową. To ciasto jest trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy. Ciasto podałam na talerzyku Antonio z Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto makowe: 30 dkg maku 30 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jajka 10 dkg rodzynek(...)pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 3. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę. 4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem
Kuchnia u Bietkiopakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 1-2 opakowania śmietan-fix 120 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół kieliszka wódki dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej(...)delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. W międzyczasie przygotować dwie filiżanki, do jednej wsypać dwie łyżeczki kawy, do drugiej trzy. Tą pierwszą zaparzyć do 3/4 wysokości, do tej drugiej nalać tylko trochę wody, dzięki czemu powstanie nam mocna esencja
Passions hobbies lifeczekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na poranną chandrę. Brownie to kaloryczna bomba! Jedna kostka tego ciasta z pewnością zaspokoi pragnienie niejednego czekoholika. Brownie to ciężkie, lekko ciągnące ciasto idealne do niedzielnej kawy. Resztę zabieram jutro do pracy. Ciasto brownie Składniki: kwadratowa foremka o boku 20 cm Brownie 100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao 100 g mlecznej czekolady
codojedzeniamiód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek kremu lemon curd. Krem taki można zrobić samemu, ja użyłam gotowca, miało być szybko w końcu. ;-) Zapraszam! Na ciasto: - 250 g mąki pszennej babuni - 125 g masła - 1,5 łyżki lemon curd - 2 żółtka
SMYKWKUCHNIczekolada, dodajmy 2 łyżki cukru pudru. Wylewamy na ciasto i do lodówki. Ja swoje ciasto przybrałam mandarynkami. Dodałam też do porcji ciasta bitą śmietanę. Brownie z filiżanką kawy stanowi bajkowe połączenie Ciasto wyjdzie niskie, ale nie denerwujmy się tym. Taki ma być efekt, bo nie dodajemy proszku do pieczenia. Jeśli przepis Cię zainspirował, przygotuj go według przepisu
Mój Smak na Życieprzyjęcie urodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ciasto jest idealne do filiżanki delikatnej kawy Jacobs Crema Gold. Ciasto zgodnie z tym opisem autorki przepisu powinno być to lodowe i jak na oryginale pięknie się kroić, niestety mimo wielu chęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych
Bernika - moj kulinarny pamietnik