przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną(...)czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie całość polewamy karmelem. (opis przygotowania karmelu znajduje się wyżej w składnikach) Smacznego! Bedzie przepysznie! Artykuł Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaMasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii(...)kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również
Kuba GotujeMasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii(...)kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również
Kuba Gotujesobie. Zrobiłam ciasto pełne kalorii i niesamowitego smaku! Nie ukrywam, że pewnie jeszcze nieraz je przyrządzę, lecz tylko na specjalne okazje. Koniecznie chciałam przygotować ciasto na bazie masła orzechowego, a połączenie z popcornem i solonym karmelem wydawało mi się strzałem w dziesiątkę. I tak właśnie było! Takim zestawem pozytywnie zaskoczyłam wszystkich. Ciasto samo w sobie jest bardzo proste w wykonaniu(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy masło i sól, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, w masę delikatnie wbijamy przygotowany popcorn i całość polewamy częścią słonego karmelu. Podajemy polewając słonym karmelem, posypując popcornem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strongwody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, pozbywamy się nasienia i kroimy na małą(...)tartą lub kaszą manną lub wyłóż papierem pergaminowym). Formy napełniamy jabłkami i pieczemy w 180 C przez ok 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. W mikrofalówce rozpuść karmelki i wymieszaj na gładką masę ze śmietaną. Karmelem oblej tarty. Smacznego
Niezły Młynekwariację. Dzisiaj sernik... Puszysty, niezwykle kremowy z obłędnym wierzchem. A wszystko to wynika z marudzenia mojego męża. I znając jego gust i miłość do orzeszków i słonego karmelu postanowiłam zaszaleć i przygotować ciasto na miarę tych upodobań. Trochę pracy z nim jest, ale efekt i smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód(...)jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki w solonym karmelu. Zatem do dzieła... Składniki : Na kruchy spód (Pate Sucree) : 210 g mąki tortowej typ 450 150 g masła w temperaturze pokojowej 75 g cukru kryształ 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
vaniliowoczekoladowadyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO! Z dyniowymi pozdrowieniami, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidorwałam w sklepie ciastka Digestive od razu zapasła decyzja, że zrobię banoffee. Pyszny deser bananowy z karmelem i bitą śmietaną. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga ono pieczenia. Wykonanie jest niezwykle proste, ale uwaga znika z talerza z prędkością światła
Diteczkulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny będzie zwarty i nie sprawi trudności przy podawaniu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwłaściwie od obejrzenia vloga u Agnieszki Lifemanagerki , w którym pokazała ten kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem autorstwa Olgi z bloga Make Happy Day Ja co prawda stworzyłam trochę inną wersję tego deseru, ale i tak był przepyszny. Przede wszystkim ciasto jest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się(...)chrupiących fistaszków Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc pewnie niektórych ucieszy ta zaleta Pewnie zrobię jeszcze trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości. Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem foremka 20 x 25 cm Masa jaglana: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego lub zwykłego) 1 szklanka wody 1 puszka dobrze
Fitkotwysoko kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia - na ciasto wylej masę sernikową - wstaw do pieca, temp. 170 stopni C, dół + góra, pieczemy na złoty kolor, u mnie sernik piekłam 50 minut - wyjmujemy ciasto z pieca i studzimy, polewamy gorącym karmelem z orzechami - po całkowitym wystudzeniu kroimy - pamiętaj, że sernik zawsze smakuje najlepiej na drugi dzień po pieczeniu Przepis na to cudne ciasto na spotkanie z przyjaciółką
SMYKWKUCHNIchocolate cake '; 'Olive' z kwietnia 2010r). Lista możliwości i modyfikacji wydaje się nie mieć końca ( klik , klik , klik ), więc Sofijkowe ciasto dostało do towarzystwa czekoladę i karmel... TORCIK : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj 2 foremki/tortownice 18cm lub 20cm (wyłóż papierem do pieczenia). Wsyp do miski 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising(...)sporej misce zmiksuj 190g opakowanie serka Philadelphia (oryginalnego, podobno odchudzone wersje maja za dużo wody i nie nadaja się do ciast), w temperaturze pokojowej, z 300ml zimnej śmietanki do ubijania i 2 bardzo czubatymi łyżkami dobrego karmelu. Można dosypać jeszcze ewentualnie 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku. Gęsta masa smarować wierzch i boki ciasta
Lejdi of the housesycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można(...)nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować najlepiej na mus. Nadzienie przełożyć do blaszki, na wierzch wylać połowę orzechowego karmelu i nożem przemieszać masy, robiąc esy – floresy. Ciasto wstawić do zamrażarki na około 2-3 godziny. Jeśli za bardzo się zmrozi przed krojeniem proszę odczekać około 20-30 minut. 4. Pozostały karmel orzechowy krótko
Mała Cukierenkamiód, orzeszki i .....sól? Tak! Solony karmel to dla mnie niebywałe, nowe doświadczenie kulinarne. Ale zanim dojdziemy do przepisu na ciasto, to chciałabym Wam opowiedzieć o innym doznaniu. Jakim? Sołecznym / kulturalnym... Zaczęło się od pomysłu Delimammy , która nas wprost skrzyknęła słowami: " Zróbmy coś takiego w Opolu!!!!!!" A, że Opolska Blogosfera Kulinarna lubi akcje nie tylko kulinarne, od razu zabraliśmy(...)masła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy manny karmel: 25 dag posiekanych orzechów włoskich 7-8 dag masła 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżki miodu 100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura) sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach
Bon Appetit Małgorzaty