razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis. To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie(...)gniazda nasienne i przekroic jeszcze na pol. Poukladan na karmelu. Z reszty masla, cukru brazowego i soli utrzec pulchna mase. Dodac po jednym jajku i ciagle ucierac. Na koncu dodajemy przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia na przemian ze smietana i wodke jablkowa. Gotowa mase wylewamy na jablka. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu lekko
Przysmaki Karolkikruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie.Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę, wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam. Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje farszu i zlepiam brzegi, nawilżając je odrobiną wody(...)garnka, by zapobiec przywarciu pierogów do dna. Gdy wypłyną na wierzch oznacza, że są już gotowe. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję z kwaśną śmietaną i posiekanymi ogórkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidomu i niezależnie jakie to święta snikers musi być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa - 200 g orzechów włoskich
Zainspirowana w kuchnistrumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu, a następnie poza nim, do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiORZECHOWA Wszystkie składniki masy dajemy do garnka i wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu lekkiego zgęstnienia i ściemnienia masy. Ważne by nie dopuścić do powstania karmelu bo potem musielibyśmy kuć ciasto kilofem :D orzechy wykładamy na ciasto i całość studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Ciasto pięknie się kroi,pięknie wygląda a smakuje wręcz cudownie :) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupatelni (ciągle mieszając) i przekładamy do miseczki. Rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy, wsypujemy cukier i chwilę podgrzewamy. Wsypujemy słonecznik, mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy kuchenkę. Gorący karmel od razu rozprowadzamy po cieście, wygładzamy i schładzamy w lodówce. Mmm Pycha! Zapraszam tutaj
Na moim talerzupatelni (ciągle mieszając) i przekładamy do miseczki. Rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy, wsypujemy cukier i chwilę podgrzewamy. Wsypujemy słonecznik, mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy kuchenkę. Gorący karmel od razu rozprowadzamy po cieście, wygładzamy i schładzamy w lodówce. Mmm Pycha! Zapraszam tutaj
NA MOIM TALERZUpieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie. Trzeba też uważać, by nie spalić truskawek wystających spod kruszonki. Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKarmelowiec – ciasto bez pieczenia Bardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne Składniki: Herbatniki – około 40 sztuk Słone krakersy – około
Blog z Apetytemrazem z wodą blendujemy. Jabłko obieramy, kroimy w płaskie plasterki, po czym układamy je na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia. Całość smarujemy daktylowym karmelem, a wierzch dekorujemy wyciętymi wcześniej paseczkami z ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez
healthy dreamsjabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie(...)szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj
karmelowyczekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej, ale nadal płynnej) SŁONY KARMEL: 1 puszka (400 g) masy kajmakowej szczypta soli Dodatkowo: solone orzeszki ziemne Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka rozkruszamy dosłownie na "piasek" (zrobiłam to umieszczając ciastka w torebce foliowej i zgniataniu wałkiem do ciasta). Pokruszone ciastka mieszamy z roztopionym masłem, a następnie równomiernie rozprowadzamy w blasze wyłożonej(...)smaku. W zależności jaki stopień słonego karmelu wam posmakuje tyle dosypujcie soli. Ale polecam robić to stopniowo. Taki karmel chwilę studzimy i polewamy wierzch sernika. Dookoła układamy solone orzeszki ziemne! Gotowe. Jak widzicie jest trochę zabawy z tym ciastem, ale smak jego wynagradza wszystkie trudy :). Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy robiliście już takie ciasto! #beko #ciastojakzobrazka Zawsze miałam
Gotuj z Mąkąsympatyczna . Pozdrawiam serdecznie! :) Informacje o Festiwalu Kawy były przystępnie dostępne w postaci ulotek i plakatów. Na promocyjny zestaw festiwalowy składały się: cappuccino oraz tarta "Słony Karmel" - całość za jedyne 10 zeta :) Na widok ciasta oczy mi się zaświeciły już przy barze, gdy zaglądałam Pani Kelnerce przez ramię podczas krojenia, śliniąc się z wrażenia ;) Cappuccino elegancko zaserwowane, z misterną jodełką(...)kremową konsystencją. A skąd nazwa cappuccino? Pochodzi podobno od koloru habitu braci kapucynów , który jest brązowo-biały. Mmmmhhhmmmm, dobra kawa ! :D Tarta "Słony Karmel" po prostu rozłożyła mnie na cukiernicze łopatki! Spód z idealnie kruchego ciasta . Wnętrze solidnie wypełnione masą z mascarpone i bitej śmietany . Na wierzchu pokaźna porcja orzeszków ziemnych . Do tego słodko-słonawy posmak całości, zwieńczonej zygzakami
Grunt to przepis!najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kg, mąki 1/2 margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki modu 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody Masa: 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Karmel orzechowy: 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki(...)miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny masa karmelowa WYKONANIE Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa
W kuchennym oknie Ewy