Znowu zostawiam moje Miśki na cały weekend, więc wczoraj upiekłam im naprawdę dużą blachę ciasta, które musi im wynagrodzić moją nieobecność. To ciasto jest naprawdę łatwe
greenscarfPamiętacie zabawę w POMIDORA za czasów dzieciństwa? Tak jak wtedy na każde pytanie odpowiadałam: „pomidor”, tak teraz na każde pytanie śmiało mogę odpowiadać SERNIK
Ostra na Słodkogorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, aż powstanie karmel cały czas mieszając, wsypuję uprażone orzechy
Wanilia i KardamonSkładniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka gęstej śmietany 2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
czarrna od kuchniDla tych co pragną słodkości, ale myśl o tym, żeby włączyć piekarnik, kiedy żar bucha z nieba przyprawia o dreszcze. Słodki, czekoladowo karmelowy spód idealnie komponuje
kawawszklancekokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką
Kulinarne przygody GatityCzęsto piekę w domu różne słodkie bułeczki. Pyszne na pierwsze czy drugie śniadanie, ale równie dobre na podwieczorek. Ciasto jest mięciutkie. Bułeczki nie są mocno słodkie
Plate of JoySkładniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki
Luźna KuchniaSkładniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń
Luźna KuchniaZ domu rodzinnego wyniosłam przeświadczenie, że piernik to ciasto nie byle jakie. Piernik to ciasto wyjątkowo wrażliwe, zwłaszcza na etapie przygotowania. Pamiętam jak dziś przygotowania mojej
bistro mamaZapowiedzieli mi się goście, więc zastanawiałam się co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z
Codzienna kuchnia niecodziennalubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;)) Spód: 100g margaryny, jajko, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki cukru(...)truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu, 4 łyżki konfitury truskawkowej, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 5 g startej czekolady. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc. Brzegi ciasta oddzielić
Z miłości do słodkościsłodyczą karmelu, jest lekki i rześki. Jagodowy lukier oprócz tego, że ma jeden z moich ulubionych kolorów, jest równie pyszny i świetnie pasuje do cytrynowego nadzienia. Polecam! A Amber dziękuję za wspólne ptysiowe popołudnie:) PTYSIE A'LA CROQUEMBOUCHE /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła(...)osobnych rondelkach, dzięki czemu uzyskałam jasny i ciemny karmel. Ptysie zanurzać czubkami w gorącym karmelu. Za podstawę do ułożenia Croquembouche posłużył mi spód upieczony z ciasta francuskiego. Gotowe ptysie należy zanurzać spodem w karmelu - podziała jak klej. Układać w kształcie koła, tak by stykały się ze sobą. Kolejne poziomy powinny się zwężać, tak by ostatecznie uzyskać kształt stożkowej wieży. Wnętrze
KUCHARNIADomowy solony karmel to rewelacyjny sos do wszelkiego rodzaju ciast i deserów, a nawet popcornu. Nie przepadam za zwykłym karmelem, bo dla mnie jest za słodki, natomiast ten solony idealnie przypadł mi do gustu i wiem, że następnym razem zrobię go w podwójnej porcji :) Gorący karmel jest płynny, ale po ostygnięciu i pobycie w lodówce zrobi się gęsty i ciągnący
wyzwania kuchenneautorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na blogu, a dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o truskawki Takim też sposobem powstała obłędnie pyszna tarta na cieście francuskim z jabłkami i truskawkami, dosłownie ociekająca karmelem. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto! Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam tutaj . Scroll down(...)czasu wrzącym karmelem. Rozsuń jabłka na boki i na środek formy wyłóż truskawki. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut aż karmel zgęstnieje, polewając nim owoce od czasu do czasu. Na posypanej mąką powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce
karmelowyciasto z płatkami owsianymi i otrębami. Ale to nie wszystkie zdrowe składniki tego ciacha. Do ciasta dodajemy również siemię lniane, żurawinę, jogurt naturalny, miód oraz orzechy. Ciasto ma wspaniały smak i kolor karmelu (płatki, siemię, otręby i orzechy podpiekłam przez parę minut w piekarniku dzięki temu ciasto ma taki kolor i orzechowo-miodowo-karmelowy smak). Jest bardzo sycące bo jeden
coolinarnastrefa.blogspot.comrazem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis. To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie(...)gniazda nasienne i przekroic jeszcze na pol. Poukladan na karmelu. Z reszty masla, cukru brazowego i soli utrzec pulchna mase. Dodac po jednym jajku i ciagle ucierac. Na koncu dodajemy przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia na przemian ze smietana i wodke jablkowa. Gotowa mase wylewamy na jablka. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu lekko
Przysmaki Karolkikruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie.Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę, wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam. Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje farszu i zlepiam brzegi, nawilżając je odrobiną wody(...)garnka, by zapobiec przywarciu pierogów do dna. Gdy wypłyną na wierzch oznacza, że są już gotowe. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję z kwaśną śmietaną i posiekanymi ogórkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki