Post Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepszennej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki(...)wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościbananowe, a do tego zastygnięta polewa karmelowa z orzechami. Bajka... o ilości kalorii i cukru nawet nie wspomnę... ale czy nie raz się żyje... Źródło Odwrócone ciasto bananowe z karmelem polewa: 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru (ciemny dark muscovato) 3 łyżki ciemnego syropu kukurydzianego (ja dałam miód ) 3/4 szklanki posiekanych
Bernika - moj kulinarny pamietnikczasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem dolewamy wodę i gotujemy. Pilnujemy, aby karmel nam się nie spalił. Musi mieć kolor bursztynowy. Następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy masło
Malinowe PocałunkiCiasto pachnie cudownie ... ... przywołuje słońce , lato .... I muszę przyznać ,że równie cudnie smakuje Składniki: Sos karmelowy -przygotowany wg przepisu podanego we wcześniejszym moim poście. Dwie duże
Malinowa Kawiarenkamoże pojawić się obcy, który przejmie jakąś część ciasta. Uspakajam - po wystudzeniu wszystko wraca do należytego porządku :) Kiedy nasze ciasto się piecze, możemy się zabrać za przygotowanie karmelu, co wcale nie jest aż tak skomplikowane, jak się wydaje. Cukier wysypujemy równo na dno w miarę wysokiego garnka, włączamy średni ogień i zostawiamy w spokoju(...)minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć. Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity! Czy wy też kochacie tę piosenkę w każdym możliwym wydaniu? :) insertCookd("daf2ff4bf56b95f1921d5890aef33013
sama złodyczjakie kiedykolwiek zrobiłem. Zajęło mi to pół godziny, a naprawdę smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków. Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta(...)wyraźnie widoczne. Następnie całość pistacji i orzechów rozsypałem na rozsmarowanej na cieście masie krówkowej, starając się rozłożyć je jak najbardziej równomiernie po całej powierzchni. Dłuższy bok ciasta z jednej strony założyłem na karmel, a następnie delikatnie i równomiernie zwinąłem ciasto w rulon. Następnie przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze
Wyprawy kulinarnePrzepis na "Ciasto milionera" przewija się na wszystkich blogach, zagranicznych i polskich. Ten słodki mazurek zachwycił moją Mamę do tego stopnia, że postanowiła go
Przepisy AleksandryBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy(...)niego 2 żółtka, za pomocą trzepaczki doprowadzamy do jednolitej masy. Wlewamy do wrzącego mleka, CIĄGLE MIESZAJĄC, tak aby nie powstały grudki. ponadto: Na karmel miodowy: - 3 łyżki masła - 4 łyżki cukru - 3 łyżki miodu - orzechy W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty. Na spód
SMYKWKUCHNIBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIMigdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko studzimy. Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania(...)szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej
Smakowity Blog Kulinarnypotartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki biszkopt: /blaszka 28x24 cm / 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki(...)drugim blatem ciasta i lekko dociskam. śmietana: Rozpuszczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w odrobinie ciepłej wody, studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.Dodaję żelatynę, a do wymieszanej masy wrzucam wiórki czekolady i delikatnie mieszam łyżką Wykładam na wierzch drugiego blatu biszkoptu, wygładzam i zostawiam w lodówce min. 3 h. SMACZNEGO! Pozdrawiam czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiogniu aż cukier zrobi się brązowy. Na koniec dodać 1 łyżkę wody (UWAGA karmel może pryskać), wymieszać i rozlać na najcieńszy biszkopt szybko rozprowadzając karmel po całej powierzchni ciasta. Gdy karmel przestanie się burzyć i odrobinę zastygnie pokroić ciasto ostrym nożem posmarowanym olejem na 8 części i zostawić do wystygnięcia. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić(...)mamy kawałków ciasta z karmelem) na brzegu ciasta. Resztą kremu posmarować brzeg ciasta. Można zostawić kremu na 1 keks do dekoracji ciasta. O każdy keks oprzeć kawałek ciasta z karmelem. Można na koniec zrobić jeszcze jeden keks na środku ciasta
Mama Gotujemasą kawową będzie doskonałą propozycją na świąteczny stół. Agata nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z orzechami, które ona i jej synek po prostu uwielbiają. Ciasto z karmelem, pachnące miodem i orzechami wpasuje się w nastrój świąteczny. Ze względu na piękny wygląd i stabilną formę zaprezentuje się ono przepięknie na naszym stole. Babeczki-prezenciki Na święta Bożego Narodzenia(...)pieczemy przez około 12 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak jak z pierwszą. Upieczony placek przekładamy na stolnicę. Do lekko przestudzonej blaszki wkładamy drugą cześć surowego ciasta. Przygotowujemy karmel: wszystkie składniki karmelu umieszczamy w garnku, smażymy na małym ogniu, niezbyt długo tylko do momentu, aż masło i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki ładnie się połączą. Gorący karmel
KulinarneImpresje.plwięc jeśli ktoś go nie lubi, proszę użyć wielokwiatowego. W sezonie na porzeczki i jagody, można użyć świeżych owoców. Ciasto i ptysie można przygotować dzień wcześniej, karmel i polewanie ciasta karmelem radzę zrobić w dniu podania deseru. Bardzo polecam i życzę smacznego! Z przepisu na ptysie otrzymamy około 25 sztuk. Mam jeszcze niespodziankę – kod rabatowy: cukierenka2017 Rabat(...)jeszcze dodać śmietanki). 13. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Karmelem polać ptysie przy pomocy łyżeczki, robiąc esy-floresy. Pozostały karmel wylać na wierzch ciasta (mój karmel był jeszcze trochę ciepły), można go delikatnie rozprowadzić łyżką, żeby gdzieniegdzie spłynął z tortu. Na wierzchu poukładać ptysie, robiąc piramidę ( patrz FILM ). 14. Tort ozdobić świeżymi owocami i listkami
Mała Cukierenka