pączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku(...)coś podobnego. Ilość kruszonki nieco zmniejszyłam, a zamiast twarożkowego kremu wymieszałam śmietanę z jogurtem - akurat miałam w lodówce bananowo-jagodowy, który nadał deserowi słodyczy i słodkiego, różowego koloru (który nie jest, niestety, za dobrze widoczny na zdjęciach). Oczywiście możecie użyć dowolnego jogurtu owocowego lub nawet naturalnego, ale wtedy całość trzeba będzie dosłodzić i dodać na przykład wanilię. Świeże owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeapetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać do jogurtu naturalnego. Nam bardzo smakują, więc polecam ;) Składniki na ciasteczka owsiane na 8-10 sztuk: 100 g płatków owsianych 80 g mąki żytniej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić zwykłą(...)mikrofali lub w kąpieli wodnej aż będzie płynny i dodajemy do suchych składników, dolewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy. Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na placek o grubości 8 mm i szklanką wycinamy ciastka. Gotowe ciasteczka pieczemy
Rozpustne gotowaniemożna dodać je prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy(...)witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=7] i może być stosowany przez
mojewypiekiinietylkotylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką: na co dzień cukru nie używam prawie w ogóle, ale jak już upiekę ciasto raz na dwa tygodnie, to z normalnym cukrem, ewentualnie z brązowym. Pisałam w tym moim poście, że na "lunch" w pracy jem często to, co zostało mi z drugiego(...)basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule 2 łyżki masła (w oryginalnym przepisie - kaczego tłuszczu) 1 łyżka oliwy ok. 500 ml wywaru warzywnego lub rosołu 4 łyżki naturalnego jogurtu ok. 150 g startego żółtego sera sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokim rondlu na maśle (lub na tłuszczu kaczym). Do zezłoconej cebuli
bistro mamaprostu jako bułeczka,pięknie pachną ziołami i jeszcze lepiej smakują-polecam serdecznie-Kasia Michoń Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka pół szklanki oliwy z oliwek 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 garście tartej mozzarelli kilka plasterków szynki/salami (użyłam salami) 1 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki bazylii(...)kosteczkę, a mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy ser, salami,oliwki suszone pomidory oraz przyprawy. Mieszamy wszystko do momentu połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być. Formę do muffinków wykładamy papilotkami(ja używam silikonowych foremek bo nie trzeba papierków i nie trzeba niczym smarować) i wypełniamy je ciastem
Swojskie jedzonkokonsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy: (mnie wystarczył jedynie na 4 naleśniki, dlatego radzę podwoić ilość składników) 300 g świeżego(...)podlać wodą. Na koniec dodać pokruszony ser feta, masło i przyprawy. Mój farsz wyszedł dość płynny przez roztopiony ser, dlatego dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Do podania : jogurt naturalny pomidorki koktajlowe świeży szpinak Gotowe naleśniki wypełnić farszem (na 1 naleśnik - ok. 2 łyżki farszu) i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia Elliekilka minut, a smakują wybornie. Składniki: 500 ml gęstego jogurtu naturalnego mąka pszenna, mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki 4 jaja 6 kopiatych łyżek cukru 2-3 twarde kwaskowate jabłka, polecam szarą renetę 2 cytryny, starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty(...)Jaja z cukrem ubijamy mikserem, ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok, miksujemy. Dodajemy jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. 3. Ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą wyciągamy łyżką
Apetyczna babeczka100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać(...)posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Podawałam z jogurtem greckim. Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade Inspiracja pochodzi z bloga kulinarnego http://walijskiepichcenie.blogspot.com/ zmieniłam skład, dzięki czemu ciasto jest mniej słodkie
Kocham Czekoladęmaszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać spore porcje ciasta. (Wielkość placka powinna być około 3-4 razy większa od tradycyjnej.) Placki smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie(...)całość podgrzać do połączenia się składników. Gotowy sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (*) Sos serowy można również zrobić z rozpuszczonego serka topionego rozmieszanego z mlekiem, śmietaną lub jogurtem naturalnym
Di gotujepodasz na deser. Wtedy wyższy poziom słodkości jest wręcz pożądany ;) Przypominam skromnie, że już jutro startuje moja Akcja Kulinarna Tydzień z KIWI . Zapraszam :) Składniki na ok 10-11 naleśników: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej pełnoziarnistej szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 płaska łyżeczka proszku(...)proporcji z tego przepisu (czyli 1/3 szklanki suchej kaszy) opcjonalnie cukier puder lub miód Ponadto: domowy dżem z kiwi 1-2 banany i/lub kiwi lub inne ulubione owoce jogurt naturalny płatki owsiane do posypania. /Użyłam szklanka o pojemności 250 ml/ Czytaj całość
Anioszek w kuchnimiąższu), super wilgotne i bardzo długo zachowują świeżość. Składniki: - 300g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 8g świeżych drożdży - 400ml letniej wody - 150g jogurtu naturalnego - 20g oliwy z oliwek - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g ziaren słoneczka (można pominąć) Posypka: - żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka lub wody z kroplą oliwy - ulubione ziarna (u mnie sezam(...)foremka i sześć płaskich bułek, lub 12 płaskich bułek (na dwóch blaszkach). Na płaskie bułki wykładam na blachę z piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (średnio ok.2 łyżek na sztukę). Każdą bułkę smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (lub wodą) i posypuję ziarnami sezamu, czarnuszki i makiem. Odstawiam na ok.30-40 minut. Po tym czasie wstawiam pierwszą partię
Smaczne Zdrowepotrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego(...)szklanki brązowego cukru 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 1/4 szklanki musu z dyni W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. W drugiej misce masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g suszonych śliwek 1 jajko 1 żółtko 1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 6 łyżek rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 łyżki cukru 2 łyżki mielonych orzechów Wszystkie suche składniki wymieszać(...)muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor
Moje domowe kucharzeniewino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza(...)możliwe. Na deser dostaliśmy coś od szefa kuchni, kelner nie chciał (albo nie mógł) nic nam o nim powiedzieć. Niepozorne ciasteczko na kawałku ananasa i malinowa kuleczka z jogurtem naturalnym zamknięta w małym słoiczku robiły wrażenie. Ze smakiem było podobnie – z każdym kęsem utwierdzaliśmy się w świetnym doborze składników tego deseru. Deser Jeżeli chodzi o wystrój, to w Luxorze stawia
Pasja Smaku