się w świąteczny klimat. Wykonanie ciasta ułatwi mikser lub melakser. Jeśli posiadacie Thermomix, to wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wybrać opcję „wyrabianie ciasta” i ustawić na 4 minuty. 3 mniejsze gruszki 300 chałwy 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego 70 g ksylitolu 220 g mąki orkiszowej (ok. 1,5 szklanki) 250 ml soku z granatu(...)Mieszamy rózgą lub mikserem do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Kawałki chałwy mogą pozostać nie do końca rozbite, w cieście będą smakowitą niespodzianką. Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Do środka wkładamy gruszki. Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu. Ponieważ biorę udział w konkursie, zapraszam
Kucharzycaostygnięcia. Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy karmelizowaną gruszkę ,delikatnie łączymy. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rumiany kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenboskie połączenie słodkich gruszek, czekolady i kwaskowatej żurawiny. Ciasto świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów lub… również na ciepło, polane nalewką malinową. Obie opcje przetestowane. Ktoś się oprze? Składniki: 100g gorzkiej czekolady 75g masła 140g cukru trzcinowego 2 jajka 120g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gruszki(...)ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm), piec w 170C do „suchego patyczka”. Artykuł Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaCiasto jest smaczne, a przy tym proste do zrobienia, może spróbujecie upiec? Składniki : 2 duże obrane gruszki, ok. 60 dag świeży wyciśnięty sok z 1 cytryny 4 jajka 10 dag cukru 10 dag roztopionego masła i przestudzonego 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie : Gruszki obrać(...)wymieszać Formę o średnicy cm wyłożyć papierem, przelać ciasto Piec w piekarniku nagrzanym do 170 *C przez około 45 min. ( sprawdzić patyczkiem) przepis stąd Moje uwagi: przed dodaniem gruszek do ciasta dosypałam do nich łyżkę kaszy manny i wymieszałam. Obawiałam się, że sok za bardzo rozmiękczy ciasto
Proste Potrawyczęść wkładamy do zamrażarki lub lodówki. Drug ą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy ciasto przez 15 min w temperaturze 170 stopni. Gruszki obieramy i kroimy w grub ą kostkę. Następnie sporządzamy budyń. Trzy szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyniowy proszek(...)cały czas mieszamy. Budyń gotujemy na ma ł ej mocy palnika przez 3 min ciągle mieszając. Podpieczony sp ó d ciasta posypujemy bułką tart ą , następnie układamy gruszki i wylewamy budyń. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony patiprzygotowany spód wstawić do lodówki na kolejne 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Ciasto piec ok. 10-12 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić. Nadzienie: 800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle 3-4 szt.) 200 g sera pleśniowego typu Lazur lub gorgonzola 200 g śmietany 18% 3 jajka 25 g orzechów włoskich pieprz(...)temperatury 190 °C. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, lekko posolić. Powstałą masę wylać na gruszki. Tartę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami włoskimi. Piec 25 - 30 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a ciasto ładnie przyrumieni. Smacznego
maniapieczeniaOrzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki(...)pudrem. Masę z rondla przelej do miski, dodaj żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Na sam koniec delikatnie wymieszaj łyżką. Na dnie, wcześniej wysmarowanego masłem, naczynia do pieczenia, ułóż gruszki (obrane i wydrylowane), zalej masą. Pieczemy godzinę w temp. 165 stopni C. Do suchego patyczka! Karmel orzechowy: -1/3 kostki masła - 2 łyżki śmietanki - 3 łyżki miodu - łyżka brązowego cukru
SMYKWKUCHNInajlepiej. Te twarde, jędrne, nie mocno dojrzałe warto zapiec w mocno kakaowym, wilgotnym cieście..które wręcz rozpływa się w buzi i tak kusi..aż do ostatniego kawałka. Gruszki smakują wyjątkowo, a ciasto dzięki nim nabiera nowego smaczka. Podane w całości na stół zachwyci Waszych gości prostotą ;) Składniki: kostka margaryny 6 jajek 3 łyżki kakao szklanka cukru 3 łyzeczki cukru waniliowego(...)garnuszku rozpuszczamy margarynę ,dolewamy mleko, dodajemy cukry i kakao, energicznie mieszamy aby nie było grudek. Studzimy.Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i całe roztrzepane wcześniej jajka. Ciasto wylewamy do prodiża lub tortownicy, , ustawiamy gruszki. Pieczemy ok 50 minut. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj wydrążoną połówkę laski wanilii bez ziarenek (ziarenka zużyłeś do ciasta) i gotuj na średnim ogniu, aż gruszka się rozpadnie a całość zdredukuje się o połowę (około 30-40 minut). Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj wszystko blenderem. Przetrzyj przez sito (powinna zostać 1 duża
Moja Delicjatakich momentach na szczęście można skorzystać z „sondażu rodzinnego”;) Może wydawać się to śmieszne, jednak czasami jest dość skuteczne:) Z kilku propozycji tym razem padło na ciasto z gruszkami. Postanowiłam wypróbować przepis stworzony przez Panią Kasię Guzik:) Wiernie, krok po kroku, odwzorowałam całą recepturę, bo… po co zmieniać coś, co jest już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś(...)łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie przekładamy całość na masę cappuccino i odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie mocno schłodzoną kremówkę łączymy razem z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy aż utworzy się gęsty krem. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta – można przełożyć ją do rękawa
Smaki Na Talerzuznowu ja, witajcie. Mam dzisiaj wenę do pisania, więc piszę przepisy. Obok mnie stoi kawka i pyszne ciasto. Żyć nie umierać. :) To ciasto to Napoleonka bez pieczenia z gruszkami. Pyszna słodko-kwaśna masa budyniowa rozpływa się w ustach. Zróbcie, warto. Dobrego tygodnia wszystkim życzę. Potrzebujemy: 1,5 paczki herbatników petit beurre 10 dag powideł śliwkowych 2 budynie śmietankowe(...)cukru mały słoiczek gruszek w syropie 1 litr mleka 2 łyżki masła ekstra 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki żelatyny instant dżem z czarnej porzeczki masa budyniowo - galaretkowa z gruszkami Robimy to tak: Herbatniki po dwa przełożyłam powidłami i yłam w blaszce wyłożonej folią aluminiową.3 szklanki mleka zagotowałam z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Budynie wymieszałam
Co w garnkach piszczypołączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej(...)cebula, również wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi. I jeszcze ten pasujący do fig kolor - tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :) ➤ Spróbuj także: focaccię z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą
Chilli Czosnek i OliwaUbijamy jajka z cukrem. 2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy. 3. Obieramy gruszki i kroimy na drobne kawałki. 4. Na cieście układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem. 5. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Gruszotka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachTarta z gruszkami to fantastyczne kruche ciasto, które przygotujemy bardzo szybko a jeszcze szybciej zniknie. Ciekawe nadzienie dopełnia całości, będzie prawdziwym hitem, jeżeli choć raz zrobicie:)Tarta to najbardziej rozpoznawalne ciasto kuchni francuskiej. W okresie letnim możemy poszaleć z nadzieniem, doskonale sprawdzą się również inne dostępne latem owoce. Zachęcam do kreatywnych wypieków i czekam na komentarze:) A teraz pozostaje zaprosić(...)pieczenia obieramy gruszki i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki nadzienia wlewamy do miksera i mieszamy, nie ubijamy, mieszamy jedynie do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu w okrąg układamy gruszki, posypujemy migdałami. Pieczemy 35- 40 minut w 170 stopni. Tartę upieczoną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z formy. Fantastyczne ciasto, życzę udanych wypieków
gotuj ze mną