obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna Kuchniaobrać i oczyścić z gniazd nasiennych. 3 gruszki pokroić w średnią kostkę, zaś 2 pozostałe w plastry. Kruszonka cynamonowa - do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon - wymieszać. Następnie dodać margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego schłodzenia. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę(...)wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy wylewamy połowę ciasta wyrównujemy wierzch i wykładamy gruszki pokrojone w kostkę. Następnie wylewamy delikatnie pozostałe ciasto, wyrównujemy i układamy gruszki pokrojone w plastry. Na koniec posypujemy kruszonką cynamonową. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka
Ciastka - domowe słodkościtypu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach(...)zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. U mnie sprawdziła się jako przekąska sylwestrowa ;) Czytaj więcej
Kuchnia MagdaLenytypu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach(...)zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. U mnie sprawdziła się jako przekąska sylwestrowa ;) Czytaj więcej
Kuchnia MagdaLenyswoją wielką chwilę). Gdy jednak zobaczyłam to cudo u Mateusza wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę(...)inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze lepszy niż ten zeszłoroczny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. Przypomina muffinki, tylko że pieczone w większej blaszce. Jest delikatne, mięciutkie oraz obłędnie pachnie. Naprawdę niesamowicie kusi... Połączenie kwaśnego jabłka ze słodką gruszką jest przepyszne i doskonale komponuje się z cynamonem oraz polewą z gorzkiej czekolady. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach około(...)można też użyć pszennej) 1/3 szklanki (80g) cukru 1 łyżeczka cynamonu (płaska) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 jabłko (kwaśne) 1 gruszka Polewa: 40g czekolady gorzkiej 20g masła 20 ml mleka W pierwszej misce należy wymieszać jajko, śmietanę/jogurt naturalny/maślankę oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier, cynamon, proszek
Di gotujeObie mąki przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wodę. Mikserem lub ręcznie wyrobić całość ma gładkie ciasto. Zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem i przyprawami. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem(...)lodówki, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm. Przenieść na blaszkę, a środek posypać bułką tartą, zostawiając około 3 cm margines. Na podsypanym spodzie ułożyć plasterki gruszek, a brzeg ciasta zawinąć do środka, tak aby nachodził na nadzienie. Następnie brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem brązowym. Tak przygotowane galette wstawić do nagrzanego
wyzwania kuchennemąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia, mleko i jedną płaską łyżkę śmietany kwaśnej. Mieszamy/miksujemy i na koniec dodajemy orzechy. 2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ósemki jabłek i gruszek na przemian. Pieczemy w 180 stop przez około 40-45 minut bez termoobiegu Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !wody 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem: 500 ml kremówki 100g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany 30% 250 ml wody łyżka żelatyny Biszkopt: Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywno(...)mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy, nasączamy sokiem z gruszek( robimy tak z każdym krążkiem ciasta),smarujemy rozpuszczonym kajmakiem zostawiając 3-4 łyżki. Zakrywamy kolejnym nasączonym blatem. Do masy z gruszkami dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy i od razu wykładamy na ciasto wyrównujemy wkładamy
Garnkowe fanaberieWymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego 60ml oleju rzepakowego 2 małe jajka 3/4 szklanki brązowego cukru(...)zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia. Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić
Obiad gotowySkładniki: SERNIK: cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 2 krople, jajka 6 sztuk, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, gruszki 3 sztuki CIASTO: mąka tortowa 1 szklanka, herbatniki 150 gram, masło lub margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA: gruszki 4 sztuki, tortenguss rote 2 opakowania forma 30x25, wyłożona papierem(...)białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce tortenguss rot wymieszać w 400 ml zimnej wody
W Mojej Kuchni LubięMięciutkie i lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polew ą czekoladow ą . Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy(...)miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułk ą tart ą . Następnie wylewamy gotow ą masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim piekarniku ciasto piekło się 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy
kulinarne odsłony patiłupinek, po czym porządnie umyłam pod silnym strumieniem zimnej wody. Następnie rozłożyłam je na ręczniku papierowym do wyschnięcia i zmieliłam. Nadmiaru soli w gotowym cieście nie było czuć. Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek w foremce na muffinki czas przygotowania(...)Wymieszaj. Białka ubij prawie na sztywno i partiami dodawaj do masy, mieszając wszystko łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Przelej ciasto do wybranej formy i powtykaj w nie plasterki gruszki. Piecz przez 25-30 min. Gotowe ciasteczka powinny mieć brązową skórkę, ale mogą Wam się wydawać w środku nieco za miękkie, jednak w czasie
Chilli Czosnek i Oliwaobrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem cukrem ciasto jest pysznie aromatyczne piernikiem
W Mojej Kuchni LubięKruche ciasto z budyniem i gruszkami to przepyszna propozycja na deser. Ten smakołyk zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 3 szkl. mąki krupczatki 4 żółtka 4 białka + 5 łyżek cukru 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie malinowe po 40 g + cukier do smaku 5- 6 gruszek(...)kardamonem. Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i wyłożyć na owoce. Z drugiej części ciasta zrobić drobniutką kruszonkę i wysypać na białka. Piec w 180 st C około 30 min z termoobiegiem. Autor przepisu: Małgorzata K-j Artykuł Kruche ciasto z budyniem i gruszkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy