stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej(...)następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów
Wyprawy kulinarneCiasto kakaowe z gruszkami. Bardzo smaczne, wilgotne, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm.) - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 2,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 płaskie łyżki kakao - cztery duże gruszki - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Jajka ubijam z cukrem(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i oliwę z oliwek. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaje do ciasta obrane ze skórki i pokrojone w dość dużą kostkę gruszki. Mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temp.180 stopni ( z termoobiegiem ) ok. 50 minut, do suchego patyczka. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkakaowo jogurtowa tarta z gruszkami Wytrawny, delikatnie gorzkawy smak kruchego ciasta, wspaniale współgra ze słodyczą gruszek i aromatem wanilii. A jeśli do pokrycia, wierzchu tarty, użyjemy jogurtowej masy, to deser nie tylko zyska na lekkości, ale również nabierze niegodziennego smaku . składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru brązowego 3 łyżki kakao(...)waniliowego. Do misy wbijamy również trzy jajka i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód kakaowego ciasta wylewamy masę utartą z jaj i jogurtu a na wierzchu układamy połówki obranych ze skórki gruszek, które wcześniej ponacinaliśmy gęsto nożem ( uważając aby nie przekroić gruszki do końca). Całość ponowie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez
Miód i pieprzCiasto jest bardzo proste do zrobienia. Poczynając od jajek miksuje się wszystko dodając kolejno składniki. Na koniec należy wrzucić dowolne owoce ( u mnie gruszki ) i szybkie ciacho do popołudniowej herbaty gotowe. Reakcja sody z miodem nadaje ciastu przyjemy, herbaciany kolor, Na tortownicę 26 cm: - 5 jajek - 0,5 szkl. cukru - 0,5 szkl. miodu - 3/4 szkl. oleju - 2,5 szkl(...)uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy. Do ciasta dodajemy owoce i mak. Mieszamy szybo i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostatnią gruszkę cięta na plasterki. Cisto należy piec w 180'C prze 45 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Zdjęcia potraw
kawawszklancenią coraz gorsza pogoda i więcej czasu, który spędzamy w domu, dlatego dzisiaj propozycja na umilenie sobie tego czasu smacznymi tartaletkami z jesiennymi gruszkami. TARTALETKI Z GRUSZKAMI Składniki: ciasto kruche: 500 g mąki 150 g masła 100 g smalcu 1/2 szk cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1niepełna łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w żelu(...)kulkami cukierniczymi do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy fasolę oraz papier i podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu: Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy będą miękkie dodajemy
Bon appetit mon amiemisce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed(...)misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed
Pogotujmy.plgruszkami."Składniki:2 jajka250 g mąki80 g cukru80 g masłaDodatkowo:125 g masła70 g cukru pudru50 g orzechów laskowychjajko2 łyżki mąki4 duże twarde gruszkicukier cynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut(...)zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem
Słodkie PrzyjemnościPołączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej(...)Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek
Mechanik w kuchniDelikatne babkowe ciasto połączone z pachnącą, dojrzałą gruszką. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba: 1 kg słodkich, dojrzałych gruszek (np. Konferencja), ¾ szklanki cukru, 250 g miękkiego masła, 300 g mąki pszennej tortowej(...)pełne, nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego, 6 jajek, 2 łyżki mleka, cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Wykonanie: Obieramy gruszki ze skóry, małe kroimy na ćwiartki, duże na ósemki, wykrawamy środki z pestkami. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka dokładnie ucieramy, dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie
Bułka z ChlebemZapraszam miłośników gruszek I miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła(...)masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 35 min, lub gdy patyczek wyjęty z ciasta , będzie suchy. Po upieczeniu- odstawiamy ciasto do ostygnięcia
Smaki EdytyCiasto z jabłkami salceson podobnie jak ciasto wiewiórka z orzechami jest wilgotne i puszyste, z kakao, dużą ilością jabłek, pieczone na oleju, to ciasto zawsze się udaje. Pisałam już o cieście salceson przy okazji przepisu na Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami . Zachwyca smakiem i prostotą wykonania, nie wymaga wyszukanych składników, dużej ilości czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych. Ciasto piekę(...)jego nazwa i kolor związana jest z wyrobem garmażeryjnym zwanym salcesonem. U nas od zawsze mówiło się na to ciasto salceson Jabłka można zastąpić gruszkami lub wymieszać razem jabłka i gruszki. Do ciasta można dać więcej kakao będzie wtedy bardzo ciemne, można też dodać dodatkowo przyprawę do piernika będzie bardziej świąteczne! Ciasto salceson dzięki dodatkowi jabłek to idealny wypiek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzględu na kaloryczność. Ciasto jest wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Pycha! Łatwy i szybki piernik piekłam w keksówce o wymiarach 20×10. Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Oszukany sernik na kruchym cieście Proste ciasto bananowe Muffinki czekoladowe Wściekła szarlotka Babci Zosi Sernik wiedeński z rodzynkami Sernik wiedeński z rodzynkami Przepis na łatwy i szybki piernik Drukuj
Kuchnia Bazyliizaliczane są do owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ
Kuchnia MagdaLenyciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder
Ciastkozercy