ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:172/386)

ciasto dyniowe z pigwą i bitą śmietaną... 188

mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie miała konsystencję "zważoną" wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić wystudzone ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie ciasto piernikowe 199

Ciasto można przygotować w ostatniej chwili. Wzbogaciłam je tykwą ale możemy zastąpić ją marchewką lub dynią. Nie zawiera zbyt wielu bakalii. Składniki 2,5 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3 łyżki miodu 1/2 szkl startej tykwy 125 g masła lub margaryny 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl rodzynek i żurawiny 1 łyżka przyprawy(...)piernika 1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao. 2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem. 3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem. 4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy. 5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik mój dyniowy 136

kremowy, wilgotny i puszysty. Ciasta wytrawnego, odświeżającego i efektownego. Takiego, który będę miała ochotę upiec jeszcze raz. Powstał dzisiaj. Uwielbiam kiedy stworzony w myślach plan realizuje się z efektem, który przerasta moje wyobrażenia. Sernik dyniowy. Obłędnie pomarańczowy z kontrastującym czarnym spodem. Świeży i lekki. Gdzie tkwi zagadka?  W magii składników. W musie z pieczonej dyni, orzeźwiającej limonce, delikatnej ricottcie(...)pieczenia. W małym garnuszku roztapiamy masło i przelewamy do miski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru pudru 100ml śmietanki 36% 3 łyżki

Kuchnia Pani Wiosny
Dyniowe kluseczki 179

jakoś daję sobie radę. Na czym polega moja praca, póki co? W czwartek ulepiłam dwadzieścia cztery marcepanowe marchewki, zrobiłam krem serowo-maślany i obłożyłam nim całe mnóstwo marchewkowych ciast, a przez resztę dnia maczałam różne rzeczy w czekoladzie. Sami powiedzcie - czy może być jakakolwiek lepsza praca...? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. Dzisiaj lepiłam marcepanowe dyńki (dwieście dwadzieścia pięć(...)sól pieprz dodatkowo: 50 g masła 15 listków świeżej szałwii Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, całkowicie ostudzić. Rozgnieść na puree, wymieszać z dynią i serkiem. Dodać jajko i przyprawy, wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i powoli dosypywać mąkę pszenną, aż ciasto da się formować. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą przycisnąć widelce, odbijając wzorek. Gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasta dyniowo-fasolowa 16

Pasta dyniowo-fasolowa będzie świetnie smakować jako dodatek na kanapki lub jako sos do maczania w nim kawałków ulubionych warzyw w ramach przekąski. {"@context":"http:\/\/schema.org

Bardzo Gruby Smok
Placki marchewkowo-dyniowe 54

Placki marchewkowo-dyniowe to absolutny hit na jesień. To jesienne smaki w pięknym pomarańczowym kolorze. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020

Bardzo Gruby Smok
Placki z dynią i cukinią 127

Jesień to czas, w którym nasz naszych stołach króluje dynia. Można ją przyrządzić na słodko i w sposób wytrawny. Dzisiaj propozycja na na szybkie śniadanie. Placuszki

Ania i Marcin gotują
Pyszne i proste bułki pszenne z dynią 107

letniej wody 7 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i dynią. Do mniejszej miski wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto rękoma podsypując delikatnie mąką (nie za dużo). Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia(...)wody 7 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania W dużej misce mąkę wymieszać z solą i dynią. Do mniejszej miski wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto rękoma podsypując delikatnie mąką (nie za dużo). Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia

Przepisy Babci
Chleb pszenno-żytni 129

chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno(...)drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia - ciasto właściwe Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy kilka minut, do połączenia składników

Mieszam w Garnku
Chleb pszenno żytni z pestkami dyni. 120

piekłam :)  Domowe pieczywo jest u mnie zawsze. Od lat, już nie kupuję w sklepie.  Tym razem, mam dla was chleb pszenno żytni z pestkami dyni. Oczywiście,  możecie zamienić dynię na inne ziarna, albo zrobić bez ziaren. To już jak lubicie.  Do wypieku tego chleba, użyłam mąki żytniej od Polskich Młynów. Żeby ją kupić,  nie trzeba(...)mąki, dodać sól, pestki i olej. Wyrobić robotem,  lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto, odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej  bułką tartą. Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać pestkami dyni.  Pestki lekko docisnąć żeby się przykleiły.  Tak przygotowany chleb, odstawić jeszcze

Agusiowe smakołyki
Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią 124

przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych ziemniaków. Do połączonych ziemniaków z dynią dodajemy jajko, szczyptę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i na początku szklankę przesianej mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto, sukcesywnie dodając pszenną mąkę zgodnie z zasadą "tyle ile ciasto zabierze". Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie(...)się kleiło. Ciasto formujemy w wałki i kroimy je na ukos nożem. Każde gnocchi lekko przyciskamy widelcem, tworząc w ten sposób wzorek. Gnocchi gotujemy na osolonej wodzie. Gdy wypłyną odcedzamy je i rozpuszczamy w tym samym garnku masło. Wrzucamy gnocchi do masła. Podajemy na rukoli i posypujemy pokrojoną w kostkę dynią marynowaną i podpuszczkowym serem. Smacznego! :) bogata w B-karoten

Taste Therapy
Keto chlebek proteinowy z cukinii (Paleo, LowCarb) 62

strony . Wymieniłam jednak miąższ banana na cukinię (trzeba ją zetrzeć, a następnie solidnie odcisnąć z nadmiaru wody). A zamiast zaproponowanej tam mąki z manioku , użyłam mąki dyniowej , dzięki czemu ciasto zyskało bardziej intensywny zielony kolor. Podstawowym składnikiem są jednak peptydy kolagenowe , które znacznie podbijają udział białka. A oto szczegółowa lista składników użytych do jego przygotowania: Keto proteinowy chlebek cukiniowy Jajka(...)razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa , przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Mąka dyniowa Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu z nich oleju. Ma piękny, intensywnie zielony kolor i wysokie właściwości odżywcze. Dostarcza bowiem sporych ilości białka oraz błonnika, a także

Modern Cave Girl
mini pączki z dynią 159

pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli 1 łyża spirytusu dodatkowo: tłuszcz do smażenia wykonanie: Cukier, jajko, puree z dyni oraz sól miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, alkohol. Następnie wlewamy mleko i całość miksujemy. Łyżką nabieramy ciasto i przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny dyniowe z malinami i kruszonką :) 131

purée z pieczonej dyni  (przepis) 60 ml mleka 160 ml oleju rzepakowego Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 50 g mąki maliny (świeże lub mrożone) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki.   Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto(...)dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie dyniowo-jajeczną masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Foremkę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej wkładamy porcję ciasta. W każdą muffinę wciskamy kilka malin i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 211

cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka:  Z podanych składników zagniotłam ciasto. Uwaga: klei się dość mocno do rąk,  ale takie ma być. Wkładam przygotowane ciasto(...)przyprawę do piernika.  Następnie - puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik: Na podpieczony spód wlewam zgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę

W kuchni Karmel-itki