ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:178/386)

Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami 113

tonie, musi fermentować dalej. Ciasto właściwe 2 szkl wody (dodałam 2,5 szkl) 800 g mąki pszennej typ 550 400 g mąki pszennej razowej (użyłam żytniej razowej) 1,5 łyżki soli cały zaczyn (- 2 łyżki) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni 2 łyżki masła Do miski(...)pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora. Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z ciastem (zmieszałam ręcznie). Następnie wyrzuć na blat

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto dyniowe z jabłkami 26

drodzy, popełniłam ciasto. Podchodziłam do niego dość sceptycznie, bo jak wiadomo mam dwie lewe ręce do wypieków i byłam przekonana, że znowu wyjdzie jedna wielka kapa. A nie wyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam(...)się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wciskamy kawałki jabłek. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z jabłkami 53

drodzy, popełniłam ciasto. Podchodziłam do niego dość sceptycznie, bo jak wiadomo mam dwie lewe ręce do wypieków i byłam przekonana, że znowu wyjdzie jedna wielka kapa. A nie wyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam(...)się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wciskamy kawałki jabłek. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone

Kardamonovy
Bagietka z ziarnami 72

Czas czytania: 2 min Bagietka z ziarnami Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczywo idealne do każdego posiłku do sałatki, kanapek czy do dania głównego na przykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe(...)mąki żytniej typ 2000 20 g otrąb żytnich Składniki na ciasto właściwe 320 g mleka 20 g świeżych drożdży lub 14 g suchych 11 g soli 1 łyżka cukru 50 g oliwy lub oleju słonecznikowego 20 g jagody goji 20 g siemienia lnianego 20 g nasion dyni 610 g mąki pszennej Instructions Wieczorem W misce umieścić składniki na zaczyn, wymieszać

SprawdzonaKuchnia.pl
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 105

robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie też w deserze – pysznym cieście pomarańczowym. Ponieważ jesień to jeszcze nie pełny sezon na pomarańcze, to w cieście użyłam aromatu pomarańczowego(...)podania – obrane i pokrojone na duże kawałki szczypiorek do dekoracji Przepis na zupę pomidorowa z warzywami Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Dodać czosnek, marchewkę i dynię. Kiedy warzywa się lekko uduszą zalać je bulionem i dodać przyprawy. Kiedy będą ugotowane do miękkości dodajemy tahini, zalewamy całość passatą pomidorową, blendujemy na gładką masę i gotujemy jeszcze kilka minut

Ugotowane pozamiatane
Podpłomyki z botwinką 60

kilka listków botwinki lub/i szczawiku natka pietruszki olej z pestek dyni Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i wlej wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ciasto miseczką na 20 minut. Buraczki i łodygi botwinki pokrój w drobną kostkę. Liście botwinki posiekaj. Kozią roladkę pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć cebulę posiekaną w piórka(...)Zestaw z ognia. Ciasto na podpłomyki podziel na 3 kawałki. Każdy rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 20 cm i smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z obu stron. Na podpłomyki wyłóż duszoną botwinkę z kozim serem. Poukładaj pozostałe plasterki roladki koziej. Posyp natką i listkami botwinki, skrop olejem z pestek dyni

Delicious Place
Ciasto cukiniowe 165

wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik

UgotujmyTo.pl
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 75

gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka góra

moj przepis na
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 75

gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka góra

moj przepis na
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 126

gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka góra

moj przepis na
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 161

siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka góra

moj przepis na
Carpaccio buraczane z kozim serem 153

Składniki 2 buraki garść rukoli liście botwinki pestki słonecznika i dyni orzeszki pinii 100 g sera koziego sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/4

KUCHNIA POLSKA
Jednoporcjowe ciastko dyniowe 162

W mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje

Truskawkowa Fiesta
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 162

       To się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania