pewnie nie słyszała o hummusie na słodko. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny , paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków , czy z pieczoną dynią , jednak chciałam poznać trochę inną stronę ciecierzycy. Jakiś czas temu przygotowałam z nią błyskawiczne ciasto – brownie proteinowe z czekoladą i smakowało obłędnie, więc dlaczego nie spróbować słodkiego hummusu? Spróbowałam i się nie zawiodłam! Świetnie sprawdzi się na kanapce
Be Fit Be Strongwegetariańskiego dania. Składniki: szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy cukier łyżeczka cynamonu - opcjonalnie Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i szczyptę soli. Zagnieść całość na jednolitą masę i podsypując mąką uformować z ciasta 3 wałki. Pokroić je pod skosem
wyzwania kuchenneDynia to stanowczo jeden z najpyszniejszych smaków jesieni. Zupa krem dyniowo-paprykowa zrobi więc furorę na każdym stole. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby Smokpewnie nie słyszała o hummusie na słodko. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny , paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków , czy z pieczoną dynią , jednak chciałam poznać trochę inną stronę ciecierzycy. Jakiś czas temu przygotowałam z nią błyskawiczne ciasto – brownie proteinowe z czekoladą i smakowało obłędnie, więc dlaczego nie spróbować słodkiego hummusu? Spróbowałam i się nie zawiodłam! Świetnie sprawdzi się na kanapce
Be Fit Be StrongPasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu Aromatyczna i pyszna! Do jej
Oryginalny smakziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 10 minut + 15 minut leżakowania ciasta Składniki: – 4-5 gofrów wytrawnych – 4-5 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej – 1-2 jaja ugotowane na miękko lub półtwardo
nietylkopasta.plrozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło, puree z dyni i jajko. Wyrabiamy na dość luźną masę, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 5 części, z każdej formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy bułeczki
słodkie i nie tylko historie kulinarnewielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie... Ciasto magiczne Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Ni... Odchudzona napoleonka Lubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, ... Sernik dyniowy Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wy... Post Mus czekoladowy bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudyni hokkaido 100 g mąki pszennej 150 g twarogu 1 jajko po szczypcie soli, cynamonu i gałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dynię rozdrabniamy widelcem. Twaróg drobno kruszyny, wszystkie skąłdniki mieszamy. Na patelni rogrzewamy tłuszcz, nakładamypo łyżce ciasta, lekko rozpłaszczamy i smazymy na rumiano z obu stron, na małym ogniu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu przy pieczeniu kilimandżaro i sernika dodałam dynię. I przekonałam się, śe to świetne warzywo do wypieków na słodko. Choc muszę przyznać się Wam
Ewa w kuchniSmakuje jak najlepszej jakości sernik a nikt nie zgadł z czego jest upieczony. No dobra dynia w końcu padła w składnikach i chia bo widoczne a kaszy nikt nie rozpoznał. Ciasto jest delikatne w smaku, wilgotne, pyszne i zdrowe jakby tego nie zrozumieć. Slogan to ostatnio nadużywany ale jedząc kaszę jaglaną chudniemy, bo ona rozkłada tłuszcze dość szybko więc chyba
Moje Małe CzarowaniePRZYGOTOWANIA: 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli ciasto lepi się do rąk to dodajemy jeszcze mąki. 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką
W kuchni Katiebulionem. Na koniec dodaj mleczko Wyjmij trawę cytrynową. Zblenduj. Podawaj z grzankami 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/tajska-zupa-dyni-trawa-cytrynowa-mleczkiem-kokosowym/ BosowKuchni Artykuł Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów 250 g dyni 1 jajko (opcjonalnie) mąka z ciecierzycy Ostudzoną dynię i batata miksujemy na puree. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze kilka minut. Sos: 1,5 szklanki
Kucharzycagorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort
pieprzny smaczekDeser z jogurtu z nasionami chia , pestek dyni, słonecznika i owoców. O wiele zdrowsza alternatywa od przesłodzonych owocowych jogurtów w sklepie. Taki zdrowy i dietetyczny deser
codojedzeniagram) jajko małe/średnie 2-3 łyżki mleka/wody olej kokosowy lub inny, masło do smażenia Płatki owsiane, sodę i przyprawy wymieszać. Dodać dynię i wbić jajko. Ponownie wymieszać. Całość przykryć talerzykiem, wstawić do lodówki na noc. Rano ciasto wymieszać z 2-3 łyżkami mleka/wody, usmażyć placki, podawać z ulubionymi dodatkami - najlepiej sprawdzi się tu syrop klonowy, miód lub sos karmelowy
tost z dżememmieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem
Życie zamknięte w smakuSerniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób
Truskawkowa Fiestaorzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pieczone kasztany appeared first
mojewypiekiinietylkoMoja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga
Ewa w kuchniMakaron w sosie orzechowo-dyniowym*; z miodem i malinami *masło orzechowe, pure z dyni, cynamon, słodzik, woda/mlekoNic dodać, nic ująć.A po szkole będę piec Halloween'owe ciasto do szkoły, bo po co uczyć się na sprawdziany
More food, love and dreamssobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćcukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Z miłości do słodkościcześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa(...)mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki
Moja Mama Gotujesmakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba w tych pierogach to fakt, że gdy po ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu(...)dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać
Szczęśliwa kuchniasmakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba w tych pierogach to fakt, że gdy po ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu(...)dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comteraz konkrety.. Czyli o pieczeniu.. :) Nie miałam pomysłu co zrobić z dynią. Wzięłam więc z TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego(...)płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2 szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie
Na słodko lub wytrawniebułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje i wrzucimy do nagrzanego piekarnika(...)mąki pszennej typ 500 20 g pestek dyni 10 g nasion sezamu 10 g maku (lub siemienia lnianego) 6,5 g soli Wykonanie Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wkładamy do miski i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykrywamy miskę i pozwalamy, aby ciasto fermentowało przez
Tajemnice Smakukoniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy już łyżką. Teraz dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. I ponownie dokładnie mieszamy. Blaszkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180-200 stopni, aż uzyskamy efekt tzw. "suchego patyczka". W moim piekarniku piekło się ok 45 minut
Karczma HonoriettyJeśli lubicie smak babki piaskowej, to pokochacie ciasto z kaszy manny z wiśniami. Przypomina trochę śródziemnomorskie ciasto z semoliny, jest mocno doprawione cytryną i kardamonem. Doskonale smakuje z kulką lodów i polane odrobiną oleju z dyni. Długo zachowuje świeżość i pasuje do filiżanki herbaty. Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mąki szklanka mąki migdałowej 2 łyżeczki sody ¾ szklanki cukru brązowego(...)szklanki mleka sok i skórka z 2 cytryn garść mrożonych wiśni (lub świeże wydrylowane) kilak listków mięty do dekoracji keksówka posmarowana olejem i podsypana kaszą manną Przepis na ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem W dużej misce lub garnku mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (kaszę mannę, mąkę zwykłą i migdałową, sodę, cukier, przyprawy. Dodajemy mokre składniki
Ugotowane pozamiataneBułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na domowy i prosty wypiek, nawet dla początkujących. Możecie je upiec posypane ziarnami słonecznika, pestek dyni lub sezamu. Przepis na bułeczki domowe, który wykonacie przez cały rok. Bułeczki wychodzą bardzo miękkie, puchate, idealne na weekendowe śniadanie. Do domowych bułeczek polecam wszelakie pasty na kanapki, np. pastę jajeczną oraz twarożek na kanapki . Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem(...)opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Do przygotowania domowych bułeczek możecie wykorzystać mleko zwierzęce lub roślinne. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, a nawet niezbyt słodką kruszonką. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję rozczyn ze świeżych drożdży. W tym celu do miseczki kruszę
Zasmakuj Kuchniwiele cudownych produktów. Na zdjęciu także talerzyk i deska Ambition SKŁADNIKI: Ciemne Ciasto: 80g czekolady gorzkiej 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka 5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150* 6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: Ciemne Ciasto: 80g czekolady gorzkiej 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany(...)ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka 5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150* 6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: Ciemne Ciasto: 80g czekolady gorzkiej 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany(...)ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka 5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150* 6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia
Dziś Ja gotujełyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Puree z dyni mieszamy z jajkiem, olejem oraz cukrem. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzenia