Dynia i czekolada to jak się okazuje świetny duet. Co prawda w moich babeczkach jest posypka czekoladowa do ciast ale i tak smak jest wyczuwalny a całość smaczna. Zresztą najlepiej o tym świadczy fakt, że praktycznie zaraz po upieczeniu zniknęły. W sumie dawno babeczek nie piekłam, ale moje chłopaki tylko czekają na coś słodkiego i nie ważne
Ewa w kuchniHalloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst
Niezły Młyneknamaczamy płatki owsiane i otręby. Gdy drożdże się spienią dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja ułożyłam od razu na blasze wyłożonej papierem i postawiłam na stole przy grzejniku). Wyrośnięty bochenek smarujemy mlekiem i przyklejamy pestki dyni. Pieczemy około godzinę w 180 stopniach
Kolorowy Przepisownikmamy w pełni sezon na dynie! W tym roku tak jak w poprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt! Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta . Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół. Dodatek chili sprawia
Ostra na Słodkoszczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 500 g dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 20 g parmezanu 7 pomidorów suszonych 450 g podgrzybków mrożonych lub świeżych orzechy włoskie, liście szpinaku 1 cebula czerwona przyprawa do pizzy sól, pieprz, olej rzepakowy Dynia: Dynię pokrojoną,obraną ze skóry i pozbawioną nasion układam na blaszce(...)minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz. Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni. ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę
wesoła kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 1. Do blendera wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy pure z dyni. Wsypujemy cukier, sól i wanilię. 2. Proszek do pieczenia łączymy z mąką, najlepiej z połową porcji. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste. 3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki(...)masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni. Nie obracamy nią tak, jak przy zwykłych naleśnikach. Będą wtedy grubsze i puszyste. 6. Możemy także usmażyć od razu kilka mniejszych pancakes. 7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: dla dzieci , dla niejadka , dynia , kefir , kuchnie świata , naleśniki , pure
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzabrakło też fast foodów. Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta! Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek
Brzuszki Łakomczuszkiwyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 60 minutach , formowanie chlebka . Foremkę wykładam papierem do pieczenia . Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem
Uwaga Babcia Piecze Chlebteż banianką (niegdyś na dynię mówiono na Podkarpaciu bania). Gotowano i nadal gotuje się ją w wielu domach w podobny sposób, ale drobne niuanse sprawiają, że dynianka smakuje nieco inaczej, jest rzadka lub gęsta, ma intensywny pomarańczowy kolor, albo jest blado-pomarańczowa. Bywa też mleczna lub gotowana na wodzie, a w zależności od rodzaju dyni(...)doprawienia – lekko słodka lub wytrawna. W naszym regionie do zupy dyniowej dodawano drobne kluseczki, zwane zacierką, ale i te bywały różne – miękkie i owalne z ciasta pierogowego, albo przygotowane z twardszego ciasta, startego na tarce. Dzisiaj zapraszam na delikatną i gęstą, lekko słodką dyniankę ze Spornego, podawaną z miękkimi kluseczkami przygotowanymi z mąki, wody i soli. Przepis pani Zofii Bożek
Trzeci talerzniestety nie widać tego na zdjęciach), zapewnia on prawdziwą koloroterapię. Przyda się w ten smutny deszczowy dzień, prawda? 🙂 Keto desernik borówkowy – składniki: Keto desernik borówkowy to forma keto ciasta na zimno . Spełnia on wymogi zarówno diety ketogenicznej , jak i wegańskiej, a jednocześnie można go konsumować stosując protokół autoimmunologiczny . A to wszystko bez szkody dla smaku i wyglądu. 🙂 Oto składniki(...)względu na znaczną objętość jest to bardzo dobry “wypełniacz”. Sprawdzają się w zagęszczaniu ciast, a także w spodach bez pieczenia. Zawierają spore ilości tłuszczu, dzięki czemu stanowią dobrą bazę do keto słodkości i przekąsek . Mąka dyniowa Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu z nich oleju. Ma piękny, intensywnie zielony kolor i wysokie właściwości odżywcze. Dostarcza bowiem sporych
Modern Cave Girlciasto rękami. Zajmie to trochę czasu ale należy być cierpliwym. I jeszcze jedna uwaga, ciasto będzie dosyć twarde. Kiedyś dolewałabym wody aby nieco zmiękło, dziś wiem, że ciasto po zagnieceniu należy włożyć do lodówki na około 30 minut a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto zmięknie. Ciasto musi być szczelnie zawinięte w folie. Po wyjęciu ciasto(...)parmezanu lub innego sera bazylia lub szałwia Przygotowanie; Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Dynię oczyszczamy, obieramy kroimy w kostkę. Skraplamy oliwą i posypujemy solą. Wrzucamy nie obrany czosnek. Pieczemy około 35 -40 min do miękkości. Po tym czasie dynię przekładamy do miski, wyciskamy upieczony czosnek, dolewamy wodę i 2 łyżki oliwy. Blendujemy na mus. Przekładamy do rondla
Radość kipiąca uśmiechem.zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe:2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)800 g mąki pszennej typ 550400 g mąki pszennej razowej1,5 łyżki solicały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)2 duże(...)pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej
UgotujmyTo.plglutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look(...)ugotuj w 250 ml wody. Dynię oczyść z pestek i miąższu (skórkę zostaw!), pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę. CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj
Zdrowie na języku :Pdodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz, bazylia suszona
Corner With Recipesbyć też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około(...)wyłożyłam wyrobione ciasto). Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. Po godzinie wyrastania, ciasto złożyć na pół i znów odstawić do wyrastania (pierwsze wyrastanie może odbywać się w lodówce, wówczas pod wieczór przygotowujemy ciasto, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc, moje ciasto właśnie tak wyrastało). Po pierwszym wyrastaniu, ciasto krótko wyrobić
moj przepis na