babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio przechowywane (pod przykryciem) długo zachowuje świeżość. Kolejnym elementem który może zaskoczyć prócz samej babki, jest jej polewa przygotowana na bazie słodkiej śmietany. Błyszcząca, delikatna i bardzo mleczna. Propozycja dla odważnych, czy znajdą się tu tacy(...)ostrożnie wyciągamy. Studzimy całkowicie i przygotowujemy polewę. Śmietanę łączymy z przesianym cukrem pudrem tak by nie było grudek. Polewamy po cieście (ma spłynąć, pozostawiając cienką warstwę), dekorujemy pistacjami. Do swojej babki użyłam także 2 łyżki oleju z pestek dyni, mając nadzieję na piękny zielony kolor, jednak jak widać- brak spektakularnego efektu, więc ten składniki pominęłam w spisie
Kuchnia w czekoladziepure z pieczonej dyni 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodałam żółtka (białka można zamrozić i użyć w innym czasie do jakiegoś wypieku) oraz pure z dyni. Mleko podgrzałam i gorące dolałam do pozostałych składników. Wymieszałam wszystko łyżką, a następnie zagniotłam ręcznie elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto uformowałam w kulę
Waniliowe Improwizacjedomowym pieczywem bez bawienia się w wyrabianie ciasta i bez włączania piekarnika? Można przygotować te pyszne bułeczki na parze! Wszystko czego potrzebujecie to garnek z wodą oraz małe foremki, najlepiej ceramiczne. Przygotowanie ciasta na babeczki zajmuje tylko chwilę, w dodatku można je dowolnie modyfikować i nadawać im smak poprzez zmianę dyni na inne dodatki. Może to być pieczona papryka
HealthyCreationsPomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule z pomidorkami koktajlowymi to prawie klasyczny przepis na te niezwykle pyszne owoce morza. Być może niektórych ich wygląd nie zachęca do przygotowania tej potrawy, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól, około 5-6łyżek mąki, dokładnie wymieszać. Przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. 2.Do miski wsypać mąkę, słonecznik, puree z dyni i wymieszać z rozczynem. 3.Ciasto należy dokładnie wyrobić. 4.Blaszkę o wymiarach 30cm x 12cm wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do foremki, pozostawić do wyrośnięcia (u mnie jakoś koło 1-1,5godz). 5.Piekarnik rozgrzewamy i pieczemy chleb około godziny
Dziś Ja gotujełyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml wody 2 łyżki pestek dyni 1 żółtko Wykonanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto za pomocą miksera. Ciasto będzie dosyć luźne. Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić
Raj dla PodniebieniaPRZYGOTOWANIE : Mleko, wodę, mus z dyni i jajka mieszamy aż składniki dobre się połączą. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani rzadkie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewa chochelką porcję ciasta i smażymy z obu stron na zloty kolor. Naleśniki nadziewamy ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliawokado garść szpinaku przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z oregano i chili WYKONANIE: dynię trzemy na małych oczkach, następnie blendujemy z tofu i okarą całość mieszamy z ostropestem, tahini i przyprawami ciasto przekładamy na papier do pieczenia- pieczemy w 190 stopniach przez 30 min podajemy ze szpiakiem, awokado i kiełkami
healthy dreamsMuszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki
Ania i Marcin gotująszkl mąki 1 jajko sól woda 400 g dyni 1 litr mleka Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, dolać mleko i zagotować, w tym czasie zagnieść ciasto z mąki jajka soli i odrobiny wody. Rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki. Wrzucić na gotujące się mleko. Zagotować, zdjąć z ognia, posolić. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam
Gotowanie jest łatweDesernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym
Pełny talerzDynia i czekolada to jak się okazuje świetny duet. Co prawda w moich babeczkach jest posypka czekoladowa do ciast ale i tak smak jest wyczuwalny a całość smaczna. Zresztą najlepiej o tym świadczy fakt, że praktycznie zaraz po upieczeniu zniknęły. W sumie dawno babeczek nie piekłam, ale moje chłopaki tylko czekają na coś słodkiego i nie ważne
Ewa w kuchniHalloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst
Niezły Młyneknamaczamy płatki owsiane i otręby. Gdy drożdże się spienią dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja ułożyłam od razu na blasze wyłożonej papierem i postawiłam na stole przy grzejniku). Wyrośnięty bochenek smarujemy mlekiem i przyklejamy pestki dyni. Pieczemy około godzinę w 180 stopniach
Kolorowy Przepisownikmamy w pełni sezon na dynie! W tym roku tak jak w poprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt! Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta . Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół. Dodatek chili sprawia
Ostra na Słodkoszczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 500 g dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 20 g parmezanu 7 pomidorów suszonych 450 g podgrzybków mrożonych lub świeżych orzechy włoskie, liście szpinaku 1 cebula czerwona przyprawa do pizzy sól, pieprz, olej rzepakowy Dynia: Dynię pokrojoną,obraną ze skóry i pozbawioną nasion układam na blaszce(...)minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz. Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni. ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę
wesoła kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 1. Do blendera wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy pure z dyni. Wsypujemy cukier, sól i wanilię. 2. Proszek do pieczenia łączymy z mąką, najlepiej z połową porcji. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste. 3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki(...)masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni. Nie obracamy nią tak, jak przy zwykłych naleśnikach. Będą wtedy grubsze i puszyste. 6. Możemy także usmażyć od razu kilka mniejszych pancakes. 7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: dla dzieci , dla niejadka , dynia , kefir , kuchnie świata , naleśniki , pure
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzabrakło też fast foodów. Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta! Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek
Brzuszki ŁakomczuszkiPatrycji . Składniki: Zaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu(...)łyżki jasnego) 3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste) 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej Posypka: 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka płatków owsianych 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego) 1/2 łyżki siemienia lnianego Wykonanie: Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić
Sto kolorów kuchniwyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 60 minutach , formowanie chlebka . Foremkę wykładam papierem do pieczenia . Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem
Uwaga Babcia Piecze Chlebteż banianką (niegdyś na dynię mówiono na Podkarpaciu bania). Gotowano i nadal gotuje się ją w wielu domach w podobny sposób, ale drobne niuanse sprawiają, że dynianka smakuje nieco inaczej, jest rzadka lub gęsta, ma intensywny pomarańczowy kolor, albo jest blado-pomarańczowa. Bywa też mleczna lub gotowana na wodzie, a w zależności od rodzaju dyni(...)doprawienia – lekko słodka lub wytrawna. W naszym regionie do zupy dyniowej dodawano drobne kluseczki, zwane zacierką, ale i te bywały różne – miękkie i owalne z ciasta pierogowego, albo przygotowane z twardszego ciasta, startego na tarce. Dzisiaj zapraszam na delikatną i gęstą, lekko słodką dyniankę ze Spornego, podawaną z miękkimi kluseczkami przygotowanymi z mąki, wody i soli. Przepis pani Zofii Bożek
Trzeci talerzniestety nie widać tego na zdjęciach), zapewnia on prawdziwą koloroterapię. Przyda się w ten smutny deszczowy dzień, prawda? 🙂 Keto desernik borówkowy – składniki: Keto desernik borówkowy to forma keto ciasta na zimno . Spełnia on wymogi zarówno diety ketogenicznej , jak i wegańskiej, a jednocześnie można go konsumować stosując protokół autoimmunologiczny . A to wszystko bez szkody dla smaku i wyglądu. 🙂 Oto składniki(...)względu na znaczną objętość jest to bardzo dobry “wypełniacz”. Sprawdzają się w zagęszczaniu ciast, a także w spodach bez pieczenia. Zawierają spore ilości tłuszczu, dzięki czemu stanowią dobrą bazę do keto słodkości i przekąsek . Mąka dyniowa Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu z nich oleju. Ma piękny, intensywnie zielony kolor i wysokie właściwości odżywcze. Dostarcza bowiem sporych
Modern Cave Girloleju. Dodać posiekane drobno suszone pomidory oraz obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Smażyć aż dynia zmięknie. Pod koniec dodać łyżkę masła. Odstawić. Do ostudzonych ziemniaków dodać jajka, 2 łyżki oleju, sól (pół płaskiej łyżeczki) oraz mąkę i wyrobić nieklejące do rąk ciasto. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli(...)Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, wyłożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć podgrzane: boczek z cebulą, pomidorami i dynią
Czerwień i błękitciasto rękami. Zajmie to trochę czasu ale należy być cierpliwym. I jeszcze jedna uwaga, ciasto będzie dosyć twarde. Kiedyś dolewałabym wody aby nieco zmiękło, dziś wiem, że ciasto po zagnieceniu należy włożyć do lodówki na około 30 minut a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto zmięknie. Ciasto musi być szczelnie zawinięte w folie. Po wyjęciu ciasto(...)parmezanu lub innego sera bazylia lub szałwia Przygotowanie; Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Dynię oczyszczamy, obieramy kroimy w kostkę. Skraplamy oliwą i posypujemy solą. Wrzucamy nie obrany czosnek. Pieczemy około 35 -40 min do miękkości. Po tym czasie dynię przekładamy do miski, wyciskamy upieczony czosnek, dolewamy wodę i 2 łyżki oliwy. Blendujemy na mus. Przekładamy do rondla
Radość kipiąca uśmiechem.zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe:2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)800 g mąki pszennej typ 550400 g mąki pszennej razowej1,5 łyżki solicały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)2 duże(...)pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej
UgotujmyTo.plglutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look(...)ugotuj w 250 ml wody. Dynię oczyść z pestek i miąższu (skórkę zostaw!), pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę. CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj
Zdrowie na języku :Pdodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz, bazylia suszona
Corner With Recipes