ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:110/212)

Francuskie ślimaczki 142

żeby było jeszcze szybciej upiekłam wszystko w mikrofalówce z funkcją crisp     ( opiekanie na chrupko) ale  spokojnie można przygotować tą przekąskę w piekarniku. Składniki: Gotowe ciasto francuskie Tarty żółty ser Sos paprykowy ostry Roleski Zioła prowansalskie Wykonanie: Rozwinąć rolkę z ciastem, posmarować sosem, posypać obficie żółtym serem oraz ulubionymi ziołami. Zrolować wałeczek wzdłuż dłuższego boku

W garach u Gosi
Palmiers - mini ślimaki z ciasta francuskiego 109

przyrządzenia ślimaczków potrzebne są tylko dwa składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 gramów cukru Rozgrzać piecyk do 200 st. C (u mnie termoobieg) Podzielić ciasto na dwie części (tak, aby powstały dwa kwadraty) Posypać blat cukrem i położyć na nim ciasto delikatnie wałkując aby cukier się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 201

Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty

Kraina Miodem Płynąca
Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową. 125

powiecie na ciasteczka francuskie z masą serowo - kajmakową i posypką z przepysznych       ziarenek    Migdałowy przylądek oraz Cynamonowy pył z  ZIARENKOWA .            Ciasteczka są przepyszne i szybko znikają z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera białego półtłustego 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  3 łyżki masy kajmakowej 1 jajko Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy pył z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać . Białka

Sama słodycz i szczypta chili
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 143

Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru

Zasmakuj Kuchni
Podwójna zakręcona margherita 184

zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać :) Pomysł na uformowanie placków rzucił mi się w oczy gdzieś na facebook.com lub YouTube. W filmie wykorzystano ciasto francuskie, ja jednak ograniczam jego spożycie ze względu na dużą ilość tłuszczu i zrobiłam z ciasta na pizzę. Składniki (na 2 podwójne pizze o średnicy ok. 26 cm): Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Czereśniowe kółeczka francuskie 155

Zrobiłam ciasto francuskie, miałam troszkę czereśni to upiekłam takie kółeczka. Dodałam trochę cukru trzcinowego i ciacha wyszły pyszne. A najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 168

deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser . Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:) Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi ( podobnie Grecy(...)bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej.  Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 122

kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 9 białych szparagów 3 suszone pomidorki liście świeżej bazylii parmezan sos beszamelowy : szklanka mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól i pieprz Sposób  przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy(...)masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo mocno). Pomidory wyławiamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 9 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną

Słodkie Przyjemności
Jajko po francusku 130

babeczek  z ciasta, 2 jajka, 4 plastry sera żółtego, sól do smaku, pieprz do smaku, koperek do dekoracji. Przygotowanie:   Do gotowej foremki z ciasta francuskiego wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy w połowie dwoma plastrami sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 ° C) na ok. 10 min. Tak upieczone jajko i stopiony ser podajemy z posypanym

Moniki Smakołyki
Parówki w cieście 139

Smaczna przekąska na wykorzystanie zalegających parówek. Znikają szybko, są w sam raz na kęs przy filmie czy nawet na przyjęciu. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 cienkich parówek 1 cebula 100g sera żókłtego 1 jajko czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na kwadraty - tak by móc zawinąć w rulon parówkę. Pokrojone ciasto oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem

Garnkowe fanaberie
Serowe składaki z ciasta francuskiego 440

Sylwestra :) I już :) Składniki: 1 ciasto francuskie ok. 200 gramów sera mielonego z wiaderka (ja miałam Łowicki) 1 jajko do posmarowania ciasteczek Ciasto pociąć wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm Każdy pasek posmarować serem Złożyć na pół... ... następnie znowu na pół... ... i złożyć po raz trzeci Nagrzać piecyk do 190 stopni  Przełożyć ciasteczka na blachę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sezon na... #2 Rabarbar. Tarta z ostatniego toczenia 185

być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbaru cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym boku zrobiłam ok. 2cm zakładkę. Ricottę wymieszałam z cukrem

bastalena
Na francuską nutę 878

Zainspirowana "Przepisem na życie" przedstawiam "Przepis na parówki" w cieście francuskim, z suszonymi pomidorami. Czytaj więcej

bistro mama
Szarlotka na kruchym cieście 175

ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu błędach, szlochach, fochach i wypominaniu wszystkim naokoło złośliwości — oswoiłam szarlotkę. Szarlotka to dama francuska. Wymyślił(...)dodatek lekki despota zobowiązują do bardziej wyrafinowanego nazewnictwa. Przyjęło się, że do nadzienia szarlotki używa się jabłek a podstawę stanowi ciasto kruche, bądź półkruche. Używano również ciasta francuskiego, gruszek, moreli, brzoskwiń i śliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany

ladykitchen