ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:117/212)

Ciasto francuskie 119

Ciasto francuskie Składniki 200 g masła 100 g mąki pszennej 100 ml zimnej wody Szczypta soli Sposób przygotowania Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.  Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na jeden duży kwadrat

Miód i pieprz
Ciastka maślane 130

przed ugniataniem masło posiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać co się kończy napowietrzeniem ciasta i miejscami strukturą ciasta francuskiego (chociaż w smaku nadal są dobre). Skład: kostka masła (200g) pól szklanki cukru łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 2 szklanki mąki (250g) Wykonanie: Mąkę  mieszamy

Lubczyk i Wanilia
Clafoutis z czereśniami 150

Cudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta.  Z tym francuskim ciastem wiąże się jeszcze jedna historia, która chyba spowodowała, że tak pokochałem piec (i gotować). Przeszło 10 lat temu nie mogłem oderwać oczu od pewnego programu kulinarnego, nadawanego wówczas

Food Square
Domowa pizza 276

obiadów, jednakże równie smacznych:) Coś dla miłośników domowych fast foodów.  Składniki na pizze mogę być dowolne. Zaproponowałam dla Was przykładową wariację:) Składniki: Gotowy spód pod pizze, lub ciasto francuskie, 1/2 piersi z kurczaka, garstka oliwek zielonych/ czarnych, 2 łyżki kukurydzy, ćwiartka cebulki, ćwiartka papryki czerwonej, ser żółty, mozarella, oregano, ketchup. 1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy

Kuchnia Pełna Pasji
Tarta z cukinią 131

jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego

Plate of Joy
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 152

nori) - gunkan maki (łódeczki)   - nigiri (formowane w dłoni małe paluszki). Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych

Qlinarnie i Qlinarnie
Gniazdka pomarańczowe 145

karnawał to muszą być słodycze. Ta słodkość zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem, obok trójkątów z ciasta francuskiego, te zawsze kupowałam w sąsiadującej obok szkoły cukierni, sprzedawano je jako tzw „gniazdka”. Kto ich nie lubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest(...)kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z bobem, boczkiem i serem fetą 119

dużo pomysłów na bób. I nadal mi się nie znudził ! SKŁADNIKI: 400g ugotowanego już i obranego bobu 100g boczku 150g sera feta 100g żółtego sera   1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku  Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę

MarciochaKucharzy
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 549

gronie najbliższych chcielibyśmy zaserwować coś, co sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się

Słodkie Przyjemności
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 173

grzechem byłoby ich nie zrobić. Razem z Chantel , Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki, które w Skandynawii są niezwykle popularne. U mnie w pracy takie na cieście francuskim podawane są niemal po każdym obiedzie! Są cudownie pyszne - chrupiące, słodkie, trochę lepkie, bardzo cynamonowe. Nie polegałam jednak sobie i swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z jarmużem, w rzeszowskiej Matryoshce 180

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Mało popularny jarmuż przetwarzam w ilościach nieopisanych. Dzisiaj w szybkiej wersji: zapiekany na cieście francuskim, do tego czysty barszczyk czerwony.  Aby zrobić nadzienie, ugotuj dowolną ilość jarmużu, pokrój pora lub cebulę, podsmaż na oleju, dodaj posiekany jarmuż, jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku

Qlinarnie i Qlinarnie
Dyniowo-marchewkowe babeczki 133

dyni z ostatniego gotowania- nie spodziewałam się,że będą tak pyszne,no i do tego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej

Swojskie jedzonko
Pączki z jabłkami 132

jest zupełnie inny, ale wielkość taka sama.. Mini pączki z jabłkami będą Wam bardzo smakować, najlepsze są ciepłe. Gwarantuję to. Polecam też przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego Składniki na 12 pączków: 1 1/4 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła, 3 jabłka (papierówki) pokrojone(...)olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek do pieczenia umieszczamy w misie robota, wlewamy rozpuszczoną margarynę i wbijamy jajko, wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy hakiem robota, aż powstanie elastyczne ciasto. Dodajemy pokrojone w kostkę jabł ka, mieszamy łyżką. Formujemy małe pączki. W rondelku mocno rozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z cukinią i porem. 204

należy go więc koniecznie (lecz z umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii uważam estragon (z małym dodatkiem tymianku lub oregano). Spróbujcie:) Składniki: paczka ciasta francuskiego 2 małe cukinie 1 średni por 1 łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki tymianku 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 50 g startego żółtego sera sól i pieprz Wykonanie: Przygotować nadzienie(...)plasterki, dodać zioła i szczyptę soli. Dusić na średnim ogniu około 15 minut. Pora również pokroić na cienkie plasterki i dusić ze szczyptą soli i pieprzu około 25 minut. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną dokładnie formę, ponakłuwać gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a  na nią warstwę

zadanie-gotowanie
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 174

ciepło jako danie obiadowe, ale są również  świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki. Pyszne, poprostu... Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1/2 kg mięsa mielonego jajko sól morska prowansalska Kamis młynek pieprz młotkowany z kolendrą Kamis pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Do mięsa mielonego(...)posiekany drobno czosnek,natke pietruszki(odkładamy 3 łyżki natki do posypania gotowego dania),doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie na odrobinę oleju,obsmażamy do zrumienienia miesa. Ciasto francuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze

Z Majeczką w kuchni