ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:605/780)

Krem orzechowy 224

orzechów do smarowania na kanapkach :) Będzie za to idealny do przełożenia ciasta lub tortu, udekorowania babeczek czy nadziania ptysiów. Pachnący prażonymi orzechami laskowymi, lekko słodki i bardzo aromatyczny. W cieście możecie zobaczyć go we francuskim deserze Paris Brest . Podane proporcje wystarczą do udekorowania 12 sztuk babeczek lub przełożenia niedużego tortu (max 18 cm średnicy, 4 blaty, bez tynku). Jeśli lubicie(...)tortach nie polecam tego kremu do tynkowania, ponieważ widać w nim drobinki orzechów laskowych. Składniki: 250 ml mleka (1 szklanka) 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki budyniu (proszku na budyń), ok 30 g 200 g masła (1 kostka) 100 g orzechów laskowych 2 łyżki wody 70 g cukru Krem orzechowy – jak to zrobić? Przygotowanie kremu zaczynamy

Ciastkozercy
Tort Rasta Serce 164

żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja(...)najdłuższym miejscu       Składnik na przełożenie: nasączenie: szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego do uzyskania gładkiej masy

Domowe ciasta
Ciasto Hit 129

mąki pszennej 125 g margaryny 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 60 ml śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części.  Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm. Pieczemy(...)temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na masę: 700 ml mleka 200 g cukru 1 margaryna 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 250 ml śmietany 18 % tłuszczu 2 łyżki budyniu waniliowego Jaja miksujemy ze śmietaną, cukrem, budyniem i mąką. Mleko zagotowujemy z margaryną. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.  Kakaowe blaty

Domowe ciasta
Sernik z jagodami 151

jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie idealne :) Bardzo podoba mi się połączenie sernika ze spodem brownie, ciasto jest już same w sobie wilgotne, ale dodatkowo przy leżakowaniu w lodówce chłonie wilgoć z sernika, co sprawia, że całość naprawdę rozpływa się w ustach! Sernik z jagodami piekłam w tortownicy(...)Składniki na spód brownie Składniki na sernik: 750 g sera na sernik 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 50 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + ok. 2 szklanki jagód Jak zrobić sernik z jagodami? Spód brownie przygotowujemy wg. przepisu , ja swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić

Ciastkozercy
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 381

własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier(...)szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier

Ostra na Słodko
Tort chałwowy 188

łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu.   Masa(...)rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu. Do mleka wykruszamy chałwę, cały czas mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się chałwy i powstania jednolitej masy o konsystencji budyniu (nie musimy zagotowywać). Odstawiamy do przestudzenia. Następnie margarynę ucieramy z 2 łyżkami cukru, stopniowo dodajemy przestudzona masę z chałwy i ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Konfiturę wiśniową mieszamy z wiśniami

Smak mojej kuchni
Lamingtony vel kudłacze 196

niewykorzystanego, nieco suchego biszkoptu żeby się nie zmarnował. Okazało się, że obtoczenie go w rzadkiej polewie czekoladowej, która pozwoli ciastu zwilgotnieć jest doskonałym sposobem na recykling obeschniętego ciasta. Całości dopełniają wiórki kokosowe, które sprawiają wrażenie kudłatego futerka na powierzchni ciastek. I dlatego też lamingtony mają jeszcze inną, bardziej swojską nazwę - kudłacze . Ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że są bardzo(...)więc warto upiec specjalnie duży biszkopt i zrobić swoje własne lamingtony. Dzisiaj wersja podstawowa, ale można biszkopt przekroić na pół i przełożyć go domowym dżemem porzeczkowym albo posmarować gęstym budyniem i dopiero potem pokroić na kostki i opanierować. Zróbcie jak wolicie, my tym razem raczyliśmy się takimi zwykłymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Piernik przekładany kremem i powidłami 379

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)przekroić na trzy części. Zazwyczaj jedną część pozostawiam nieco grubszą niż dwie pozostałe. Ścinam, też wszystkie nierówności górnej warstwy, ale nie jest to konieczne   Składniki kremu budyniowego 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym 500 ml mleka 150 g miękkiego masła lub margaryny Przygotowanie kremu budyniowego Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego w przepisie mleka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z nadzieniem dyniowym 104

Delikatny, kruchy spód wypełniony kremowym, dyniowym nadzieniem, bardzo przypominającym w smaku… budyń :) Aromatyczny, lekko korzenny na bazie puree z dyni. Jeśli lubicie takie smaki, a przede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną(...)jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego

MyCookBook.pl
Piernik przekładany powidłami i kremem 305

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)przekroić na trzy części. Zazwyczaj jedną część pozostawiam nieco grubszą niż dwie pozostałe. Ścinam, też wszystkie nierówności górnej warstwy, ale nie jest to konieczne   Składniki kremu budyniowego 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym 500 ml mleka 150 g miękkiego masła lub margaryny Przygotowanie kremu budyniowego Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego w przepisie mleka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rabarbar i kruszonka 125

słodkim sosem, który nazywają custard. Ja jednak miałam dziś dużo pracy na ogródku, więc poszłam na łatwiznę (normalnie custard wymaga dużo czasu przy piecu) i zrobiłam podróbkę: pół woreczka budyniu przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale w 350ml mleka. W trakcie podgrzewania dorzucamy ziarenka wanilii. Deser podajemy gorący, obficie polany sosem, koniecznie z czymś gorzkim do popicia dla kontrastu. Planem(...)gorącego deseru z gałką lodów, ale na dworze było tak zimno, że nikt nie chciał się schładzać. Przepychota  W ten oto sposób zupełnie nieświadomie spełniłam wymóg "C" jak ciasto ze znalezionego przez  Zuzię alfabetu blogerki kulinarnej. Wprawdzie nie pretenduję do tytułu "blogerki kulinarnej", ale alfabet mnie ubawił. I coś w tym jest, bo ja dziś ze ślinotokiem robiłam

les mirabelles
Ciasto z truskawkami 166

ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :)Składniki :Biszkopt :3 jajka3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl. mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa :1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego2 galaretki cytrynowe1/2 szkl. cukruMasa budyniowa:2 budynie śmietankoweok

charlotte gotuje
Sernik z rabarbarem i truskawkami 241

Nie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy

Z miłości do słodkości