Lubicie gorzką czekoladę? Ja bardzo. Lubicie sernik? Ja bardzo. Dlatego łączę te pyszności tworząc lekkie i małe mini serniczki. W sam raz na jeden pyszny gryz
WYSPA SZCZĘSLIWAUwielbiam serniki. To jedno z tych ciast, któremu nie mogę się oprzeć. Tak samo jak moja rodzina Oni też są „sernikolubni” Dlatego tak często je piekę. Dziś zapraszam Was na kolejną wersję mojego ukochanego sernika. Delikatny, na pysznym ciasteczkowym spodzie, a do tego uroczo łaciaty. Musicie spróbować. Polecam! Najlepsza i najpiękniejsza rekomendacja, a zarazem niesamowity komplement(...)wersja sernika zagości na moim stole Składniki: (tortownica 24 cm) 500 g sera sernikowego z wiaderka 4 duże jajka (najlepiej wiejskie) szczypta soli 100 g miękkiego masła 11/2 łyżki budyniu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 3 czubate łyżeczki kakao (ciemne, do wypieków) Na spód: 200 g kakaowych ciasteczek (u mnie Petit Beurre Cukry Nyskie) 150 g margaryny Przygotowanie: Ciasteczka wsypujemy
Słodkie okruszkiDziś coś specjalnego dla miłośników sernika. Przedstawiam Wam pyszny serniczek z batonikami Snikers i masą kajmakową. Sernik jest kremowy i delikatny w smaku, a
Passion of CookingKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj(...)mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.Gdy mleko zawrze dodaj rozmieszane mąki z jajkiem w mleku.ZMNIEJSZ OGIEŃ I ENERGICZNIE MIESZAJ. Mieszaj aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 minuty). Gotowy budyń przykryj i wystudź.Gdy masa jest już zimnaUtrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń.Miksuj na szybkich obrotach.Trzy banany obierz i zblenduj
Pasje Jolkiszklanka mąki pszennej4 jajka1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soliW rondelku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku(...)piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g miękkiego masłaBudyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa) miksujemy dodająć po łyżce wystudzonego budyniu.Po otrzymaniu gładkiego
Walijskie PichcenieRafaello na herbatnikach SKŁADNIKI:mleko 2 i 1/2 szklżółtka 3 sztmąka 2 łyżkimąka ziemniaczana 3 łyżkicukier waniliowy 1 sztcukier 1 szklmasło 300 gwiórki kokosowe 250 gherbatniki
Kuchnia DanusiCiasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!! Sernik krówkowy na spodzie Oreo(...)Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki) 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie) Wierzch: ½ puszki masy krówkowej 70 g czekolady deserowej lub mlecznej 2 łyżki masła
Mania GotowaniaUpiec biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru4 "kopiaste" łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę.Dodać makę z proszkiem.Wylać
kolorowotorcikowociasto świąteczne. Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa(...)skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki
Poezja smakuczekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao Masa serowa : 1kg sera na sernik (u mnie taki w wiadereczku ) 250 ml gęstego naturalnego jogurtu greckiego 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy (dopiero po fakcie pomyślałam ,ze fajnie by pasował pomarańczowy , wzmocnił by jeszcze ten smak ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 pomarańcze Wierzch : 1 szklanka kwaśniej gęstej śmietany 3 czubate łyżki(...)białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik i polać
Malinowa KawiarenkaSernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U
Passions hobbies lifePyszny i zachwycający wyglądem serniczek. Taka sernikowa „zebra”:) Sernik nie jest trudny do wykonania. Wbrew pozorom nie jest też za słodki. Spód: 140 g
Smaki Na TalerzuZa dobry sernik dałabym się pokroić. Choć za bardzo za słodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na
Z Majeczką w kuchniZazwyczaj każdy z nas lubi serniki. Ten jest delikatny w smaku, ale za to prezentuje się fantastycznie. Do dekoracji można wykorzystać inne owoce, ważne żeby było
Passions hobbies lifeWitajcie :) Co powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze
Sama słodycz i szczypta chilipewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam że teraz będę go robić częściej. Jest zdrowy, naturalny a przy tym przepyszny i szybki w wykonaniu. Może też służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy(...)patelnię. Mieszamy, gotując jeszcze 2-3 min. Jeśli kisiel jest za rzadki, dodajemy jeszcze z 1/2 łyżeczki skrobii rozmieszanej w kapce wody. Kisiel gotowy! Ja podałam go z budyniem czekoladowym bo to ulubione zestawienie Jaśka ale można zjeść też bez niczego lub z innym deserem. Pyyycha. Polecam. Mam nadzieję, że teraz żadne przeziębienie nas nie dopadnie. W zimie planuję robić
Mama z miastaCombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania , więc robi się to błyskawicznie ) i po nagrzaniu wyłączamy. Wkładamy miskę z ciastem ( możemy delikatnie przykryć ściereczką ), uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w tym cieple do wyrastania ( aż podwoi objętość! ). Po wyrośnięciu wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy placek o grubości ok.1,5-2 cm ( robimy to delikatnie! ). Szklanką wycinamy pączki(...)minut. Odrazu po upieczeniu nadziewamy konfiturą ( szpryca + tylka z wąską końcówką ). Zajadamy jeszcze na ciepło! Są pyszne! Ps. tak sobie teram myślę, żeby je zrobić jeszcze z budyniem, czekoladą i może masłem orzechowym! Ależ będzie pysznie! Ps. ten model piekarnika jest wymarzonym modelem dla wszystkich miłośników pieczenia! Piekarnik 3w1 daje możliwość pieczenia , gotowania na parze i odgrzewania potraw (nawet mrożonych
Ostra na Słodkoolejek migdałowy 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 10 łyżek, posypka: orzechy włoskie pół szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni. Placki są bardzo cienkie, wiec najłatwiej to zrobić bezpośrednio(...)bardzo szybko mieszając na małym ogniu, aby nie powstały nam grudki. Gotować ok 5 min. Następnie dodać pół kostki masła I mieszać bardzo szybko, gdy masło się połączy z budyniem to dodać kolejną polowe masła I ciągle mieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać I przekładać placki gorącą masą. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając następnie polać
kulinarne odsłony patiCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka(...)zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu wylać na biszkopt. Krem budyniowy : 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Mieszając dodać do gotującego się mleka rozrobiony budyń
Słodka Kraina Wypiekówucieszyło, jak była zachwycona. Do dziś to wspomnienie wywołuje u mnie uśmiech na twarzy... Potem jeszcze przybiegła do mnie, żeby powiedzieć, że nigdy nie jadła tak pysznego ciasta, ciasta, które pobudza wszystkie zmysły, przywołuje najpiękniejsze marzenia i tak skutecznie poprawia humor. No, to zupełnie jak Jej uśmiech... Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm): Spód 50 g gorzkiej czekolady(...)nugatowej albo nutelli 500 g ricotty (często używałam tylko mascaropne) 250 g mascarpone 180 g cukru (z powodzeniem można dać połowę mniej) 3 jajka + 3 żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego
Kuchnia Prezydentowejtarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru(...)jajecznej cały czas obijając mikserem. Następnie miksturę przelewamy do garnka w którym gotowało się mleko, dodajemy masło, stawiamy na małym ogniu i cały czas energicznie mieszamy aż uzyskamy konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez
Przysmaki Karolki