kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego(...)mieszamy aż nie będzie widocznych grudek. Na gotujące się mleko kokosowe wlewamy mieszankę z mleka i mąki i stale mieszając gotujemy przez około 2-3 minuty, do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy kokos i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo
Smaki Na Talerzuprzidzie mōnka, proszek i mlyko, a jak łone sie fajnie połōnczōm, to wciepcie 34 bakalie i ubito piana ze biōłek. Na dōł łokrōngłyj formy posypcie mandle, na to przidzie ciasto i rajn 35 do pieca na 75 abo i 90 minut- wszysko zależy łod pieca i jak bajecie widzieć, że sie za mocno brōnołci, 36 to wyciōngejcie. Łoni piyrwy piykli(...)koleżanka 7 mamy 8 w środku 9 mniejsza 10 która 11 okładki 12 było 13 powiedzieć 14 przepisach 15 nazwę 16 kilka 17 stron 18 doktor 19 budyniów 20 innych 21 rozpoczął 22 dokładnie 23 urodziny 24 uroczystość 25 za zwykła 26 mąki 27 szklanka 28 odmiany 29 pokrojone 30 według 31 cytryny 32 podobno 33 migdały 34 wrzućcie
Chop w kuchniksiążką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle myślami odbiegając gdzieś w bok. A dokładniej do kuchni sąsiadki, skąd pachnie świeże ciasto. Wstajesz i pędzisz do kuchni, by też coś zmalować. Ten sernik, który dziś Wam proponuję, już nie raz pojawiał się na blogu. Jest jedynym przepisem, który notorycznie powtarzam w swojej(...)przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem
W kuchni Karmel-itkiJeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny
Z Majeczką w kuchniProsty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik. O taką wersję
Kuchnia w czekoladzieSernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich. Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz
Kuchnia bezglutenowaJak tam Wasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło
Czary - gary w kuchniPrzepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt(...)jednolite ciasto. Podsypując nieco mąką, rozwałkowałam przygotowane ciasto i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam cukier, kaszę manną i szczyptę cynamonu. Jabłka dokładnie wymieszałam. Blachę z ciastem wyjęłam z lodówki. Ciasto posypałam równomiernie
Waniliowe Improwizacjesztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu
RAROSSAprzepis) . Składniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej(...)piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnypołączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika(...)mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu. Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia. Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia. Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową
Bulliopołączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika(...)mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu. Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia. Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia. Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową
BullioCzęstym dodatkiem skrobiowym w menu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty
kulinarnyJababeczki. Ponakłuwaj gęsto za pomocą widelca. Schłódź w zamrażalniku przez pół godziny a następnie upiecz w 180°C przez ok. 20 min. Pozostaw do całkowitego wystygniącia. Jak zrobić idealne ciasto kruche na babeczki przeczytaj tutaj . Galaretka: Wsyp do szklanki i zalej 50 ml zimnej wody, odstaw na 10 min do napęcznienia. Następnie dolej jeszcze 70 ml tym razem gorącej wody(...)mleko i mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki. Całość przelej do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć i będzie mieć konsystencję budyniu. Od momentu gdy zobaczysz pierwsze uwalniające się bąble powietrza gotuj jeszcze 2 minuty do całkowitego zaparzenia mąki. Zestaw z ognia, dodaj masło i wmieszaj je w ugotowany budyń. Przykryj kawałkiem
Słodki BlogLubicie gorzką czekoladę? Ja bardzo. Lubicie sernik? Ja bardzo. Dlatego łączę te pyszności tworząc lekkie i małe mini serniczki. W sam raz na jeden pyszny gryz
WYSPA SZCZĘSLIWAUwielbiam serniki. To jedno z tych ciast, któremu nie mogę się oprzeć. Tak samo jak moja rodzina Oni też są „sernikolubni” Dlatego tak często je piekę. Dziś zapraszam Was na kolejną wersję mojego ukochanego sernika. Delikatny, na pysznym ciasteczkowym spodzie, a do tego uroczo łaciaty. Musicie spróbować. Polecam! Najlepsza i najpiękniejsza rekomendacja, a zarazem niesamowity komplement(...)wersja sernika zagości na moim stole Składniki: (tortownica 24 cm) 500 g sera sernikowego z wiaderka 4 duże jajka (najlepiej wiejskie) szczypta soli 100 g miękkiego masła 11/2 łyżki budyniu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 3 czubate łyżeczki kakao (ciemne, do wypieków) Na spód: 200 g kakaowych ciasteczek (u mnie Petit Beurre Cukry Nyskie) 150 g margaryny Przygotowanie: Ciasteczka wsypujemy
Słodkie okruszkiDziś coś specjalnego dla miłośników sernika. Przedstawiam Wam pyszny serniczek z batonikami Snikers i masą kajmakową. Sernik jest kremowy i delikatny w smaku, a
Passion of CookingKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj(...)mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.Gdy mleko zawrze dodaj rozmieszane mąki z jajkiem w mleku.ZMNIEJSZ OGIEŃ I ENERGICZNIE MIESZAJ. Mieszaj aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 minuty). Gotowy budyń przykryj i wystudź.Gdy masa jest już zimnaUtrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń.Miksuj na szybkich obrotach.Trzy banany obierz i zblenduj
Pasje Jolkiszklanka mąki pszennej4 jajka1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soliW rondelku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku(...)piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g miękkiego masłaBudyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa) miksujemy dodająć po łyżce wystudzonego budyniu.Po otrzymaniu gładkiego
Walijskie PichcenieRafaello na herbatnikach SKŁADNIKI:mleko 2 i 1/2 szklżółtka 3 sztmąka 2 łyżkimąka ziemniaczana 3 łyżkicukier waniliowy 1 sztcukier 1 szklmasło 300 gwiórki kokosowe 250 gherbatniki
Kuchnia DanusiCiasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!! Sernik krówkowy na spodzie Oreo(...)Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki) 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie) Wierzch: ½ puszki masy krówkowej 70 g czekolady deserowej lub mlecznej 2 łyżki masła
Mania Gotowania