ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:622/780)

Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1510

pieczenia. Jedyny mankament jest taki, że musi odstać noc w lodówce, jednak naprawdę warto poczekać. Ciasto jest po prostu fantastyczne! To co? Po kawałeczku ciasta dla każdego? Popularne ciasto 3bit bez pieczenia przepis na formę o wymiarach ok. 35x25 cm Do warstwy krówkowej będziemy potrzebować: 550-600 g kajmaku (może być gotowy lub ugotowane w puszce mleko skondensowane(...)łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki dobrej jakości kakao ok. 650-700 g herbatników petit beurre Najpierw przygotowujemy budyń. 3/4 mleka z cukrem i ziarenkami wanilii podgrzewamy w garnuszku o grubym dnie. W reszcie mleka dokładnie rozprowadzamy obie mąki. Kiedy mleko będzie bardzo gorące (tuż przed zagotowaniem), wlewamy powoli miksturę

Ratunku obiad
Tarta cytrynowa 211

ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier(...)masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ).Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny

kolorowotorcikowo
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś gdzieś wpadł mi w oko przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które(...)mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok.Składniki na niedużą babkę:- 7 dużych żółtek- 250g miękkiego masła- 3/4 szkl ksylitolu- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g

Smaczne Zdrowe
Złoty sernik z dynią pieczoną w cynamonowym oleju 267

Serniki należą do moich ulubionych ciast. Zawsze mam milion pomysłów na ich upieczenie. Tym razem zdecydowałam się na cudownie kremowy sernik w złoto-pomarańczowych barwach jesieni. Dzięki dyni pieczonej w cynamonowym oleju jest niezwykle aromatyczny i kremowy, a skórka z cytrusów dodaje mu niesamowitego orzeźwienia. Ach i prawie zapomniałabym o obłędnej polewie z białej czekolady, której nie oprze się żaden(...)szklanka brązowego cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu skórka i sok z 1/2 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka spód 350g herbatników skórka i sok z 1/2 pomarańczy 70g masła 30 g masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu polewa 2 białe czekolady

DefinicjaSmaku
Piegusek z truskawkami 158

Kochani dzisiaj chciałam świętować z Wami 4 lata wspólnego blogowania. Bo gdyby nie Wy to i mnie by tu nie było. Dziękuję, że jesteście, że mnie

Zainspirowana w kuchni
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 228

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu

Monia miesza i gotuje
KREMOWY SERNIK ZE ŚMIETANĄ I WIÓRKAMI CZEKOLADY 188

Prosty i szybki w wykonaniu. Bardzo delikatny, kremowy, aksamitny - wręcz "mazisty".  Idealny dla wszystkich lubiących tego typu serniki. Warunkiem uzyskania takiej konsystencji jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie.  Polecam(...)serowa: 800 g mielonego twarogu 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + łyżka soku z cytryny 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe) bez cukru  4 jajka Dodatkowo: starta czekolada lub czekoladowe kropelki skórka pomarańczowa rodzynki inne ulubione dodatki Wykonanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dół piekarnika

Walijskie Pichcenie
sernik chałwowy 200

pergaminem do pieczenia. Spód podpiekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń i śmietankę. Po dodaniu śmietanki miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą. Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką delikatnie wymieszałam z masą chałwową(...)czekoladową. Masło dodałam do gorącej wody i wkruszyłam czekoladę. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady, ale nie gotowałam. Jeszcze ciepłą polewą polałam sernik. Wstawiłam do lodówki i na drugi dzień ciasto było gotowe do jedzenia. Smacznego życzę i udanego wypoczynku w weekend :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Sernik tiramisu 228

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mleka 70g masła 1 jajko 40g mąki   Masa serowa: 600g sera twarogowego mielonego 250g sera mascarpone  1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy  100 ml śmietanki 30% 5 jajek L Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów  szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek (przestudzona) 200 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru(...)Przygotowujemy masę serową: twaróg miksujemy z serem mascarpone, cukrem i jajkami. Do śmietanki wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, wlewamy do masy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasta 1/2 masy serowej, wykładamy biszkopty namoczone w kawie by zakryły całą powierzchnię, wylewamy pozostała część ciasta, wyrównujemy, pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach oraz 90 minut w 130 stopniach

Szefowa kuchni
Kluski na parze ze śliwkami 194

dużym garnku, a następnie obwiązywały gumką;) Najbardziej ze wszystkich lubiłam od zawsze kluski ze śliwkami. Kiedyś w rodzinnym domu męża jadłam też takie bez dodatków, polane bardzo rzadkim budyniem czekoladowym – też świetne. Dziś przepis na te pierwsze;) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 40 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli(...)minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy

Smaki Na Talerzu
PRZEPIS NA PACZKI 167

powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Krok 2. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym(...)wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Prinsesstarta - tort księżniczki 186

ciągle miksując na małych obrotach. Następnie pojedynczo dodawać żółtka, nadal miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie(...)masy. Dodać 100 ml  wrzącego mleka, zmiksować. Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik i zagotować, często mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, wystudzić. Krem śmietankowy: 675 ml śmietanki kremówki 36% 125 g mascarpone 3 łyżki cukru

kulinarnyswiatdomi
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 377

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej(...)soku z cytrynypół łyżeczki otartej skórki cytrynowej90 g cukru1-2 jajka60 g masłaWszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi przywierać od dołu. Wystudzić. Uwaga: kremu wyjdzie więcej niż potrzebne nam 5 łyżek. Etap 2:Białka ubijam chwilę mikserem na najwyższych obrotach, po chwili zmniejszam na minimalną prędkość

UgotujmyTo.pl
Sernik krówkowy 147

Ten sernik upiekłem na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakował :) Spód : - około 250 g herbatników wieloziarnistych, - około 80 - 100 g roztopionego masła. Herbatniki rozkruszyć do torebki

Przepisy Mikołaja
Ciasto Kubanka 1042

szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy(...)mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.   Nasączenie: Z podanych składników zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy

Czerwona Porzeczka