ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:629/780)

Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym 139

śniadanie polecam mini naleśniki kukurydziane o smaku migdałowym. Naleśniki nadziałam serkiem z dodatkiem miodu, ale równie dobrze można je nadziać czym tylko chcecie- owocami, bitą śmietaną, twarogiem albo budyniem. Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki, które z pewnością przypadną do smaku Wam i Waszym dzieciom. Spróbujcie Składniki: – 70ml mleka – 50g mąki kukurydzianej – 1 jajko (w moim jajku(...)wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego * Z podanych składników wyszło 5 mini naleśników. *Należy delikatnie mieszać ciasto przed wylaniem na patelnie, ponieważ mąką kukurydziana jest dość ciężka i osiada na dno. Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku

Smaki Armine
Sernik gotowany "jesienny" 137

garnka o grubym dnie wkładamy pokrojone masło, serek, wsypujemy cukier, dodajemy puree dyniowe oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy do gorącej masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową(...)1szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone galaretki, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejące galaretki przelewamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki- na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chipsy z jabłek 130

powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię(...)zawiera samo jabłko. Jabłka świeże, ale i te suszone świetnie regulują przemianę materii i powinny być w diecie każdej osoby. Suszone jabłka stanowią również świetny dodatek do musli, budyniu, kisielu i różnych kasz podawanych na śniadanie lub kolację. Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie

Kuchcik gotuje
Ptysie z kremem karpatka 215

mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g masła Sposób przygotowania: Wodę z mlekiem i masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić. Dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem(...)mleko zagotować z cukrem, wlać do niego  rozrobioną w mleku mąkę. Zagotować i ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.  Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać

Gosia gotuje
Mufinki waniliowe 191

wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach.Zastosowanie w kuchni:•    Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;•    Jest dodawana do potraw z białego sera;•    Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy;•    Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”;•    Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem. Po kilku dniach

Moje domowe kucharzenie
Sernik kremowy ze skórką pomarańczową. 167

Święta i po świętach pewnie jesteście przejedzeni ale na kawałeczek serniczka ze skórką pomarańczową  Helio myślę że się skusicie. Sernik podałam na przepięknym talerzyku z

Sama słodycz i szczypta chili
NOWOROCZNY SERNIK Z GRANATEM 131

granatem.      SKŁADNIKI 600 g twarogu, 200 ml śmietany 18%, 3 jajka, 1 tabliczka białej czekolady, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 budyń waniliowy Dodatkowo: kruche ciastka z nadzieniem chałwowym, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki śmietany 30% 1 owoc granatu WYKONANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie jajka(...)układamy w większej blaszce, wlewamy do połowy wodę. Pieczemy ok. 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wystudzone ciasto polewamy polewą. Posypujemy ziarenkami granatu. Rada: Upiekłam sernik w tortownicy o średnicy 24 cm, jeśli chcecie żeby sernik był wyższy proponuję go upiec w mniejszej formie i wydłużyć czas pieczenia

słodki bratek
Halloween Tort Oreo 214

malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Czas na krem! Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy. Oreo, które damy do kremu wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem, można też rozmiksować je w blenderze na proszek. Dodajemy do kremu(...)warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo

Ciastkozercy
Sernik z białą czekoladą i jagodami 194

gęste ciasto. Przelewamy je do okrągłej tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi).  Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa 1 kg sera sernikowego 200 g jogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego(...)mikrofalówki. Ja przełożyłam kostki do szklanki i podlałam odrobiną mleka. Po upływie wyznaczonego czasu przemieszałam łyżeczką. Ser na sernik miksujemy razem z jogurtem, cukrem z wanilią, rozpuszczoną czekoladą oraz budyniem waniliowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z dodatkiem ksylitolu i szczypty soli w celu uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy ją do masy sernikowej, która powinna być baaardzo delikatna, jak chmurka

Kuchnia Ellie
Kremówka 119

SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki 1 szkl kwaśnej śmietany szczypta soli 250g masła SKŁADNIKI NA KREM: 1l. mleka 100g masła 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 80g cukru 1 cukier waniliowy WYKONANIE: 1. Do miski wsypać mąkę, sól, śmietanę, masło, dokładnie wyrobić. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Podzielić na 2 części, upiec(...)temp 180* około 25-30 min. 2. W jednej szklance mleka roztrzepać jajka i mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Składniki połączyć i ugotować budyń. Ciepłym przełożyć placki, odstawić do całkowitego wystygnięcia

Dziś Ja gotuje
Sernik gotowany z ganache 192

się kolejnej próby... Moje wątpliwości rozwiały się kiedy sernik gotowany spróbowałam. Udał się! Odetchnęłam i w końcu bez obaw mogłam się cieszyć smakiem tego nieznanego przeze mnie jak dotąd ciasta. Sernik jest bardzo puszysty i smakuje jak sernik pieczony . Do sernika przygotowałam spód na ciastkach digestive. Można oczywiście wykorzystać inne ciasteczka , granolę , upiec kruchy spód lub biszkopt . Poza tym polałam(...)sernika był ten przepis . Sernik gotowany Składniki: forma prostokątna 30 cm x 45 cm 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka 5 jajek 250 g cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty Spód do sernika 150 g ciastek digestive 90 g masła, rozpuszczonego Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 1 łyżka kremówki

codojedzenia
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 135

filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego, jest to że powinno ono być zimnie, w momencie wałkowania i wylepiania foremek. Po tym czasie ciasto podzielić na połowę (jedne poł włożyć do lodówki) , rozwałkować na grubość 3 mm, wkładać do nasmarowanych (roztopionym masłem kokosowym) foremek, przygniatając jedną w drugą, brzegi obciąć, a dna ponakłuwać widelcem. Piec(...)bajerów. Krem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło) albo po prostu kupić budyń truskawkowy ;-). * takich paterek było 4! Smacznego

greenscarf
Pączki z ajerkoniakiem 137

alkoholem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, połączyć. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 8 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę, oprószoną mąką, przykryć i odłożyć(...)masę. Dodać mniejszą część mleka z alkoholem, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Mleko i ajerkoniak w rondelku zagotować, cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia. Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sernik – prosty przepis 143

Kilkanaście lat temu nie piekłam w ogóle serników, wydawało mi się zawsze że to trudne ciasto, kapryśne, takie które raz wychodzi a raz nie. W końcu stwierdziłam, że spróbuję! Wzięłam sprawdzony przepis od teściowej, na sernik który ona piecze od ponad 30 lat, zawsze i niezmiennie tak samo. Udało się. Sernik wychodzi super. Od kilkunastu lat piekę go z różnymi(...)SERNIK Składniki na sernik: 5 jajek 1 szkl cukru 1 kg sera białego na sernik z wiaderka ( im bardziej tłusty tym lepszy) 1 aromat ulubiony np waniliowy 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki   Jak zrobić sernik: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach miksera. Dodajemy ser i pozostałe składniki,  miksujemy to wszystko na niskich obrotach

Dorota Smakuje
Serniczki daktylowo śliwkowe 164

Małe co nie co do niedzielnej kawy.Serniczki bezglutenowe ze śliwkami i daktylami oraz migdałami. Taki ciacha to ja uwielbiam. Można je spakować i zabrać na wynos

wesoła kuchnia
Sernik bez tłuszczu 152

                                                   

Kuchnia Danusi
Sernik z likierem jajecznym 143

Klasyczny sernik z likierem jajecznym z wyczuwalną nutą alkoholowej brandy i delikatnym posmakiem wanilii to ciekawa propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole

Szalona Kuchnia Eweliny
Rafaello na Krakersach 162

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek

Dziś Ja gotuje
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem 142

Pyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą. Posmakują każdemu łasuchowi :) Składniki: Spód: 250 g herbatników z czekoladą 3 łyżki wiórek

Na Ciasteczkowych Papierach
Puszyste delikatne Ptasie Mleczko 616

Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170*   MASA:  Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy, gdy zaczną tężeć to ubijamy śmietankę(...)POLEWA:  Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:)  GOTOWE:)Smacznego Kochani

Moje Słodkie Piekiełko
Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim) 204

lekki, puszysty i... uzależniający :) Zdecydowanie polecam! Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): mała paczka (120 g) okrągłych biszkoptów 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 standardowe opakowania budyniu waniliowego 1 litr jogurtu bałkańskiego (byle nie light) - 3 opakowania po 340 g pół szklanki oleju Do dekoracji: dowolne owoce, np. borówki, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi