Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny(...)wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy) 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy – 16g 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 50 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej) 5 jajek *szklanka o pojemności 250 ml Dodatkowo: ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia) 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych
Kulinarne Przebojekaszy jaglanej (ugotowanej) 200 g białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej(...)piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie). Pieczemy 30minut w 180 stopniach, w dużej formie do 5- 7minut dłużej. Gotowe :) Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za imbirem, może zastąpić go rodzynkami, żurawiną
FarmażonyŻadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę Dlatego też mam dla
PatiGotujePoprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce", itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak(...)kokosowych zmielonych na pył (wychodzi 1 1/4 szklanki pyłu), 100 g masła kokosowego, 1 łyżka oleju kokosowego RAW, 150 ml wody, 1/3 szklanki ksylitolu. Masa budyniowa: 1 torebka wegańskiego budyniu o smaku truskawkowym + 350 ml mleka roślinnego + 3 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki agar agar, 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 200 ml dżemu (najlepiej domowego o smaku wiśniowym) do posmarowania biszkoptów
Jeść, by żyć w zdrowiuProsty Sernik z Wiśniami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką. Jest bardzo wilgotny, kremowy
Mała CukierenkaWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników
Mała CukierenkaAch, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itkibardzo słodki :) Uwielbiam tego rodzaju smarowidła, które oprócz tego, że można bez opamiętania wyjadać łyżeczką wprost ze słoika, to jeszcze doskonale pasują do wielu ciast, ciasteczek, tortów czy deserów... Na Blogu podawałam Wam już dawno temu przepis na jego cytrynową wersję - lemon curd , która jest równie przepyszna. I gdybym miała wybrać, który z kremów(...)otartą skórkę i dodaj masło. Dokładnie zamieszaj. Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić! Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Gotowe! Smacznego! UWAGA! Jeśli krem
Słodko-Słony Świat IlonyPyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone. Sernik ma
Kuchcik gotujemojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis natort prosto ze słonecznej Italii. To torta mimoza... Nazwa oczywiście od żółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta. Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta(...)ziarenkami wanilii. Do gotującego wlać masę jajeczną i mieszać aż do zgęstnienia i zagotowania. Masę przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby stykała się z budyniem. Odstawić do wystudzenia. Składniki na poncz; 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub czystej wódki 1/4 soku z pomarańczy lub cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Dodatkowo
Radość kipiąca uśmiechem.roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą(...)zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaszybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5 do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec: 35-40 minut w temperaturze 180 stopni(...)Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka. Krem ma konsystencję bardzo gęstego budyniu Gdy krem przestygnie, nakładać go na ostudzoną tartę. Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka. Rabarbar: 1. Cukier położyć na patelni postawionej na małym ogniu
KreatywnePiny