ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:641/780)

Wyjątkowy curd marchewkowy 202

cudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni(...)tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Zdjąć z palnika, przestudzić i przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Pogoda mnie dobija. Jest tak szaro i ciemno cały dzień, że mogłabym tylko spać i spać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik toffi na zimno z bananami 200

Sernik toffi bez pieczenia. Masa z ciastek – ciastka pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić, dodać cukier i wymieszać. Gorące masło wlać do ciastek i dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 192

Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny.   Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut

Przysmaki Karolki
Ciasto Korsarz 178

wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym(...)minut do ich zmięknięcia. W reszcie mleka rozrabiamy mąki- tak przygotowany rotwór wlewamy na gorące mleko z wiórkami. Gotujemy do zgęstnienia( powstanie coś a’la bardzo gęsty budyń). Studzimy. Miksujemy z masłem,  stopniowo wlewając malibu Składniki na nasączenie: 150 ml wódki+ sok z cytryny+ łyżka cukru+ 4 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: 1 kieliszek malibu ok. tabliczka czekolady WYKONANIE: blat

Domowe ciasta
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 200

już! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz. Składniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka  5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka(...)litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier kokosowy miksujemy. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych  mini torcików smarujemy cienko konfiturą

Wanilia i Kardamon
Tort dla Kawosza 161

Bycie kawoszem zobowiązuje. Nie mniej jednak niż przygotowanie tortu dla kawosza. A ten nie zadowoli się jakimś jej byle substytutem, nawet w wypieku. Kawosz chce w

Domowe ciasta
Ciasto Słodka Delicja 181

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Coś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa”  przywodzi na myśl galaretką(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ litra mleka Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, mąkami i ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Roztworem budyniowym zalewamy gotujące mleko z cukrem. Gotujemy budyń 😊 . Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dostajemy ostudzoną masę budyniową. Dodatkowo: polewa deserowa WYKONANIE: biszkopt nasączony ponczem cytrynowym+ masa jabłkowa Normal 0 21 false false false

Domowe ciasta
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 236

niższej niż 18 stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu(...)hansi-theme-font:minor-latin;} Dzień   H Odstęp czasu Czynność Zależność 1 17 - w słoiku łączymy 80 gram mąki z 80 ml ciepłej wody, mieszamy patyczkiem do konsystencji budyniu 2 8 15 mieszamy patyczkiem intensywnie 2 20 12 dosypujemy 40 gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy 3 20 24 mieszamy patyczkiem intensywnie; sprawdzamy, czy emituje kwaśny

BaRepas
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 184

pracy z ludźmi i nauczaniu nie mają bladego pojęcia; chodzi mi o to, ile ja mogę. Dostaję do zabawy nowe foremki, które sama mogę wybrać, sama decyduję jak dekorować ciasta, jeśli nie ma szczegółowych wytycznych od klienta; wreszcie niemal codziennie dostaję od Henryka smsy z pytaniami, jak mi idzie i czy czegoś mi nie brakuje.  To doświadczenie sprawiło(...)ilość razy i nie rozumiem, jak mogła mi uknąć na tyle, że nie opowiedziałam o niej na blogu. Mowa o curdzie - angielskim specyfiku, który w zasadzie jest gęstym, owocowym budyniem. Klasyka to cytryna, ale można eksperymentować z najróżniejszymi owocami i warzywami. Najlepiej, żeby były lekko kwaśne - świetnie tutaj pasuje na przykład limonka, ale też świeża żurawina czy rabarbar.  Dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
317. 196

potem, kiedy jest już po wszystkim, marzysz tylko o tym, by cofnąć czas i wrócić do dni, gdy wszystko było po staremu.” Owoce(poziomki, truskawki, czereśnie)* na budyniu, pod orkiszowo-owsianą kruszonką* z własnego ogródkaNiestety matma nie wyszła, miałam kilka błędów, a musiałbym napisać ten sprawdzian bezbłędnie, ale jakoś się tym nie przejęłam. :P Budzę się zbyt wcześnie(...)słoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć.7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych?  Chyba dań głównych.8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem?  Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś

More food, love and dreams
Wegański sernik w trzech smakach 185

Przy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako

greenscarf
Ciasteczka kokosowe 187

Dzisiaj Wam polecam najlepsze na świecie ciasteczka kokosowe ! Wszystko co z kokosem smakowało mi od zawsze, czyli od chwili kiedy poznałam smak kokosu. A ciasteczka z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z jogurtów greckich 134

Sernik z jogurtów greckich upiekłam na 30 lipca, gdyż tego dnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. U mnie w rodzinie wszyscy lubią serniki, więc chciałam domownikom

niecodziennikpary
Puszysty sernik z borówkami pieczony na bezglutenowym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady 109

Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika , szczególnie dla osób, które nie tolerują lub nie spożywają glutenu. Ale zwykłe płatki byłyby trochę nudne, więc

Tajemnice Smaku
Sernik Z Sokiem Marchwiowo Pomarańczowym 172

śmietany 18 % 3/4 szkl soku marchwiowego, dałam Hortex "Vitaminka" (mango, marakuja, marchew, jabłko) 1/4 szkl soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne) 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych: 100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych 15-20 g masła roztopionego polewa czekoladowa: niecałe(...)uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki. Polewa i dekoracja 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kwiatki z opłatka lub dowolne inne dekoracje które akurat mamy. Smacznego !!!! Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Gotowanie...to proste !