Jak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy
Gotowanie z pasjąprzeniesie was w chałowy raj :) Ciasto nie jest problematyczne w przygotowaniu. Jest raczej słodkie, więc ci co słodyczy nie lubią, może im to ciasto nie przypaść do gustu. Ciasto najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu. SKŁADNIKI (ok . 30 porcji) · 600 g herbatników maślanych (z ząbkami), najlepiej kakaowe(...)wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie cały czas mieszając. Mieszać na małym ogniu aż do zagotowania, tak aby nie było grudek. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić. Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń
Calzonella.comKremowy sernik z ananasem to bardzo łatwe do wykonania ciasto na świąteczny deser. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na każdą okazję. Sernik przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego miksowania. Warstwę ananasową można zrobić zarówno z wykorzystaniem świeżego ananasa, jak i z puszki. Oczywiście ze świeżym ananasem sernik wychodzi smaczniejszy. Sernik po upieczeniu jest delikatny(...)Składniki na kremowy sernik z ananasem: 1 kg białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego 200 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 250 ml mleka 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Warstwa z ananasem: 1 świeży dojrzały ananas (może być również z puszki) 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny
Kuchcik gotujeBit.Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia.Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami.Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA :PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ(...)dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.Zostawiamy do ostygnięcia.Masło ucieramy na puszystą masę.Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.CAŁOŚĆ :Dno blachy wykładamy herbatnikami.Rozsmarowujemy ciepłą krówkę.Przykrywamy warstwą krakersów.Pokrywamy masą budyniową.Przykrywamy resztą
Ostra na Słodkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to nic innego jak rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest biały ser. Domowy sernik z 15 jaj z polewą to król pośród wszystkich serników. Piecze się go bez spodu z dużą ilością jajek i sera. A co najważniejsze, tak przygotowany sernik prawie wcale nie opada po upieczeniu. Sernik z poniższego przepisu jest niezwykle delikatny, puszysty(...)chudego) 350 g cukru 4 łyżki cukru wanilinowego 15 jajek (rozmiar M) 60 g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki 50 g mąki pszennej – 3 łyżki budyń śmietankowy Sposób przygotowania: Oddzielić białka i żółtka. W misce umieścić 15 żółtek. Zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać ser, a następnie mąkę i budyń. (adsbygoogle
Przepiski.plWitam Was cieplutko :) Dzisiaj przychodzę do Was z sernikiem, niezwykle pysznym i mocno piernikowym z dużą ilością rodzynek i nadziewanych pierniczków w czekoladzie. Taki
IzabelawkuchniPełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z
Wanilia i KardamonRozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu Wydrukuj przepis The post Pączki
mojewypiekiinietylkoRozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu Wydrukuj przepis The post Pączki
mojewypiekiinietylkomnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie spożywczą na oprószonym mąką blacie. Następnie foremki wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć (aby nie urosły) Można do tego użyć specjalnych ceramicznych kulek lub (jak w moim przypadku) fasoli. Podpiec(...)wkładamy troszkę lemon curd- przepis na ten krem podałam wcześniej w poście o muffinkach Można nadziać innym kremem, na przykład gęstym budyniem albo jabłkami. Na lemon curd szprycą albo łyżeczką wykładamy ubite z cukrem białka i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekłam 15- 18 minut w temperaturze 170 stopni. Jak zaczęły leciutko
Piekarz-Kucharz-GarkotłukRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku. Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy! Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość! Słone krakersy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Do gorącego dodajemy mleko zwykłe wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczana – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem, wsypujmy podprażony kokos. Do słoiczka wkładamy porcję kremu kokosowego, zasypujemy posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami. Naprzemiennie układamy aż do wykończenia
Ostra na SłodkoRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku. Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy! Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość! Słone krakersy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Do gorącego dodajemy mleko zwykłe wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczana – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem, wsypujmy podprażony kokos. Do słoiczka wkładamy porcję kremu kokosowego, zasypujemy posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami. Naprzemiennie układamy aż do wykończenia
Ostra na SłodkoZagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym(...)wszystkich poniższych wskazówek: Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje i będzie przypominała konsystencją budyń. Nie, nie można przestać mieszać bo boli ręka, nie można iść odebrać telefonu, otworzyć dziecku drzwi, wypuścić kota na ogród (to moje bolączki podczas mieszania), bo masa najzwyczajniej może się zwarzyć
gutfutSeromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa(...)25kg białego sera, 5 jajek + 1 żółtko, 110g masła, 200g ugotowanych ziemniaków, 380g cukru (można dać mniej), łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 pomarańczy. Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy
Z miłości do słodkościwsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski.Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie ładnie(...)miksujemy by nie powstały grudki.Całość przelewamy spowrotem do rondelka i na średnim ogniu zagotowujemy, cały czas mieszając.Po pewnym czasie masa zacznie gęstnieć. Gdy uznamy, że nasz budyń jest wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.Wystudzony krem nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego na jedną połówkę eklerki i przykrywamy drugą. Krok 3: Polewa czekoladowaPotrzebujemy:- 50 g groszków
W mojej holenderskiej kuchni