Po przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie
Marcepanowa kuchniaBRZOSKWINIOWY SERNIK GOTOWANY Sernik gotowany to taki, którego nie trzeba piec w piekarniku. Jest bardzo puszysty z wyczuwalną nutą brzoskwini, przypominającej smaki lata. Ostatnio na
Kuchnia PaulettesWilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach... Składniki na spód: 35 g rozpuszczonego masła 90 g ciasteczek* 30 g mielonych migdałów Ciasteczka mielimy na puch przy pomocy
Plate of Joygram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram twarogu, zmielonego trzykrotnie 400 gram serka homogenizowanego waniliowego 150 gram ricotty 1 jajo 1 żółtko 40 gram budyniu (proszek) 5 łyżek cukru pudru Galaretka żurawinowa 500 gram świeżej żurawiny (lub z kompotu, nalewki, itd...) 1 galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...) 200 ml wody 2 łyżki(...)smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed podaniem dekoruję perełkami o smaku mango, jednak nie jest to konieczne. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabędzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym(...)szklanka mleka 10 dag cukru cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na nasączenie: sok z połowy cytryny+ szklanka przegotowanej wody+ 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: galaretka truskawkowa 300 g świeżych truskawek WYKONANIE: blat biszkoptowy
Domowe ciastaPyszne, rozpływające się w ustach ciasto z chałwą, kawą i delikatną nutką alkoholu - bez pieczenia, bez żelatyny. Mniam <3 Przepis znalazłam na blogu Zjem To . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 21x21 cm: 1,5 szklanki mleka 100 g cukru 1 op cukru wanilinowego 5 żółtek* 40 g mąki ziemniaczanej 300 g miękkiego masła 250 g chałwy, pokruszonej(...)cukier całkowicie się rozpuści. Żółtka miksujemy z mąką ziemniaczaną i pozostałym mlekiem. Powstałą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gotujemy, mieszając, aż masa będzie przypominać konsystencją budyń (ok. 1 min). Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową w taki sposób, żeby folia dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W misie miksera
My Culinary Artkwiatuszki i serduszka z lukru plastycznego Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę(...)mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy likier. Z ostudzonego biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy na dwie części. Obie nasączamy ponczem. Sięgamy po masę z wiórkami i rozsmarowujemy ją na jednym blacie ciasta. Na niej rozsmarowujemy delikatnie konfiturę różaną. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu i boki smarujemy masą bez wiórków. Boki ciasta dekorujemy wiórkami, a wierzch całymi i pokruszonymi bezami. Dodajemy kwiatki
DominikaDolcidelikatną masą budyniowo-chałwową na herbatnikach kakaowych. Żeby smak nie był zbyt mdły, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się z całością. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno warte wypróbowania. Najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze się przegryzą. Składniki: 600 g kakaowych herbatników(...)oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować (do momentu, aż zacznie kipieć), następnie wlać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować (cały czas mieszając), do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć (fot.1) . Odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Miękkie masło, ubijać robotem przez
Świat Ciastaciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 60 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1. Biszkopt: białka(...)Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. 4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy
Kuchnia u BietkiMuszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa
Kulinarne przygody GatityPyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą. Składniki Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 300 gram orzeszków ziemnych(...)Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem. 4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. 5. Na orzeszkach rozsmarowujemy
Kuchnia u BietkiZnane wszystkim ciasto z nowym kremem capuccinno. Ciasto jest bardzo słodkie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. Foremka 20x32 cm 65 herbatników maślanych (zwykłych lub kakaowych) 510 g masy kajmakowej Krem budyniowy: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)esencję waniliową. Wsypujemy cukier, gotujemy. W osobnej misce mieszamy resztę mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze masę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiego kremu. Gotowy krem przekładamy do blaszki. Przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników . Śmietanę ubijamy
VioletoweKucharzenieNa moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na różne serniki, zarówno te pieczone jak i na zimno. Tym razem mam dla Was propozycję na szybki sernik
Zrób to smaczniePyszny sernik dla osób, które liczą kalorie i zdrowo się odżywiają. Mnie oczarował ten sernik! A spód jest obłędnie pyszny - coś na miarę zdrowego brownie. Sama
VioletoweKucharzenieDelikatny "oszukany sernik" z jogurtu greckiego przypomina nieco piankę. Mimo, że nie ma cukru i wydawać by się mogło, że w smaku może być nijaki to
Kuchnia Paulettes