Delikatny w smaku i pięknie pomarańczowy, a zarazem mocno zbity ale kremowy. Na kolor duży wpływ ma rodzaj użytej dyni, Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest
Życie zaczyna się w kuchniSernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis nawbrew pozorom wykonanie to bułka z masłem! Składniki: (na 5 dużych placuszków) Pancakes: 1 duże jajko 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka (125 ml) 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej 10 g masła, stopionego i przestudzonego Dodatkowo: 5 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego typu(...)pieczenia oraz wlać mleko i stopione masełko. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Płaską patelnię (najlepiej specjalną do naleśników) wysmarować niewielką ilością oleju, rozgrzać. Na patelnię kłaść porcję ciasta formując okrągłe placuszki (uwaga! Muszą mieć one większą średnicę niż średnica krążków czekoladowych). Gdy na powierzchni pancakes pojawią się pęcherzyki powietrza, a od spodu zaczną się rumienić, położyć na wierzchu
Nastoletnie WypiekanieŚwiat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka
Cynamonowe szczęścieCzerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika(...)piekarnika, i na zimno, po całkowitym ostygnięciu. W obu wersjach jest pyszny. Chałka na dnie, ta która nasiąknęła mlekiem, jajkami i wanilią, smakuje jak delikatny krem, podobny do budyniu. Wierzch jest przyjemnie chrupki i idealnie równoważy swoją fakturą kremowy spód. Ten pudding pyszny będzie podany na śniadanie. Naszykujcie wszystkie składniki, ale zamiast do piekarnika włóżcie je na noc do lodówki
Karo in the KitchenKtóregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o
Poezja smakuDziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)Krem- Odlać pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki
Ciasteczkowy Potwórprzesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.Jeżeli chodzi(...)się nie doszło do powstania grudek i przypalenia na dnie (fot.6). Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę a następnie dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) (fot.7) ucierając na najwyższych obrotach miksera, tak by nie powstały grudki. Teraz przyszedł czas na połączenie wszystkich elementów. Na dużym talerzu ułożyć jeden z jasnych biszkoptów i nasączyć
Świat Ciastaznam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka zagotować z cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort
Tradycyjna KuchniaFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że na
Poezja smakuSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakudodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia. Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze przypominała kształt koła, a pomiędzy biszkopcikami zostawiamy ok.5 cm przerwy(...)większym ogniu nie przerywając energicznego mieszania. Zestawiamy z ognia. Masa nie powinna mieć grudek, powinna byc gładka. Jeśli masa zbyt mocno nam się zestali i osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia. Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny
Symfonia Smaków