Jak zapewne pamiętacie jakieś 2 tygodnie temu dostałam od redakcji Polska Gotuje całą zgrzewkę wielkich słoików wypełnionych po brzegi prażonymi jabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml
Ostra na Słodkomini tart smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wykrawamy krążki z ciasta i wylepiamy im foremki. Spody dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12-14 minut na złoty kolor (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika(...)zagotowanego mleka, dobrze mieszamy (do połączenia). Stawiamy całość na palnik (średnia moc) i zagotowujemy, często mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minutę, mieszając, aż nasz krem zgęstnieje (jak budyń). Zdejmujemy z palnika. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała ona powierzchni kremu i odstawiamy do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać naszego kremu!). Gotowy krem można
Słodkie okruszkiDziś przygotowała dla Was ciasto makowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Co prawda ja nie przepadam za tego typu ciastami, ale tego spróbowałam z przyjemnością! I smakowało! Nawet bardzo! Ciasto jest świetnym pomysłem np. na nachodzący Nowy Rok . Z cała pewnością zrobi furorę na noworocznym stole i będzie idealnym pomysłem do kawki. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI(...)minut w 175C. KREM BUDYNIOWY: Żółtka ucieramy z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy obie mąki, wlewamy mleka i dokładnie miksujemy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie kremowy budyń, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Wlewamy likier, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Do syropu z brzoskwiń dodajemy kilka łyżek likieru oraz wody – będzie do nasączenia. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy syropem
Ostra na Słodkolatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik gotowany, to świetna alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika. Ciasto jest bardzo smaczne, aksamitne w smaku. Przygotowałam je na urodziny młodszego syna, moja rodzina i znajomi byli nim zachwyceni. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg sera białego śmietankowego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 250g masła 2 budynie waniliowe herbatniki u mnie czekoladowe rodzynki ilość wg uznania Dodatkowo: wiśnie drylowane Gorzka czekolada 100g+ ok 180 ml śmietanki 30/36% na polewę Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę
W garach u GosiNa serniki zawsze mam ochotę i jeszcze na tej liście „sernikowych marzeń” sporo się znajduje! Dziś przygotowałam dla Was przepis na sernik z pierniczkami
Ostra na SłodkoUwielbiam serniki i pomarańcze. Dziś zapraszam Was na przepis, w którym połączyłam te dwa smaki. Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach. Lekko
Słodkie okruszkiPropozycja Wielkanocna dla tych wszystkich, co nawet w święta postanowili dbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez mąki, praktycznie bez cukru (dodałam 2 łyżeczki cukru z wanilią
Cynamonowe szczęścieDelikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Wykorzystałam pierniki katarzynki Kopernik
wesoła kuchniaW końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co
Be Fit Be Strongtworząc długie sople. Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy odciśnięte rodzynki. Rozgrzewamy olej do temperatury 175ºC. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek z ciasta formujemy małe owalne “kulki”(o średnicy ok. 2 cm), wrzucamy na olej i smażymy 6 minut na złoty kolor. Moje frittele same się przekręcały, ale jeśli tego nie zrobią , trzeba(...)miksera. Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam, aby nie powstał kożuch
Mia Cucina SofietaBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki
Bajeczna KuchniaKolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz;) Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jaja(...)pół szklanki mleka 15 dag masła Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy, dolewając pół szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów poncz : ½ szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru+ 2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej
Domowe ciastasłyszmy "dlaczego nie odbierasz? Martwiłam/Martwiłem się! Aaa zajęcia miałaś/miałeś? Pracowałaś/łeś?. No tak..." . Dlatego dostajemy od nich życzenia. Czasami przelew na konto,książkę,dobra czekoladę,ciasto czy ulubiony obiad bądź paczkę z rogalikami/słoikami/pierogami słaną na drugi koniec polski przesyłką konduktorską. To nie to co kiedyś gdy w ten dzień - obowiązywała dieta lodowa, a prezenty(...)Zagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe a)wsyp kakao przesiewając je przez sitko/zaparzacz do herbaty b)kakao wsyp do kubeczka i zalej je kilkoma łyżkami mleka i intensywnie wymieszaj (niczym budyń z torebki) i wsyp do ciepłego mleka. 3.Gotuj 3 minuty mieszając i dodając cukier bądź ksylitol, uważając by nam mleko nie wykipiało. Możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego,ekstraktu bądź cynamonu
U FiolkiPiekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)przez 25 minut. Krem budyniowy: Odlewamy 1 szklankę i gotujemy . W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody
Różne smaki w kuchniPiekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)przez 25 minut. Krem budyniowy: Odlewamy 1 szklankę i gotujemy . W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody
Słodkości i nie tylko