tort prosto ze słonecznej Italii. To torta mimoza... Nazwa oczywiście od żółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta. Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta(...)ziarenkami wanilii. Do gotującego wlać masę jajeczną i mieszać aż do zgęstnienia i zagotowania. Masę przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby stykała się z budyniem. Odstawić do wystudzenia. Składniki na poncz; 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub czystej wódki 1/4 soku z pomarańczy lub cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Dodatkowo
Radość kipiąca uśmiechem.roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą(...)zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaszybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5 do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec: 35-40 minut w temperaturze 180 stopni(...)Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka. Krem ma konsystencję bardzo gęstego budyniu Gdy krem przestygnie, nakładać go na ostudzoną tartę. Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka. Rabarbar: 1. Cukier położyć na patelni postawionej na małym ogniu
KreatywnePinyDziś znów przybiegam do Was z przepisem na pyszny sernik. Kilka dni temu pokazałam go krok po kroku na swoim Instagramie ( warto go obserwować – na
Ostra na SłodkoWraz z jesienią na w ogródku pojawiają się zupełnie inne warzywa, inne smaki i inne kolory. Jesień kojarzy mi się z kasztanami, kolorowymi liśćmi spadającymi
Życie zaczyna się w kuchniNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy PandasPogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy
Z miłości do słodkościPrzepis na delikatne i puszyste suflety serowe. Bez ciasta, bez polew i bez nadmiaru cukru. Pyszna alternatywa sernika dla diabetyka. Ten przepis od dawna gości w naszym domu i jeszcze się nam nie znudził. Szczerze mówiąc, nigdy się nam nie znudzi! Bazą jest chudy ser i białka jaj, dzięki którym masa serowa nabiera objętości. Podczas pieczenia, suflety rosną i rosną(...)zaburzeniami metabolizmu węglowodanów oraz dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje : 3 duże jajka 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) 250g chudego twarogu 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego (ewentualnie mąki ziemniaczanej) 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki masła do posmarowania naczyń żaroodpornych 4 niewielkie naczynia żaroodporne (kokilki) duże naczynie żaroodporne, w którym mieszczą się kokilki
DietologJesień w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również
Z Kuchni Do KuchniKrucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama
Wanilia i Kardamonskładniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 100 g orzechów włoskich 400 g powideł śliwkowych wykonanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do rozpuszczonej, wystudzonej margaryny dodajemy mleko, jajka, powidło i mieszamy. W osobnym(...)cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową lub pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy. Do masła stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. wykonanie piernika: Na pierwszy blat rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim blatem
Domowy Smak Jedzeniaśrednicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie wykładaj. Nie smaruj niczym tortownicy. Owiń ją z zewnątrz dwu-trzykrotnie szczelnie folią aluminiową, ponieważ ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. SPÓD CIASTECZKOWY: Ciastka wraz z kakao umieść w malakserze lub blenderze i zmiel na piasek (lub rozgnieć tłuczkiem). Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek(...)dodaj masło. Dokładnie zamieszaj. Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić! DEKOROWANIE: Sernik posmaruj go orange curdem i ułóż 5-7 mm plastry pomarańczy: obranych ze skórki, z odkrojoną białą warstwą skórki (albedo
Słodko-Słony Świat IlonyDelikatny w smaku i pięknie pomarańczowy, a zarazem mocno zbity ale kremowy. Na kolor duży wpływ ma rodzaj użytej dyni, Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest
Życie zaczyna się w kuchniSernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku