Dzisiaj propozycja deserowa czyli sernik dla zapracowanych. Szybki w wykonaniu i wystarczy do niego tylko z jedna kostka sera.Na spód sernika użyłam sucharków z rodzynkami
Sama słodycz i szczypta chiliKto sięgnie po jeden kawałek zaraz będzie sięgał po następny, jest tak pyszna że nie można jej się oprzeć – kusi swoim delikatny smak składniki
Moje WyrobyProsty w przygotowaniu i smaczny sernik bez pieczenia. Cukier kokosowy oraz wiórki kokosowe nadają niesamowitego aromatu. Kajmak dodatkowo nadaje słodyczy. Forma 24x24 cm 1 kg twarogu
VioletoweKucharzenieMini serniczki z frużeliną wiśniową Przepyszne, proste w wykonaniu słodkie miniserniczki waniliowe zbalansowane kwaśną frużeliną wiśniową. Dania Desery , Słodkości Porcje 18 papilotek Czas przygotowania 20 minut
lysygotuje.plZawsze jest pora na dobry sernik, czy to święta czy po świętach, zawsze smakuje tak samo dobrze. A ten wychodzi zawsze, jest delikatny,wilgotny i puszysty
Z Majeczką w kuchniPogoda iście letnia, słoneczko pięknie grzeje, wiaterek czasem delikatnie chłodzi...Tylko zimny napój i hamak pod gruszą...I właśnie tak zamierzam spędzić ten weekend, a Wam
Z Majeczką w kuchniproszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 8 łyżek cukru 2 szklanki mleka Z podanych składników gotujemy budyń. Lekko studzimy. Domowa masa kajmakowa: 500 ml mleka 400 g cukru 100 g masła Cukier gotujemy z mlekiem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastawięc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić. Nam smakowały bardzo, polecam Wam i miłego poniedziałku życzę :-) Składni na około 14 sztuk :-) 2 1/3 szklanki mąki pszennej 2 budynie waniliowe (2x40 gram) bez cukru 4 jajka L 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku(...)ubijamy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej z mlekiem i wodę. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Stopniowo dodajemy do ciasta. Miksujemy na niższych obrotach. 3. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wylewamy porcje ciasta
kruche babeczkicukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku(...)kratce. Wszystkie składniki na krem budyniowy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Póki budyń stygnie zrobić polewę z orzechów. Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać miód i orzechy, wymieszać i chwilę smażyć cały czas mieszając. Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy
Smaki Arminepowstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty. Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Formę (30x25 cm) wyłożyć papierem(...)równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły
Swojskie jedzonkosuszonych śliwek 2 torebki herbaty (u mnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz(...)dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek” z dodatkiem oleju, wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i podpiecz w temp. 180 C przez
greenscarfciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Gdy blaty stygną możemy zabrać(...)mieszamy w nim żółtka, mąkę oraz cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niego masę żółtkową. Cały czas mieszamy aż masa budyniowa zgęstnieje. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami przestudzony budyń oraz zaparzone kakao. Dokładnie miksujemy całość. Pierwszy placek przekrawamy na pół. Na jedną połowę wykładamy połowę masy budyniowej, na to placek orzechowy, następnie druga połowa masy oraz drugą część placka
Zainspirowana w kuchnienergią wiosny, którą niosły ze sobą żurawie... Święta u nas obfitowały w mazurki różnej maści i smaków. Ale był też i sernik. Taki, jaki lubię najbardziej - czyli bez ciasta. Sernik wiedeński - klasyka, która nigdy się nie znudzi, do której lubię powracać. Sernik najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy wydobywa cały swój smak, swoją "sernikowość", ma idealną konsystencję. Jeśli więc planujecie(...)tłustego sera (może być w wiaderku, ale zwróćcie uwagę na skład, by nie zawierał żadnych zagęszczaczy) 5 jajek 100ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru 1 op. budyniu waniliowego (40g) ziarenka z laski wanilii 80g rodzynków polewa: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 godziny przed planowanym pieczeniem
Obiad gotowyczasie zacznij stopniowo dodawać mąkę - mieszaj. Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie ją mieszać, przełóż wszystko na stolnicę. Dalej dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia (aby placki były równe, można wyrównać je przykładając do nich spód tortownicy(...)piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C . Odstaw wszystko do całkowitego ostudzenia. Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem
Kulinarna (nie)codziennośćmnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera do serników 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy 5 łyżek śmietany 18 % 5 jajek 6 połówek brzoskwiń z puszki Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym
Na Ciasteczkowych Papierach