mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kakao 250 g masła 2 kieliszki rumu (lub wódki) 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej kakao Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach(...)Pozostałą szklankę mleka, wymieszać dokładnie z żółtkami, jajkiem, przesianymi mąkami i kakao. Wlać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając) do powstania gęstej, gładkiej masy (powstanie gęsty budyń czekoladowy). Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masło, o temperaturze pokojowej, utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, a następnie
My sweet a lifełyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Składniki na krem: 1/2 litra mleka + 1/2 szklanki 2 łyżki mąki pszennej(...)posypania W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i obie mąki. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać zawartość szklanki, cały czas mieszając, tak żeby powstał budyń. Pozostawić do wystudzenia. Przemieszać co jakiś czas, żeby nie zrobiła się skorupa. Masło utrzeć, następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać łyżkę wódki i ponownie zmiksować
Agusiowe smakołykipodczas pieczenia. Ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier wanilinowy oraz cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Podpieczony spód ciasta wysypać cienką warstwą bułki tartej - wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Po wierzchu posypać go lekką warstwą cynamonu i znowu cienko bułka tartą. Całość przykryć(...)dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu . SŁODKOŚCI KARNAWAŁOWE WYPIEKAŁAM WSPÓ L NIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Pączki wiedeńskie DI GOTUJE - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera
Grunt to przepis!najlepszy deser - kruche babeczki z budyniem i bitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód i truskawek z ogrodu(...)mojego brata - Zuzanka ;-) Która nie mogła się doczekać już publikacji tych zdjęć (a fotografie robiłam w niedzielne popołudnie). Zuzanko pozdrawiam Cię cieplutko ;-)))) cmooook ;* PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI: CIASTO: - 200g bardzo zimnego masła prosto z lodówki - 200g mąki krupczatki - 200g mąki pszennej babuni - 4 żółtka - 1 lub 2 łyżki śmietany (ewentualnie zimnego mleka) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNIsprawiła, że ludność podbitych krajów przejmowała nawyki kulinarne swoich najeźdźców. W ten właśnie sposób Europa poznała sernik, a każdy z krajów wypracował sobie własną recepturę jego pieczenia. Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim(...)zachęcam dzisiaj to spróbowania niezwykle smacznego sernika śmietankowego. Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony Składniki: 1kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru 500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy oraz 3/4 szklanki cukru. Żółtka ubić na puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści dodawać
Jacob TastesByłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu
Kuchnia domowa Aniworeczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy. Oreo wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem (można też rozmiksować je w blenderze na proszek), dodajemy do kremu i miksujemy. Kiedy biszkopt(...)warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo
Ciastkozercycoś pysznego a’ la jego ulubiony sernik. Oszukany sernik z jogurtu greckiego, który smakuje jak sernik, ale jest bardziej puszysty, a swoją strukturą przypomina ptasie mleczko Wykorzystałam do przygotowania ciasta małą tortownicę o śr. 18 cm, więc Piotrek nie będzie wciskał w siebie całej blachy, jak dotąd miał w zwyczaju Jeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam(...)przepisu, szczególnie osoby, które liczą kalorie Składniki na tortownicę o śr. 18 cm: 1 jogurt grecki( 400 g ) 3 jajka ¼ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (u mnie Winiary) 1 budyń śmietankowy bez cukru- 35 g (u mnie Winiary) ¼ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Żółtka oddzielamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkoro wyszło raz, to teraz też musi ;) Dodatkowo przygotowałam truskawki (po 2-3 na bułkę), cukier waniliowy i 1 jajko (plus 1 łyżka mleka) do posmarowania bułek. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 części (można też na 8 większych). Z każdej uformowałam kulkę, którą następnie spłaszczyłam. Wszystkie wstawiłam na 10-15min. do piekarnika (50st.) do drugiego wyrośnięcia. Następnie(...)180st.) No i wyszły! Nawet nie zdążyły wystygnąć, a już były rozchwytywane. Wszystko przez te truskawki, echh *** A to mój weekendowy eksperyment- drożdżowe ślimaki z budyniem i skórką pomarańczową. Wyglądem może przypominają rozjechane ślimaki, ale w smaku były obłędne
bastalenasię Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej. Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem. Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze(...)dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą. Krem smakował, jak budyń. Lawenda nadała mu oryginalnego aromatu. Ogólnie bardzo dobry deser, nie za słodki. Kurs sam i z drużyną do pomocy :) w drużynie siła ! OCENA KURSU WRAŻENIA OGÓLNE Kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie
Mój Smak na Życiegarna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, wkruszamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, zeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią(...)rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Można polać ciasto polewą
słodkie i nie tylko historie kulinarnetemperaturze pokojowej wierzch: 1,5 szkl śmietany 30% lub śmietanki kokosowej 2 łyżki cukru pudru skórka z limonki płatki kokosowe Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy(...)zdejmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 4-5 minut. Studzimy. krem: Jajka mieszamy z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. wierzch: Śmietanę lub śmietankę kokosową ubijamy z cukrem pudrem.Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz
Bon appetit mon amierazie braku szprycy bądź rękawa cukierniczego ciasto można również wykładać łyżką. Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem budyniowy : Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej(...)wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewa czekoladowa : W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej
Opowieści z piekarnikaPołączenie kawy i pomarańczy to jak dla mnie duet idealny! Dziwię się, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić takie ciasto. W trakcie pieczenia sama do końca nie wiedziałam jakie wyjdzie, bo kombinowałam z tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:( *foremka(...)szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapył. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy do rozdrobnionych paluszków z ciastkami i dobrze mieszamy. Formę dotarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy spód i boki tartownicy ciastem. Dobrze uklepujemy i wstawiamy do lodówki. Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy(...)Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na paluszkowy spód. Dekorujemy truskawkami. Tartę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy
Rusty Fork